Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 24. 5. 2024.

| Istražujemo

Slučaj “uzbunjivač”: Nema još saslušanja, ali ima disciplinska za uzbunjivača

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti

Iz tužilaštva objašnjavaju da je u toku predistražni postupak, nema potvrde da je neko, pa i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski saslušana povodom krivične prijave uzbunjivača iz vrha Gradske uprave i svedočenju o “koruptivnim šemama”. Uzbunjivač je nakon prijave dobio poziv za disciplinsku komisiju.

gradska kuća
Afera koja je potresla Niš; Foto: Ljubica Jocić

Iz tužilaštva objašnjavaju da je u toku predistražni postupak, nema potvrde da je neko, pa i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski saslušana povodom krivične prijave uzbunjivača iz vrha Gradske uprave i svedočenju o “koruptivnim šemama”. Uzbunjivač je nakon prijave dobio poziv za disciplinsku komisiju.

Predmet je formiran - odgovorili su iz Tužilaštva.

Gradonačelnica je rekla da će se odazvati pozivu istražnih organa, a u odgovoru poslatom svim medijima, manje prostora posvetila je tvrdnjama uzbunjivača, a više njegovoj diskreditaciji, navodima o prijavama protiv uzbunjivača, pa i približnom otkrivanju identiteta.

Navela je i da poseduje urednu dokumentaciju za sve javne nabavke.

Poseban kuriozitet je da su režimski mediji, bliski vlasti i gradonačelnici, preneli njeno reagovanje sa diskreditacijama, ali ne i prvobitni tekst Južnih vesti, što je još jedan primer karaktera propagande,uglavnom finansirane novcem svih građana.


O prijavama protiv uzbunjivača

Nedelju dana nakon što je uzbunjivač podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnice, a 3 dana pre teksta Južnih vesti, uzbunjivač je dobio poziv na usmenu raspravu 7. juna kroz pokretanje disciplinskog postupka.

On objašnjava da su ti navodi već bili predmet komisije, da su rešeni, da je reč o skretanju teme i kazni.

Gradonačelnica je u svom objašnjenju navela i da postoji postupak pri Agenciji za sprečavanje korupcije protiv uzbunjivača. Inače, u tom postupku, uzbunjivač je dobio opomenu na koju se žalio i postupak još traje.

Ispitivan je njegov dodatni posao sudskog veštaka i karakter njegove agencije za sudsko veštačenje, za koju navodi da ju je bio “zamrzao”. I da je taj slučaj star i skretanje teme sada.

Inače, opomenu Agencije ima i gradonačelnica.


A šta je tema?

Ispumpavanje novca, uvećavanje javnih nabavki i po 10 puta, nalozi inspektorima da ne rade svoj posao, spiskovi nelegalnih hala čijim vlasnicima je tražen reket - sve je to deo krivične prijave protiv Dragane Sotirovski i deo stvarnosti u prethodne 4 godine po tvrdnjama uzbunjivača iz Gradske uprave koji je neposredni učesnik svega.

Opisane su i 4 šeme.

U Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu 10. maja podneta je krivična prijava protiv gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Iz tužilaštva su odgovorili da rade provere navoda iz krivične prijave i da su “stavili zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP, UKP, Odeljenju za borbu protiv korupcije”.

Nakon tih provera kažu da će “preduzeti radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima”.

Do tada, usled pomame vlasti za poligrafskim ispitivanjima, uzbunjivač navodi da je spreman i za to, ali da i gradonačelnica odgovori na poligrafu.


Političke reakcije

Na tekst i navode reagovali su i politički akteri - Jelena Milošević postavila je pitanje ko je gradski većnik koji reketira, da li je to Stanković i ponudila pomoć tužilaštvu sa dokazima o korupciji koje ima.

Đorđe Stanković je u debati Južnih vesti izjavio da je gradonačelnica morala da odmah bude privedena i saslušana, a da je reketiranje postalo "navika u Nišu", i da mora da se utvrditi stepen korupcije u Nišu.

Dragan Milić je ocenio kao" katastrofu" ceo slučaj o obimu potencijalne korupcije i da je sada "jasnije zašto je naš grad toliko potonuo u svakom smislu jer su novci građana odlazili u nekom drugom pravcu".

I sam je postavio pitanje kako ograde toliko koštaju u Nišu, nakon što su Južne vesti objavile svedočenje uzbunjivača u kojem se navode tačne brojke - da je za 1813 metara ograde plaćeno skoro 100 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    16:10 // 4. 6. 2024.

    Ni mi, ni blgarite, ni SS-ovci vam ne trebaju. Sami će se istrebite i onda će se vrnemo bez ispaljen kuršum.

  • Milicija

    16:35 // 25. 5. 2024.

    Mislite treba saslušati gagu gusku.

  • Filozof

    13:01 // 25. 5. 2024.

    Nema saslusanja!
    Sta ste ocekivali da ce policija blokirati ceo kvart?
    Mafijaski sistem u drzavnom sistemu je i izmisljen da bi sluzio za bogacenje ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.