Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 11. 11. 2010.

| Istražujemo

Šta sve ima Nini?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti, Globus
Jovica Stefanović Nini
Jovica Stefanović Nini; foto: Blic

NIŠ - Jovica Stefanović zvani Nini, čovek je za koga mnogi kažu da "ne zna šta sve ima" i smatraju ga jedinim niškim tajkunom.

Za njegovo ime vezuje se desetak niških, petnaestak srpskih i gomila preduzeća i banaka po Makedoniji, a u 2009. godini u Srbiji je upošljavao preko 1.000 radnika. Pri tom jedan je od retkih Nišlija koji su učestvovali u privatizacijama velikih kompanija.

Ipak, osnovu svega čini matična firma MD Nini, čiji je Stefanović stoprocentrni vlasnik a preko koje je obavljao najveći deo poslova. 

Kroz ovo preduzeće sa sedištem u Nišu, prema podacima do kojih su došle Južne vesti, Stefanović upravlja sa najmanje 16 domaćih preduzeća.

Tačan broj firmi čiji je većinski vlasnik ili poseduje značajan vlasnički udeo, skoro da je nemoguće utvrditi. Jedan od problema su povezana pravna lica.

Primera radi Stefanović preko firme "MD Nini" je do nedavno bio vlasnik farmaceutske kompanije "Jugoremedija", u čijem se vlasništvu nalazi 74% hemijske industrije "Luxol" iz Zrenjanina, koje je osnivač preduzeća "Luxol LD&D" iz istog grada.

Sličan primer postoji i na jugu Srbije. "MD Nini" vlasnik je 74% akcija niškog "Žitoprometa", preko koga sa 70% vlasničkog udela upravlja aleksinačkom "Ishranom". Pomena radi, reč je o firmi sa kojom je Grad Niš potpisao ugovor o otvaranju nekoliko SOS marketa za najsiromašnije građane.

U Srbiji je od banaka poznato da je jedan od akcionara niške AIK banke, a na spisku preduzeća čiji je vlasnik nalaze se Nini export-import, Nini lek, Nini kozmetika, Reunion Zemun, Marko plus iz Novog Sada, Menta iz Padeja, Prosveta Niš, Pivara Niš, Elid Donji Dušnik, Femid Bela Palanka, Srbolek, Luxol, Trivit-mlin, Žitopromet, Ishrana Aleksinac, niški Žitopek. Pre nešto više od dva meseca ugašena su dva Ninijeva preduzeća, Jaka 80 iz Svrljiga i Nini prehrana, dok je još 2007. godine ugašeno preduzeće Sigmapharm Niš.

Zbog specifičnog načina pretrage podataka o vlasništvu srpskih preduzeća, građani mogu da vide samo ko je vlasnik nekog preduzeća, ali nije moguće videti da li to preduzeće poseduje vlasnički udeo u nekoj drugoj firmi. U Centralnom registru za hartije od vrednosti, gde se nalaze podaci o vlasništvu u akcionarskim društvima, odbili su da nam dostave tražene podatke pozivajući se na "interna akta".

Jovica Stefanović postao je vlasnik većeg broja firmi u Srbiji i Makedoniji kroz proces privatizacije.

Mediji u Makedoniji prenose da je vlasnik čak 70% Makedonske banke, dok je preko poznate makedonske farmaceutske kompanije "Jaka 80" kupio sprsku fabriku lekova "Jugoremedija" iz Zrenjanina. 

Prema pisanju makedonskog lista "Globus", Stefanović u toj zemlji poseduje pravu imperiju. Spisak počinje sa preduzećem "Jaka 80", a skoro da nema kraja. Stefanović je vlasnik ili suvlasnik Rado banke, Vetafarm trejd, Makedonske banke, Žito Skopje, Mak lek, Pelagonije, Teteksa, Ohridske banke, fabrike "Blagoj Gorev", Sileks banke, bitoljske "Fustelarko borec", Komercijalne banke i konditorske industrije "Evropa". Ovaj list navodi da "Gazda Nini", kako je poznat u Makedoniji, poseduje kapital i u "najmanje duplo toliko preduzeća".

Jovica Stefanović uhapšen je u ponedeljak ispred svoje kuće u Nišu, zbog sumnje da je oštetio akcionare "Srboleka", radnike i državu za preko pola milijarde dinara

Nakon ovog hapšenja više od 1.000 radnika zaposlenih u nekim od njegovih preduzeća strepi da će se agonija sa višemesečnim kašnjenjem plata nastaviti ili da će čak ostati i bez posla.


Vlasništvo u Srbiji

Preduzeće

Udeo *

MD Nini, Niš

100

Nini export-import, Niš

100

Nini prehrana, Niš (ugašeno 5. septembra 2010. godine)

100

Nini kozmetika, Niš

51

Jaka 80, Svrljig (ugašeno 6. oktobra 2010. godine)

100

Reunion, Zemun

100

Marko plus, Novi Sad

100

Menta, Padej

74

Sigmapharm (ugašeno 30. maja 2007. godine)

100

Prosveta, Niš

65

Pivara, Niš

52

Elid, Donji Dušnik

82

Femid, Bela Palanka

91

Srbolek, Beograd

24

Trivit-mlin, Vrbas

20

Žitopromet, Niš

74

Žitopek, Niš

9

* Vlasnički udeo u procentima; Izvor: APR, CRHOV

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • micko

    22:10 // 1. 2. 2011.

    Mozda je Igor pogresio .... nije Miskovski nego MICKOVSKI Tu je i ROTARI KLUB i jbg ne mogu da kucam ima ih mnogo

  • Vlada Mitic

    23:38 // 28. 1. 2011.

    Covek je prodao dve njive, pa kupio masine za cackalice, pa prodao sve to pa pravio mekike...pa otvorio burekdzinicu...upornim i vrednim radom dostigao srecu i pare!!!!!!!!!!!!!!

  • Igor

    22:26 // 11. 11. 2010.

    Pitajte ga ko je Stevan Miskovski i sta je kao protivuslugu za njega kupio u Makedoniji...

    • Miško

      21:02 // 15. 2. 2018.

      Ko breee???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: