Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:07, 7. 3. 2019.

| Istražujemo

Slučaj Jasenovik - cisterne bile teže od dozvoljenog, "Železnice" prijem više ne kontrolišu

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
cisterna
Tabla otkriva; Foto: JV

Cisterne sa amonijakom koje su nedavno ispadale sa pruge Niš - Zaječar nisu ni smele da budu na tim šinama, jer su imale teret veći od dozvoljenih 18 tona po osovini, navodi stručnjak iz "Železnica", preduzeća koje je krajem prošle godine ukinulo službu koja je upravo proveravala težinu dozvoljenog tereta. Tada su ispadanja i počela, a u Direkciji za železnice, nadležnoj za bezbednost pruga, na pitanje ko pušta takve cisterne u Srbiju, kažu - prima ih na granici svaki prevoznik za sebe.

Krajem januara i u februaru serija cisterni sa opasnim materijama ispadala je sa šina na pruzi Niš - Zaječar, uznemiravala javnost, a mesto Jasenovik je evakuisano. Ishod amonijačke krize bio je najavljena rekonstrukcija pruge, a zašto su cisterne ispadale i prevrtale se, najavljena je istraga koja je još bez rezultata.

U javnosti se prenosila sumnja da je uzrok ispadanja dotrajala pruga, poslednji put rekonstruisana pre 50 godina. Južne vesti ipak saznaju da su problem cisterne, a ne samo pruga, jer se ovom trasom prevoze opasne materije u cisternama koji su i bez tereta teške, a sa njim toliko da se pruga pod njima raspada. Težina tereta strogo definisana. cisterne Iskliznulo čak pet cisterni; foto: JV

Prema propisima, dozvoljeno opterećenje na magistralnoj pruzi Niš - Zaječar je 18 tona po osovini, a maksimalno u Srbiji je 22,5 tone na glavnim prugama, što stoji i u zvaničnim podacima Infrastrukture železnice Srbije. Promena pravilnika o opterećenju na pruzi Niš - Zaječar nije bilo i ostalo je 18 tona, rekli su ranije iz ove državne kompanije.

Međutim, stručnjak za ovu oblast zaposlen u Železnici, čije je ime poznato redakciji, kaže da cisterne koje su ispale kod Jasenovika nisu smele da se kreću ni najboljim delom pruge u Srbiji, a kamoli deonicom Niš - Zaječar, gde je dozvoljeno 18 tona.

Čitajući tablu na cisterni, takozvani raster, stučnjak iz Želežnica kaže da je težina ove prazne cisterne 30.780 kg, a sa zapreminom suda od 95.300 kg (odnosno litara), zbirno iznosi 126.080 kg ukupno natovarene. Taj teret podeljen na 4 osovine jeste 31,5 tona - po jednoj.

Inače i ovo je tip kao i ostale koje su ispadale. Sa 2 obrtna postolja i 4 osovine (po 2 u svakom postolju) što deobom ukupne mase natovarenih kola sa brojem nosećih osovina iznosi preko 32 tone osovinskog pritiska, što je i kod ove kao i ostalih jasno uočljivo da ta činjenica za +10 tona po osovinskom pritisku prelazi ukupnu opterećenost osovinskim pritiscima na našim prugama - kaže stručnjak iz Železnice.

Brojke upisane na tablu (raster) trajne su i ne mogu da se menjaju, objašnjava stručnjak. Prema njegovim rečima, cisterne se uglavnom pune 3/4 zapremine, a u konkretnom slučaju jasenovičke cisterne, to je skoro 24 tone po osovini, što je opet iznad maksimuma.

Štab za vanredne situacije Grada Niša preneo je posle nezgode da se pretaču 42,5 tone amonijaka, a bile su 2 cisterne. To bi značilo da su bile polu-prazne.

Međutim, stručnjak iz Železnice, analizom cisterni kaže da samo gibovi pokazuju da je cisterna bila pretovarena.

Ukoliko bi cisterne bile punjene polovično, kako kaže, to bi tek bilo teško ugrožavanje bezbednosti, jer se mućkanjem cisterna najlakše prevrne. Takve cisterne takođe bi trebalo da budu odbijene na granici. cisterne Moglo da dođe do katastrofe; Foto: JV


Direkcija: Teretna kola primaju prevoznici, svaki za sebe

U Republici Srbiji postoji 9 železničkih prevoznika, navode iz Direkcije za železnice. Od 2015. godine Železnice Srbije ne postoje kao jedinstveno preduzeće jer su u procesu restrukturiranja osnovana 4 nezavisna preduzeća, od kojih su 2 železnički prevoznici, Srbija Kargo za prevoz tereta i Srbija Voz za prevoz putnika.

Na pitanje ko je odgovoran za prijem vagona u zemlju, da li je u pitanju neka služba ili pojedinac i ko je primio konkretno jasenovičke vagone sa amonijakom, u Direkciji odgovaraju - sami prevoznici.

Prijem teretnih kola obavljaju železnički prevoznici svaki za sebe u skladu sa važećim propisima - kažu iz Direkcije.

Naveli su i da nemaju informaciju o tome da su teretna kola iz nesreće kod Jasenovika bila teža od dozvoljene vrednosti.


Stručnjak: Ukinuta kontrola da bi prevoznici mogli da rade šta hoće

Međutim, izvor Južnih vesti iz Železnica kaže da je apsurdno da prevoznici sami sebi primaju vagone i tako sami sebe kontrolišu.

Železnice su do decembra imale posebnu službu i ako je teret veliki ili opasan nije bilo šanse da radnik stavi svoj potpis i vagoni nisu ni mogli da uđu u Srbiju - kaže naš izvor.

Navodi da je Sektor tehničko-kolskih poslova koji kontroliše prijem ukinut 25. decembra, a da je imao 60 zaposlenih. Nakon tog datuma usledila je serija iskliznuća.

Jasenovičko izvrtanje cisterni je, kaže, težak slučaj ugrožavanja ljudi i prirodne sredine jer je moglo da dođe do katastrofe.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    19:20 // 8. 3. 2019.

    Zamislite da se ovaj incident dogodio u blizini Beograda. Sve bi se znalo, a krivac bi vec lezao u zatvoru i bio anatemisan od svih provladinih medija i tabloida!

  • GMO

    11:16 // 8. 3. 2019.

    30 litara za kola da imaju za inostranstvo da tamo kupe dobro seme.

  • Pera Detlic

    10:47 // 8. 3. 2019.

    Cekam ja voz iz Zajecara na glavnoj zeleznickoj stanici. Treba da stigne u 18:30. Dodje19h a njega nema. Prilazim salteru iznad kog velikim krupnim slovima pise "INFORMACIJE" i pitam:
    - ja: Izvinite kad dolazi voz iz Zajecara?
    - ona: U 18:30.
    - ja: Ali sada je vec 19h.
    - ona: Aha, pa onda sigurno kasni...
    Posle toga jednom su ga izgubili, drugi put se upetljao (sve njihovim recima).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: