Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 8. 9. 2021.

| Istražujemo

Sredstvo za dezinfekciju dospelo u respirator u kovid bolnici Kruševac, u UKC kažu da nije i do pacijenata

Autor:G. Bjeletić, T. TasićIzvor:Južne vesti
kovid Kruševac
Direktor UKC-a Zoran Perišić uverava da je tragedija ipak sprečena; foto: N1

Da je dezinficijens dospeo u sredstvo koje se uz vazduh uobičajeno daje pacijentima na veštačkoj ventilaciji na odeljenju intenzivne nege kovid bolnice u Kruševcu, potvrdili su Južnim vestima u niškom Kliničkom centru. Direktor UKC-a Zoran Perišić uverava da je tragedija ipak sprečena i da ovo opasno sredstvo nije dospelo do pluća pacijenata, jer su zaposleni po mirisu primetili da nešto nije u redu. Najavljuje inspekcije i promenu protokola.

Dve tečnosti istog izgleda. Razlikuje ih natpis, ali i to kako deluju na pacijente. Zapravo se samo jedna koristi u lečenju, druga je strogo zabranjena za unutrašnju upotrebu.

Neko od zaposlenih pomešao je destilovanu vodu koja se uobičajeno dodaje uz vazduh u respirator i dezinficijens i to je primećeno u subotu, informacija je koja stiže iz kruševačke kovid bolnice.

To je nedopustivo! Neko za ovo što se desilo mora da odgovara - kaže izvor Južnih vesti.

Šta se tačno desilo i kako je to moguće objašnjava direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Na uobičajenu proceduru dodata je, kaže, ljudska greška i dezinficijens se našao u destilovanoj vodi a onda i tamo gde su najteže oboleli pacijenti.

Mi tu destilovanu vodu sami spremamo u Kruševcu na delu Nefrologije, gde radimo dijalizu pacijentima i u pripremi te destilovane vode desilo se da posuda, u kojoj se sprema ta destilovana voda, od deficijensa kojim se čisti svaki put, naravno pre nego što se to radi, nije bila dovoljno dobro oprana – kaže Perišić.

Rastvor u kome se nalazio i dezinficijens je, potvrđuje, ušao u crvenu kovid zonu da bi bio nasut na pojedinačne respiratore.

Prilikom sipanja već kod drugog pacijenta primetili su, osoblje koje je to radilo, da iako ima iste fizičke karakteristike, da postoji miris, koga kod destilovane vode nema. Odmah su zaustavili dalje prema pacijentima da se to koristi, nije bilo uključeno ni kod prvog ni kod tog drugog kad smo zaustavili, tako da nikakve posledice po pacijente nije bilo , jer praktično to nisu inhalirali – objašnjava.

Perišić objašnjava da je nemoguće da je napravljena greška da se sipa dezinficijens umesto regularnog rastvora, jer oni stižu u fabrički obeleženim posudama od jednog, pet i deset litara.

Nije bilo uključeno nije, nije bilo štete po pacijente, odmah smo reagovali i ja sam smatrao, naravno obavešten sam odmah o tome, niko nije to od mene pokušao da sakrije. Ja sam u ponedeljak bio sa glavnom sestrom u vanrednom nadzoru, sve smo obišli. U suštini je problem nastao na tom mestu gde se sprema, to opet radi medicinsko osoblje – kaže on.

Na pitanje šta je urađeno da se ovakav propust ne ponovi, Perišić kaže da su preduzeli sve mere, a da je u utorak u kovid bolnici bila i zdravstvena inspekcija.

Nismo hteli da pravimo nikakve eksperimente. Celu seriju destilovane vode smo bacili i napravili novu - kaže direktor UKC.

O sceniraju da je dezinficijens došao do pacijenata kaže da je nezamisliv, a posledice nesagledive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Veličković

    21:21 // 14. 12. 2021.

    Iskreno se kajem što sam dozvolio da 03.avgusta ove godine moja majka ode na lečenje u kovid bolnicu Kruševac, jer sumnjam da su preduzeli sve neophodne mere u lečenju moje majke. Ona je u tu bolnicu primljena sa CRP 17 a umrla je nakon 17 dana sa CRP 198. Svo vreme sam sa majkom kontaktirao telefonom i žalila mi se da nema dovoljno vode da pije i da je žedna a stavljen joj je kateter, pa pretpost

  • Dzo

    09:23 // 9. 9. 2021.

    Prekvalifikovana servirka u tehničarku zakazala. Oprostite.

  • Dr iz Niša

    09:23 // 9. 9. 2021.

    Dovoljno je da vidite ko je načelnik Kruševačke bolnice i kakva ekipa anesteziologa z Niša radi u toj bolnici i sve je jasno. Verujem da se još gore stvari i stručne greške dešavaju ali je ova vest nekako procurela. Neka je Bog u pomoći svakom ko uđe u tu bolnicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: