Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 25. 3. 2019.

| Istražujemo

Slučaj Ždrale: Zbog predsednika opštine promenjen Statut, na funkciji bio mimo zakona

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
aleksandar ždrale
Ždrale tek od 2019. radi "za stalno"; foto: Opština Palilula

Iako Zakon nalaže da predsednik gradske opštine mora tu funkciju da obavlja “za stalno”, predsednik Palilule Aleksandar Ždrale od sredine 2016. do februara 2019. radio je sa ugovorom na određeno. Sam Ždrale to pravda Statutom, koji je tek godinu dana nakon njegovog imenovanja izmenjen i prilagođen stavkom da predsednik opštine može da radi i na određeno. Stručnjaci, međutim, ocenjuju da je Ždrale dve i po godine radio protivzakonito, jer statut ne može da bude iznad zakona.

rešenje Rešenje od februara tekuće godine18. jula 2016. godine vojni penzioner Aleksandar Ždrale imenovan je za predsednika Opštine Palilula. U rešenju se navodi da će funkciju obavljati na određeno vreme i da će za to primati razliku između funkcionerske plate i penzije. Prema podacima sa portala Agencije za borbu protiv korupcije, Ždrale je imao ukupna primanja od preko 93.000 dinara mesečno.

Funkciju predsednika ne obavlja na stalnom radu i određuje mu se mesečna naknada u visini razlike između zarade koju ostvaruje i plate koju bi primao za funkciju koju vrši da je na stalnom radu, u organima Gradske opštine - navodi se u rešenju Opštine iz 2016.

U Zakonu o lokalnoj samoupravi se, međutim, nedvosmisleno navodi da predsednici opština moraju da budu u stalnom radnom odnosu.

Predsednik opštine i zamenik predsednika opštine su na stalnom radu u opštini - piše u Zakonu.

Kako objašnjava doktor lokalne samouprave i funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Mile Ilić, iako gradske opštine nisu jedinice lokalne samouprave, trebalo bi da se i one upravljaju prema tom istom zakonu, a ne da ga različito tumače.

Predsednik opštine mora da bude u stalnom radnom odnosu. Ja sad ne znam kako oni tumače gradske opštine, jer one nisu jedinice lokalne samouprave, mada bi po analogiji trebalo da se primenjuje i na njih - ističe Ilić.

Zakon je posle skoro tri godine primenjen. Februara 2019. Ždrale se predomislio, pa je podneo zahtev da ipak bude zaposlen za stalno, što su odbornici Skupštine u Paliluli i usvojili.

Od 1. februara na svoj lični zahtev funkciju predsednika Opštine obavljam na stalnom radu i pritom ostvarujem sva prava iz radno-pravnog odnosa. Sada primam platu, odnosno razlike između penzije, čiji sam korisnik i plate koju bih primao na funkciji predsednika opštine da nisam ostvario pravo na vojnu invalidsku penziju - kaže Ždrale.


“Statut Opštine prilagođen potrebama predsednika, a ne zakona”

dragan dobrašinović Dobrašinović kaže da je Ždrale dve i po godine radio protivzakonito; foto: JVGodinu i po dana nakon što je Ždrale imenovan, novembra 2017. promenjen je Statut Opštine Palilula. U novom Statutu pisalo je da predsednik Palilule ne mora da bude u stalnom radnom odnosu. Upravo na taj dokument se Ždrale poziva.

Funkciju predsednika Opštine obavljao sam van radnog odnosa na osnovu rešenja Skupštine Palilule, a u svemu u skladu sa Statutom Opštine - navodi Ždrale.

Međutim, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović ističe da je statut Palilule prilagođen potrebama predsednika opštine.

Ždrale je prema svemu radio protivzakonito, a Statut je prilogađen njihovim praktičnim potrebama, odnosno potrebama predsednika Opštine Palilula, a nisu ga upodobili Zakonu, što je jedino ispravno - kaže Dobrašinović.

Dobrašinović podseća da statut nikako ne može da bude ispred zakona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    19:14 // 18. 4. 2019.

    Eh... tako se to radi. Dodjes iz Krajine u Srbiju, tj. Nis- i odma' pocnes da muljas i ponasas se korumpirano. Jerbo- tako se moze svim tim "izbeglicama"... nedodirljivi su, jadni oni, i zakon za njih ne vazi. Bitno da je njima i njihovima dobro i da su odmah po dolasku u Nis- nasli fotelje.

  • Z. Jovanović

    21:35 // 25. 3. 2019.

    Opštine nemaju nikakvu funkciju i zato nije bitno ko je predsednik i kakav mu je status.

  • Zoxy

    20:24 // 25. 3. 2019.

    Ukinite opstine. Nicemu ne sluze. Neka mi neko kaze koje su njihove ingerencije ista to mogu da urade za gradjane

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: