Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 25. 2. 2019.

| Istražujemo

Snimci pokazuju: Babićev vozač vozio preko 200 km/h

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
skoda
Za samo 16 minuta, Babićev vozač prešao skoro 60 km; foto: A. K.

Da je vozač Zorana Babića na auto-putu ka naplatnoj rampi “Doljevac”, gde se zakucao u parkirana vozila i usmrtio 54-godišnju ženu, vozio brzinom od čak 217 km/h, svedoče objavljeni snimci. Naime, “škoda superb” je skoro 60 km od OMV pumpe kod Aleksinca do mesta nesreće prešla za samo 16 minuta. O velikoj brzini svedoče i putari sa naplatne rampe, a stručnjaci kažu da su za istragu bitni snimci, na osnovu kojih može da se utvrdi brzina neposredno pre nesreće, ali i uslovi u saobraćaju.

snimci Snimci koji pokazuju vreme polaska sa benzsinske stanice i udesa; printskrinSa benzinske stanice OMV kod Aleksinca, prema snimku objavljenom na portalu Blic, direktor Koridora Srbije u ostavci Zoran Babić, krenuo je 31. januara u 8:09 “škodom superb” auto-putem ka jugu Srbije.

Vožnja duga 58 km završila se fatalnom saobraćajnom nesrećom, u kojoj je samo 16 minuta kasnije stradala 54-godišnja S. G.

mapa Propisanom brzinom, "škoda" bi na ovoj deonici putovala 40 minuta; printskrin: Google MapsProstim računskim operacijama dolazi se do brzine kojom je vozač D. S. putovao službenim automobilom Koridora Srbije, koja je iznoslila 217 km/h, što je znatno više od dozvoljene brzine na auto putu od 130 km/h. Saobraćajni stručnjaci ukazuju da je u nekim delovima puta moguće je da je Babićev vozač usporavao, ali vozio čak i brže od 217 km/h.

O velikoj brzini “škode superb” svedoče i putari koji su tog dana radili na naplatnoj rampi “Doljevac”.

Vozio je oko 170 km/h kada je udario u kola koja su čekala za naplatu. Za oko 7 minuta je stigao od naplatne rampe “Nais”, do naplatne rampe “Doljevac” - navodi jedan od putara koji je želeo da ostane anoniman.

Iako u Putevima Srbije odbijaju da novinarima dostave snimke sa naplatne rampe “Doljevac”, Blic je u objavljenom snimku prikazao i da se u trenutku nesreće Babić nalazio na zadnjem sedištu “škode”.

Autentičnost snimka sa OMV pumpe iz ove kompanije nisu potvrdili novinarima Južnih vesti. Umesto toga, navode da sarađuju sa istražnim organima u vezi sa saobraćajnom nesrećom.

OMV na svim tržištima poštuje lokalnu regulativu i sarađuje sa državnim organima što čini deo naše ukupne korporativne kulture. Kada je reč o ovom slučaju OMV sarađuje sa istražnim organima i ne komentariše istrage koje su u toku - navode u OMV-u.

Međutim, na satelitskim snimcima i fotografijama, jasno se vidi da je snimak na kojem se vidi Babić u pumpi, sačinjen u OMV stanici kod Aleksinca.

Inačee ni iz Puteva Srbije do danas snimke sa drugih kamera na samoj rampi ne obelodanjuju.


Sudski veštak: Snimci sa naplatne rampe mogu da daju informacije

Magistar saobraćaja i sudski veštak za saobraćaj Bratislav Simonović kaže da su snimci sa naplatnih rampi kod ovakvih saobraćajnih nesreća bitni jer sa njih mogu da se utvrde uslovi u saobraćaju i brzina.

Na snimcima može da se vidi da li je bilo magle, ili nije, ali i brzina kojom je vozilo išlo. On je taj put mogao da pređe mnogo brže, ali da uspori pre saobraćajne nezgode. Suština je kojom brzinom vozač nailazi. On može da ide i polako, pa tu da ubrza - kaže Simonović.

Dodaje i da bi Tužilaštvo trebalo da traži sve raspoložive podatke, uključujući i sve snimke sa naplatne rampe. Iz Tužilaštva su, na pitanja Južnih vesti, prošle nedelje saopštili da istraga i dalje traje.

Podsetimo, ova saobraćajna nesreća 31. januara izazvala je veliku pažnju javnosti, jer je u njoj žena nastradala, a njena rođaka teže poveđena, a u automobilu koji je izazvao sudar bio je direktor Koridora Srbije Zoran Babić, koji je i sam povređen. Babićev vozač se sumnjiči kao odgovoran za nesreću, a nakon što je uhapšen Osnovni sud ga je pustio na slobodu dok traje istraga.

Dan nakon nesreće Babić je podneo ostavku, a Južne vesti su utvrdile da auto koji se "zakucao" u dva automobila na naplatnoj rampi i u kome je bio Babić nije vlasništvo Koridora.

Reč je o "škodi superb" koju je bugarska firma Trace kupila Koridorima - što je bio uslov za posao na izgradnji Koridora 10.

*Tekst je neznatno izmenjen nakon što je stigao odgovor iz OMV-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    21:07 // 26. 2. 2019.

    Ljudi, dzaba se ovde jedimo kad se zna sta ce biti. Jadna zrtva ce postati kolateralna steta i najverovatnije ce biti krivo vozilo koje je udareno (naci ce oni vec nesto) a po starom, dobrom obicaju vuk ce pojesti magarca i zivot ide dalje … jer u ovoj drzavi na snazi je produkcija "Zlo i naopako"

  • vlada

    17:43 // 26. 2. 2019.

    sve razumem ali odakle satelitski snimci

  • penzionerka

    09:48 // 26. 2. 2019.

    Da li ima svedoka?

    • Mara

      10:43 // 1. 3. 2019.

      Naravno, samo je pitanje šta će im biti naređeno da izjave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: