Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:22, 24. 2. 2014.

| Istražujemo

Sporan izbor Vukovića i za docenta

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Fakultet umetnosti

Aktuelni upravnik niškog Narodnog pozorišta Ivan Vuković u svojoj biografiji je naveo tuđe nagrade, a o izboru za docenta je odlučivao njegov mentor sa studija.

Narodno pozorište Niš Narodno pozorište NišNakon skandala sa celokupnom procedurom izbora Vukovića (SNS) najpre za v.d. upravnika, a zatim i upravnika niškog teatra, mladi beogradski reditelj ovog puta u žižu javnosti dolazi i zbog izbora za nastavnika na predmetu "solo pevanje, gluma i operski studio" Fakulteta umetnosti u Nišu.

Komisija kojom je predsedavao profesor Nikola Jevtić sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji je Vukoviću bio mentor tokom studija, za izbor u akademsko zvanje je od 2 kandidata predložila upravo Vukovića.

Oni su, kako se navodi u obrazloženju od 27. januara, njemu dali prednost jer se "istakao svojim interesovanjem, iskustvima i rezultatima u radu i afirmaciji opere i operske scene u Nišu".

- Komisija smatra odlučujućom činjenicu da je Ivan Vuković kao reditelj mlađe generacije uspešno izrežirao operetu "Slepi miš" Johana Štrausa koja je izvedena pod dirigentskom palicom Dejana Savića/Milene Injac u Narodnom pozorištu u Nišu - doslovce piše u obrazloženju.

Profesor Jevtić, koji je penzionisan krajem prošle godine, nije želeo sa novinarima Južnih vesti da razgovara preko telefona, već je insistirao da mu se pitanja dostave putem e-maila.


Ivan Vuković Ivan VukovićČije su autorske nagrade?

Umesto svojih, u biografiji koju je priložio uz prijavu za docenta na Fakultetu umetnosti, Vuković je upisao nagrade koje su osvajali drugi umetnici u predstavma koje je on režirao ili bio upravnik pozorišta u vreme kada su članovi tog ansambla bili nagrađivani.

Tako, kao svoju, Vuković je naveo nagradu koju je dobio pisac Radoslav Pavlović za tekst "Devojke" po kom je on režirao predstavu, odnosno nagradu Ivanu Jevtiću za najbolju ulogu u predstavi "Histerija", takođe u njegovoj režiji.

Nakon toga, u biografiji slede "nagrade Narodnog pozorišta u Nišu za vreme mandata Ivana Vukovića kao v. d. direktora i direktora Narodnog pozorišta u Nišu". Vojislav Voja Brajović Vojislav Voja Brajović

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije i proslavljeni srpski glumac Vojislav Voja Brajović, iz glumačke perspektive kaže da on takve nagrade "ne bi smatrao svojim", ali da "Ima nekog kome je ta radost velika, prevelika".

- Volim da učestvujem u nekoj predstavi u kojoj je moj reditelj dobio Sterijinu nagradu. Mogu time da budem ponosan. Mogu da kažem da sam možda na neki način doprineo ili nisam oduzeo, nisam uspeo da ga onemogućim da dobije tu nagradu. Ali, kako da kažem, ne osećam se kao da sam ja dobio.

Ivan Vuković je odbio da odgovara na pitanja novinara i insistirao da mu se pitanja dostave putem e-maila kako bi, kako kaže, izbegao pogrešno tumačenje.

Podsetimo, Vukovićev izbor za upravnika Narodnog pozorišta bio je praćen brojnim nepravilnostima o kojima su Južne vesti pisale - od toga da je falsifikovao svoju biografiju i datum diplomiranja, do činjenice da je skupštinska većina izabrala njega, iako po mišljenju Ministarstva rada on ne ispunjava uslove da bude upravnik niškog pozorišta.

Zbog sukoba sa Vukovićem, za manje od godinu dana 3 puta je menjan predsednik Upravnog odbora. Ostavke na te funkcije su podneli reditelj Dejan Petković i istoričar Nebojša Ozimić.


Protivkandidat za rezultate saznao od novinara

Drugi kandidat za mesto docenta Slađana Kilibarda, umetnički savetnik u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu, tvrdi da je tek od novinara Južnih vesti saznala da je njena prijava bila bezuspešna.

Kako je ispričala, na konkurs se prijavila u septembru, pa je, dva meseca nakon toga pozvala Fakultet umetnosti da bi se raspitala o ishodu konkursa i dobila odgovor da "nisu imali vremena da rešavaju pitanje docenta za predmet gluma".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena

    20:15 // 15. 3. 2014.

    Konstantine ego vam je od uvek bio veliki.
    Ni vi ni Suzana niste dorasli funkciji koju vršite. Treba pogledati istini u oči i reći ovde se radi o narodu i nezadovoljstvu.

    • konstantin

      22:34 // 17. 3. 2014.

      Ocigledno ste me pomesali sa nekim, posto pokusavate da saznate ko je konstantin, ali ja na svu srecu nisam taj na koga mislite, i ostajem pri tvrdnji da ste vas nekoliko zalutali u umetnicke vode

  • Konstantin

    17:20 // 14. 3. 2014.

    Na zalos skupile se tri tetke i jedan momak da pisu komentare sa razlicitim imenima! Ovi komentari su plod maste kvaziintelektualaca koji su polu-upotrebljivi bar u umetnickom smislu.

  • ''

    15:39 // 11. 3. 2014.

    'aaaaaa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: