Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 2. 3. 2018.

| Istražujemo

Sporna popravka "ekološkog autobusa" niške Direkcije za javni prevoz

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
autobus
Autobus na gas se poravlja van javne nabavke?; foto: čitalac

Da bi se iz radionice vratio na niške ulice autobus na gas Direkcije za javni prevoz, direktor ovog preduzeća Saša Petronijević rekao je da se čeka na “deo iz Belgije”. Međutim, Direkcija nije raspisala tender za popravku autobusa, pa stručnjaci ocenjuju da je samim tim potencijalna kupovina rezervnog dela sporna, osim ako “Petronijević ne planira da delove plati iz svog džepa”.

Direktor Petronijević je početkom februara, novinarima Južnih vesti, rekao je da je autobus na gas koji su Nišlije platile 80.000 evra, garažiran jer je Direkcija “morala da raspiše javnu nabavku za redovno održavanje”.

Zbog specifičnosti u održavanju navedenog vozila i poštovanja specifičnosti u održavanju navedenog vozila i poštovanja Zakona o javni nabavkama, Direkcija je tek početkom 2018. sprovela javnu nabavku i stvorila uslove da se na navedenom vozilu obavi redovan servis - rekao je Petronijević početkom februara.

Međutim, takve javne nabavke nema na Portalu javnih nabavki.

rezervni delovi Direkcija ne kupuje rezervne delove za "ekološki autobus"; deo konkursne dokumentacije iz javne nabavke za rezervne delove Direkcije za 2018. godinuPokvareni “maz” autobus na gas je čak izostao i iz javne nabavke za godišnju nabavku rezervnih delova za autobuse Direkcije, preko koje je ovo javno preduzeće kupilo delove za 12 svojih autobusa.

Podsetimo, polovni autobus na gas, koji je niška Direkcija za javni prevoz aprila 2017. platila 9,6 miliona dinara parama građana, prevozio je Nišlije samo nekoliko meseci, a onda je pokvaren završio u garaži. Direktor Direkcije je tvrdio da se radi o redovnom servisu, dok zaposleni u Direkciji kažu da je autobus pokvaren od decembra prošle godine i da imaju problem da ga poprave.

“Ekološki autobus” je kupljen od firme Vulović transport iz Kragujevca, a u vreme kupovine je već bio prešao oko 380.000 km, promenio 4 vlasnika i plaćen je više od 3 "mercedes" autobusa na gas, koje je Niš ekspres kupio prošle godine.


Kvar autobusa je trivijalnost za Petronijevića

petronijevic "Mali, običan kvar nije epohalna stvar"; foto: JV arhivaNa pitanja novinara Južnih vesti kako Direkcija van javne nabavke popravlja “ekološki autobus”, o kakvom je uopšte “delu iz Belgije” reč, ali i zašto je sporni autobus izostao iz javne nabavke za godišnju nabavku rezervnih delova, Petrnijević nije želeo da odgovori. O tome da se čeka na ovaj deo on je govorio za Niške vesti, Narodne novine i Belami, dok tu informaciju nije dao novinarima Južnih vesti.

Umesto toga, rekao je da se bavi "osposobljavanjem autobusa" na prigradskim linijama, koje su u zastoju zbog nevremena, dok ne vidi javni interes u pisanju o pokvarenom autobusu.

Ukoliko misliš da obična normalna stvar, kao što je kvar na jednom polovnom vozilu od tolike epohalne važnosti za funkcionisanje prevoza, piši šta želiš - rekao je Petronijević.


“Bez javne nabavke nije mogao ni šibicu da kupi, možda deo kupuje iz svog džepa”

dobrasinovic-JV Dobrašinović: Ni šibice ne mogu da kupe bez javne nabavke; foto: JVPopravka autobusa i kupovina delova bez tendera, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović, kaže da može da se obavi jedino ako "Petronijević planira da to finansira iz svog džepa".

On ne može sad da kupi ni šibicu bez javne nabavke. Jedino ako je direktor to kupio kao donaciju da pokloni Gradu - kaže Dobrašinović.

Morao je, dodaje Dobrašinović, da ide preko javne nabavke i eventualno pregovaračkog postupka i to samo u slučaju da je postupak hitan i da se radi o jedinom mogućem ponuđaču.

Podsetimo, ovo nije jedini problem koji se u poslednje vreme vezuje za nišku Direkciju za javni prevoz. Istraživanje Južnih vesti pokazalo je da samo par meseci nakon što je niška Direkcija na spornom tenderu 2014. angažovala 26 novih autobusa od firme Ćurdić, čak 10 njih je poslato beogradskom GSP-u, a umesto njih su za iste pare u Niš poslati stari autobusi - a sve uz saglasnost niške Direkcije. Inače, upravo je Dobrašinović bio građanski nadzornik u postupku ove sporne javne nabavke.

Dobrašinović je ispred Koalicije za nadzor javnih finansija optužio Stankovića i tadašnjeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića za nameštanje tendera za prevoz putnika u Nišu, vrednog preko 5 milijardi dinara.

Iako je podneo krivičnu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića i njegovih saradnika zbog sumnje da su štelovali kriterijume pred veliki tender za gradski prevoz i prilagođavali ih određenim ponuđačima, Više javno tužilaštvo je obustavilo istragu nakon što je proverilo samo deo tendera na koji i nije bilo primedbi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • обманути грађаин

    11:13 // 16. 3. 2018.

    Овај чланак стоји од 02.03.18. значи већ две недеље.Да ли у истраживачком новинарству код Вас нема других тема, или за неке немате сагласност.Надам се да ће те објавити ово.Поздрав.

  • mama"guska

    18:20 // 8. 3. 2018.

    Sad kad vikne Guska ima da bude popravljen za tren oka i onda on postaje heroj kao po običaju !!!
    ....hahaha....

  • Djurdjanovic

    07:43 // 7. 3. 2018.

    Vidim da se u tekstu ne spominje,a vrlo je bitno.Kako su do sada kupovali delove za taj autobus,kada ne ide preko javne nabavke?To je pitanje za MUP,a ne za južne vesti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: