Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 17. 11. 2017.

| Istražujemo

"Solarna drva" u Nišu "nikla" na nameštenom tenderu

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
solarno drvo
Da li je neko sem telefona, napunio i džepove zahvaljujući "solarnom drveću"?; foto: Opština Medijana

Iako je firma Electronic lab koja je pobedila na tenderu Opštine Medijane za "solarna drva" za punjenje mobilnih telefona, registrovana samo dan pre raspisivanja tendera, u konkursnoj dokumentaciji se tražilo da upravo ta firma projektuje punjače za mobilne. I dok predsednik Opštine Nebojša Kocić kaže da je posredi “tehnička greška i da je sve urađeno iz najbolje namere”, stručnjaci ocenjuju ovo kao “bahato nameštanje tendera”.

javna nabavka U dokumentaciji dostupnoj na Portalu javnih nabavki vidi se da su u Opštini traži da punjače projektuje "Electronic lab"Za 7 "solarnih drveta" “posađenih” širom Niša, parama građana plaćeno je nešto više od milion dinara Electronic lab-u iz Niša, koja je u Agenciji za privredne registre (APR) registrovana 26. septembra ove godine. Uprkos tome, Opština Medijana je raspisala javnu nabavku dan kasnije, odnosno 27. septembra, a u konkursnoj dokumentaciji je navela da punjače za telefone treba da projektuje upravo novoosnovana firma.

Za punjače telefona koristi se punjač sa masivnim hladnjakom koji daje konstantnih 5V na 1A na četiri pozicije i odgovarajući kablovi (projektovan od strane Electronic Lab-a) - piše u konkursnoj dokumentaciji.

rešenje Firma registrovana 26. septembra, a javna nabavka raspisana dan kasnijeMeđutim, predsednik Opštine Kocić, koji je na tu funkciju stupio dvadesetak dana pre raspisivanja tendera, ovo objašnjava “tehničkom greškom” i tvrdi da nije imao nikakve veze sa samom javnom nabavkom.

Mene je samo interesovalo da bude lepo, kvalitetno, jeftino, inovativno i da Niš bude prepoznatljiv po nečemu. Sve što sam uradio u vezi sa "solarnim drvima", uradio sam iz najbolje namere. A to što se pojavljuje baš ime te firme u jednom delu konkursne dokumentacije mora da je tehnička greška - naglasio je Kocić.

On je rekao i da on sam nije učestvovao u pisanju javne nabavke, ali kaže da je službenica koja je bila zadužena za to skinula podatke sa sajta firme, što je, kako je rekao “uobičajena praksa” kod raspisivanja tendera, iako je to suprotno Zakonu o javnim nabavkama, pošto se time ograničava konkurencija.


"Pravi primer grubo nameštene javne nabavke"

dobrasinović Dobrašinović smatra da je tender bahato namešten; foto: JVNaziv tek osnovane firme u konkursnoj dokumentaciji Opštine Medijane i prepisivanje karakteristika sa sajta firme, samo su neke od stvari koje predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović vidi kao sporne.

On smatra da su "solarna drva" kupljena preko "najgluplje i najgrublje" nameštene javne nabavke.

Ne može da se postave konkursni uslovi koji favorizuju određenog ponuđača. Ne sme nikakav logo, ili podaci sa sajta ili bilo šta slično da bude sadržano u konkursnoj dokumentaciji. Ovo je grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, a sam princip nabavke dobara urađen je preko najgluplje i najgrublje nameštene javne nabavke - rekao je Dobrašinović.

Podsetimo, "solarna drva" za punjenje mobilnih telefona i "ajfona" postavljena su na Trgu kralja Aleksandra, kod Oficirskog doma, Trgu republike, Čairu, Brzom Brodu, ali i Parku Svetog Save. Inače, ovo nije prvi put da se ovako nešto postavlja u Nišu, s obzirom na to da je zahvaljujući donacijama kompanije Filip Moris 2012. godine "zasađeno" jedno "solarno drvo" u Čairskom parku, koje se ubrzo nakon toga našlo na meti vandala, pa danas nije u funkciji.

I "solarno drvo" koje je nedavno postavila Opština Medijana na Trgu kralja Aleksandra je ubrzo nakon postavljanja uništeno.

* Tekst je naknadno izmenjen uvidom u konkursnu dokumentaciju

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ucitelj

    15:35 // 11. 2. 2018.

    Ovo drvo da se napravi sa kvalitetnijim komponentama ne moze da kosta vise od 200e potpisujem

  • Igor Stojkovic

    11:12 // 20. 11. 2017.

    Svakako se za te novce mogao postaviti i video nadzor, da snimi te nase 'vandale', isto kao i u slucaju svrljanja grafita, pa opali po dzepu 30-50-100 hiljada da plati tata, pa cemo videti hoce li to pomoci boljem odgoju. Niti smo mi divljaci niti su nam deca divlja, niti su preko mnogo fini, jednostavno postoji politika kaznjavanja (naravno, i nagradjivanja) i to funkcionise.

  • Gavrilo

    11:56 // 18. 11. 2017.

    Ako su prethodna dva unistena, cemu pravljenje novih 5, kad ni oni uskoro nece biti u funkciji!
    Pozabavite se malo sa krupnim projektima, Tvrdjava, Medijana, kasarna Filip Kljajic, zapustene lokomotive koje bi stranci rado odvukli jer su retkost, sahat kula, sadrvan...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: