Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 13. 1. 2016.

| Istražujemo

Sud: Građani Niša oštećeni za najmanje 120 miliona

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
autobus
Uvećanjem cene oštetili Nišlije; foto: autobusi.net

Upravni sud je prihvatio tužbu građanskog nadzornika i naložio poništavanje dela gigantskog tendera za gradski prevoz u Nišu, saopšteno je iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Presudom se poništava odluka Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i toj instituciji nalaže da ponovi ceo postupak i donese odluku pridržavajući se zaključaka suda, otklanjajući sve nepravilnosti na koje je u presudi ukazano.

To za Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, organizaciju koju je Uprava za javne nabavke imenovala da kontroliše najveći tender u novijoj istoriji Niša, znači da je sud potvrdio da su u tenderskoj proceduri postojale "teške zloupotrebe i nezakonitosti".

Imajući u vidu da su se tvrdnje građanskog nadzornika i u postupku pred Upravnim sudom pokazale kao istinite, pozivamo nadležne pravosudne organe da u najkraćem roku utvrde krivičnu odgovornost za štetu nanetu građanima Niša i kazne prekršioce zakona - piše u saopštenju Topličkog centra.

Novinari nisu uspeli da dobiju komentar direktora Direkcije za javni prevoz Saše Petronijevića, jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Inače, reč je o jednom od 4 dela velikog tendera koji je gradska Direkcija za javni prevoz sprovela 2014. godine, a kojim su odabrani autobuski prevoznici koji bi narednih 5 godina trebalo da prevoze Nišlije.

Vrednost ukupne javne nabavke je bila bezmalo 50 miliona evra.

U spornom delu tendera je prvobitno najniža cena po kojoj je neki prevoznik bio spreman da vozi iznosila 1,1 evro po pređenom kilometru. Međutim, zaključeno je da dokumentacija za jedinu pristiglu ponudu nije bila kompletna, pa se prešlo na takozvani "pregovarački postupak".

Po mišljenju građanskog nadzornika u nastavku procesa je Direkcija kao maksimalnu cenu oko koje se pregovara morala da odredi onu koja je u prethodnoj fazi bila najniža.

Međutim, gradske vlasti su mimo toga nastavile pregovore sa prevoznicima i postigle dogovor po kome će iz gradske kase plaćati čak 1,29 evra po pređenom kilometru.

Kako je reč o petogodišnjem ugovoru, ta razlika u ceni, po proceni građanskog nadzornika, uvećava trošak za građane Niša za najmanje 120 miliona dinara.

Inače, sporni deo tendera je takozvani paket linija 3 u kojem su relacije Železnička stanica - Duvanište - Skopska i Trg K.A. - Bulevar Nemanjića - Delijski Vis, kao i 12 prigradskih linija, a koji je nakon hitne javne nabavke pripao "Ćurdiću".

perisisc Perišić optuživao nadzornika, ali sud rekao da je štetu napravila komisija; foto: JV arhivaGradonačelnik Zoran Perišić je tada za taj "minus" optužio upravo građanskog nadzornika, tvrdeći da su njegove instrukcije prouzrokovale štetu.

Sa druge strane predstavnici građanskog nadzornika, Topličkog centra za demokratiju, su sve vreme tvrdili da gradske vlasti loše tumače zakon i ukazivali na moguće posledice.

Nadzornik se na kršenje zakona žalio i Republičkoj komisiji za zaštitu prava, ali je ta institucija zaključila da je sve bilo legalno.


Sporan ceo tender

Kako su "Južne vesti" tada ukazivale, tender za izbog novih gradskih prevoznika je bio sporan od početka, odnosno još od pripreme kriterijuma.

Snimci do kojih su došli novinari, a čiju autentičnost je kasnije potvrdio i sam gradonačelnik, pokazuju da su najviši gradski funkcioneri štelovali kriterijume i prilagođavali ih određenim prevoznicima.

Zbog toga je građanski nadzornik kasnije Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zorana Perišića i jednog od direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    16:15 // 19. 1. 2016.

    Ako glasate za mene,necete ici u Evropu,nego cak u Ameriku :)

  • Gulas

    17:37 // 13. 1. 2016.

    U zamenu za namesteni Pericicev tender, gradjani Nisa su dobili koncert Cece na trgu. Jeee... hahaha. Kakvo peglanje nesposobnosti gradske vlasti, koncertom Cece da se smire strasti.

  • Mislim

    17:37 // 13. 1. 2016.

    Kako napreDNO!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: