Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 2. 10. 2012.

| Istražujemo

Sporan izbor direktora Simfonijskog orkestra

Autor:P.B. i B.G.Izvor:Južne vesti
Simfonijski orkestar Niš

Niški Simfonijski orkestar mogao bi uskoro da dobije umetničkog direktora suprotno zakonu.

Prema nepotvrđenim informacijama novopostavljena direktorka Vesna Bratić (URS) mogla bi narednih dana za umetničkog direktora da postavi Tatjanu Veličković Minčić (URS), donedavnu direktorku te ustanove.

Zakon o kulturi predviđa funkciju "umetničkog ili programskog direktora", ali u njemu je jasno napisano da se "Način i uslovi za izbor, kao i postupak za razrešenje utvrđuju statutom ustanove". Međutim, u Statutu Simfonijskog orkestra toga nema. vesna-bratic.jpg Vesna Bratić, arhivska fotografija

Direktorka Bratić tvrdi da o ovome ne zna ništa.

- Ja, verujte, stvarno ne znam ništa o tome. To sam saznala pre 15 minuta - rekla je Bratić.

Bratić je još samo dodala da je od gradonačelnika "stigla saglasnost" za to postavljenje, ali nije želela da odgovori na pitanje da li je već neko postavljen na tu funkciju, odnosno kada će biti.

Vredi pomenuti da je zahtev za postavljenjem umetničkog direktora zapravo od gradonačelnika zatražila upravo prethodna direktorka, Tatjana Veličković Minčić. Ona, nije želela da odgovori na pitanje da li će ona preuzeti tu funkciju. A, na pitanje zbog čega je to tražila kada Statutom ustanove nije predviđena funkcija umetničkog direktora, Veličković Minčić je odgovorila da je ta pozicija predviđena sistematizacijom.

Simfonijski orkestar Niš Predsednik Umetničkog saveta Vladimir Vezenković, predsednik sindikata Aleksandar Mitić i član Upravnog odbora ove ustanove Snežana Jovanović uputili su prošle nedelje dopis gradonačelniku Niša, pozivajući ga da ne odobri ovo postavljenje.

Osim na kršenje Zakona o kulturi, oni su naveli da je Simfonijskom orkestru potrebno između 10 i 15 muzičara, a da ova ustanova već ima Umetnički savet čiji članovi za to ne primaju naknadu.

- Primera radi, Simfonijski orkestar RTS sa duplo više muzičara u odnosu na NSS, nema posebno plaćeno mesto umetničkog direktora, već u sklopu radnog mesta šefa dirigenta maestro Bojan Suđić obavlja i tu funkciju - piše između ostalog u dopisu.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić nije želeo da komentariše sadržinu dopisa, niti pravne procedure neophodne za postavljenje umetničkog direktora.

- Ja sam saglasnost dao na postavljenje umetničkog direktora, ne ulazeći u to šta je potrebno da Simfonijski orkestar ispuni od propisa da bi postavili nekog na tu funkciju. Jednostavno, očekujem od direktora preduzeća da u svom radu poštuje zakon - rekao je gradonačelnik.

Inače, Vesna Bratić i Tatjana Veličković-Minčić profesionalno sarađuju već godinama, a zajedno su bile i akter priče o spornim isplatama honorara za volonterske funkcije.

Naime, Gradskom Odlukom o manifestacijama iz oblasti kulture definisano je da je "rad članova saveta volonterski". Ipak, Veličković-Minčić i Bratić istovremeno su članovi Saveta Niških muzičkih svečanosti i njegovi Umetnički direktor i Selektor, za šta im je isplaćivan poseban honorar, pokazala je dokumentacija do koje su došle Južne vesti.

Više o ovoj temi možete pročitati u posebnom tekstu - ovde.


Kući u radno vreme? Simfonijski orkestar Niš

Direktorka Simfonijskog orkestra Vesna Bratić razgovor sa novinarom Južnih vesti prekinula je komentarom da se nalazi ispred svog stana i da je neprofesionalno razgovarati o tome preko telefona, nakon čega je spustila slušalicu.

- Vrlo ste neprofesionalni jer me zovete telefonom. Stojim ispred ulaznih vrata svojih koje nisam otključala još - rekla je Bratić.

Iako je novinar pozvao u 14,40h, Bratić je konstatovala da je njeno radno vreme do 14,30 sati, nakon čega je prekinula razgovor.

Kako je Južnim vestima rečeno u sindikatu NSS, prema Pravilniku koji je usvojio Upravni odbor ove ustanove, radno vreme "počinje najkasnije u 8,00 a završava se u 15,00 časova".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • osmatrac

    22:49 // 11. 10. 2012.

    Meni se cini da taj simfonijski ima dirigenta ali on cesto dolazi preko puta simfonijskog. Da pogodili ste dirigent u simfonijskom ali i u direkciji, medijani, pcelici... je Branislav Jovanovic!!!!!!

  • Koalicioni partner

    18:15 // 4. 10. 2012.

    Kao prvo Mincic Tanja je nekompetentna i kao direkdtor i kao muzicar ali to ovo drustvo iz urs-a ne unteresuje, mada ne vidim koji je interes te stranke da postavlje lose direktore. Drugo i ne manje vazno, nije ona oterala najbolje dirigente, sto moles svakako i nije ( Tanja mincic ga je i dovela)vec je zanemarila domace umetnike sto je mnogo veci zlocin. I trece trebalo bi da se resi sada da li gospodja mincic hoce da svira u niskom orkestru ili neka se raspise konkurs za mesto flaute koje je upraznjeno evo vec skoro 8 godina!

    • osmatrac

      22:38 // 11. 10. 2012.

      Pa kako ti nije jasno? Pa dobar direktor rsdi svoj posao strucno i savesno a los samo slusa partijskog sefa. Prosto zato su nam i sva Javna Preduzeca pred kolapsom. A za zaposljavanja u JP odgovorni su celnici stranaka na vlasti u 90% onih 10 zaposle sami direktori.

  • Snezana Jovanovic

    21:32 // 3. 10. 2012.

    Pravo je cudo kako je bivsa vd direktorka uspela da dobije saglasnost za novo i nepotrebno radno mesto(na kraju svog mandata),za svega nekoliko dana, a sest prethodnih godina ne uspeva da obezbedi mesto dirigenta!? Kakve to veze sad ima sa Vesnom Bratic? Nije ona poslala zahtev,ali ce imati mnogo problema ako odluci da ispravi pogresno postavljene stvari.Uostalom, ocekujem da cemo se sada, kada je konacno doslo do promene,osloboditi funkcionera sa megalomanskim licnim ambicijama.

    • Професор

      16:46 // 4. 10. 2012.

      Па, наравно, драга колегинице, да има везе и са садашњом в. д. директорком. Ако и нема, имаће врло ускоро уколико се отварање тог новог радног места реализује у корист њене партијске другарице, а без расписаног конкурса. Зар није и сам Градоначелник рекао да је он "само" дао своју сагласност, а да се од нове директорке очекује да у свом раду поштује Закон? Иако сте је и Ви и председник уметничког савета, као и председник синдиката упозорили (пише у чланку Ј.В.) да се тиме крши и Закон о култури и Статут НСО?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: