Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 13. 2. 2013.

| Istražujemo

Stečajnom upravniku nagrada od 8,6 miliona dinara

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
stecaj-Alpos.jpg
Rešenje niškog Privrednog suda

Stečajnom upravniku firme Alpos iz Aleksinca odobrena je nagrada od 8,6 miliona dinara, jer je, prema rešenju Privrednog suda, uspešno prodao imovinu preduzeća koje je vodio i namirio sva dugovanja.

Odbornik u Skupštini opštine Aleksinac Saša Jovanović, međutim, smatra da nagrada nije zaslužena i da je ova privatizacija daleko od uspešne.

Stečajni sudija niškog Privrednog suda odobrio je nagradu stečajnom upravniku, jer je, kako stoji u rešenju, rasprodao svu imovinu stečajnog dužnika i na osnovu te naplate “namirio sve razlučne dužnike”.

Iako je suma, za današnje prilike, izuzetno visoka, u Privrednom sudu kažu da nagrade stečajnih upravnika zavise od okolnosti slučaja.

Izdavanje i visina nagrada, kako je Južnim vestima rečeno u Privrednom sudu, regulisano je pravilnicima i zakonima, a konačnu odluku donosi stečajni sudija.

- Stečajni upravnik dostavlja svoj troškovnik i krajnja je odluka suda šta će od toga prihvatiti. Šta smatra da je bilo nužno i šta smatra da je opravdano, ali i sudija donosi odluke u skladu sa pomenutim merilima i pravilnicima - kažu u Privrednom sudu.

U ovoj ustanovi nisu mogli da kažu koja je najveća nagrada koju je neki stečajni upravnik iz Niša dobio, jer tvrde da ne vode evidenciju o tome.

Ipak, prema pisanju Blica najveću nagradu u Srbiji dobio je jedan stečajni upravnik koji je tri godine vodio firmu iz Sremske MItrovice. Za svoje angažovanje u tom preduzeću spremnom za bankrot nagrađen je sa 43,08 miliona dinara.

Nagrada za bankrot?

Najčešće stečajni upravnik rasproda imovinu preduzeća, proglasi bankrot i za to dobije nagradu.

U Privrednom sudu u Nišu kažu da takav odnos proizilazi iz samih zakonskih tekstova, ali naglašavaju da svaki stečajni postupak ima svoje troškove i da je pitanje da li bi neko taj posao besplatno radio.

alpos Radnici Alposa u štrajku 2011. godine, arhivska fotografija, foto: RTS.rs

Firma iz Aleksinca koju je vodio pomenuti stečajni upravnik prodata je novom vlasniku, ali, kako kaže Saša Jovanović, odbornik u Skupštini opštine Aleksinac, pitanje je da li je neko od radnika vraćen na posao nakon nove prodaje.

- Kad se ode u stečaj tu nema više radnika. Sve preuzima stečajni upravnik i on može nekog da angažuje eventualno po ugovoru o delu. Ja za ovu firmu ne znam tačno, mislim da su svi dobili otkaz i svi otišli na biro, a da li je neko vraćen ili će tek biti vraćen stvarno ne znam - zaključio je Jovanović

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišliaki Džeronimo

    12:43 // 24. 2. 2013.

    Onima koji, kao papagaji, sriču da je "sve po zakonu", valja reći da zakoni i pravda nisu isto. Pogotovo u Srbiji. Zakoni su pisani za ćar i ćeif strvodera i marodera (tzv. biznismena, gde spadaju i ti bedni stečajni upravnici). Ti papagaji neka sednu i neka pogledaju tu bedu od radnog zakonodavstva. Radnici u Srbiji nisu ljudi već roblje: rade na crno, bez uplaćenog socijalnog i zdravstvenog osiguranja, mobing, raznorazne ucene, seksualno zlostavljanje, najmizernije plate u Evropi, više od milion nezaposlenih, prekovremeni neplaćeni rad, rad bez higijensko-tehničke zaštite..., sa druge strane - užirene obezdušene gazde zverovi i njihove parazitske familije koji se tove na radničkim kostima. Sve je to sestre Srpkinje i braćo Srbi - po zakonu.

  • Nenad

    16:26 // 14. 2. 2013.

    ko ne zna sta se desavalo u Fahopu - dansnjem Alposu evo zanimljiv link:
    http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=247&cl=26
    A molio bih redakciju da ispita i ostale stecajeve ovog "uglednog" stecajnog upravnika. Imate lako dostupne sve podatke preko privrednog suda u Nisu.
    Hvala

  • Marija

    22:06 // 13. 2. 2013.

    Istrazite i to kada ce radnici dobiti obecane tri plate i kada ce im se platiti doprinosi? Neki od radnika zbog neplacenih doprinosa za ta tri meseca ne mogu da ostvare pravo na penziju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: