Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:35, 17. 7. 2018.

| Istražujemo

Sud opomenuo predsednika Opštine Crveni Krst zbog neprijavljivanja imovine

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
miroslav-milutinovic.jpg
Nije poštovao odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, foto: gocrvenikrst.rs

Zbog toga što nije na vreme prijavio da je nasledio plac i kuću, predsedniku Opštine Crveni Krst Miroslavu Milutinoviću Prekršajni sud u Beogradu izrekao je opomenu. Kako se navodi u presudi, Milutinović je promene u imovini Agenciji za borbu protiv korupcije dostavio sa više od pet meseci zakašnjenja.

Kada je 2016. godine ponovo izabran za predsednika niške opštine, Milutinović je naveo da u Izveštaju o prihodima i imovini koje je podneo ranije, nije bilo nikakvih promena. Međutim, on je u međuvremenu postao vlasnik parcele veće od 800 kvadrata i jedan od vlasnika kuće koja je površine 75 kvadrata u osnovi.

Zbog toga što novu imovinu nije prijavio Agencija mu je izrekla meru upozorenja, kako bi se pridržavao propisa koji se odnosi na imovinu i prihode funkcionera, a Prekršajnom sudu je predložila da pokrene postupak, što je i učinjeno u julu prošle godine. Presuda Milutinović Milutinović se nije žalio na presudu; Foto: Screenshot Presuda

Miroslav Milutinović odgovoran je što u izveštaju o imovini i prihodima od 11.7.2016. nije prijavio potpune i tačne podatke o svojoj imovini, odnosno nije prijavio podatke o tome da je na osnovu ugovora od 18.3.1970, presude na osnovu priznanja Osnovnog suda u Nišu od 03.2.2016. i rešenja Osnovnog suda od 11.4.2016. godine stekao katastarske parcele ukupne površine 805 kvadrata i pravo zajedničke svojine na kući, površine u osnovi 72 kvadrata, već je to učinio naknadno, na zahtev Agencije u svom izjašnjenju od 20.12.2016, sa 161 dana zakašnjenja, čime je učinio prekršaj iz Člana 74 stav 1 tačka 11 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije - navodi se u presudi.

Kao olakšavajuća okolnost, u Milutinovićevom slučaju uzeto je to što je prijavio imovinu pre donošenja presude, a u svom izjašnjenju predsednik Opštine je napisao da je kasnio u dostavljanju izveštaja jer, kada je dobio nasledstvo, nije bio jediini vlasnik imovine, te je ceo slučaj završio na sudu. Zato je i predložio Sudu da mu izrekne samo opomenu, umesto novčane kazne za ovaj prekršaj.

Inače, izveštaj Agenciji podneo je 11. jula 2016. godine, nakon što je ponovo izabran za predsednika Opštine Crveni Krst, dok su rešenja suda na osnovu koga je dobio nasledstvo doneta u februaru i aprilu te godine.

Prekršajni sud je presudu protiv Milutinovića doneo u februaru ove godine, ali nepravosnažno, te je predsednik opštine imao pravo žalbe. Međutim, on ovaj pravni lek, kako kaže, nije iskoristio.


Milutinović i ranije nije prijavljivao imovinu, Agencija ga upozoravala

Osim nasledstva zbog čijeg je neblagovremenog prijavljivanja kažnjen pred sudom, Milutinovića je Agencija upozorila jer u izveštaju iz 2010. godine, kada je bio predsenik Skupštine u Crvenom Krstu, takođe nije prijavio svu imovinu.

Kako se navodi u rešenju Agencije, nije prijavio da je vlasnik katastarske parcele na teritoriji Merošine, "nosilac prava zajedničke svojine" na nekoliko kuća i parcela u Čokotu. Osim ove imovine, Milutinović u godini kada je bio predsenik Skupštine, kako se navodi, nije prijavio ni da u vlasništvu ima dve kuće u Nišu i prava korišćenja na parceli, kao i da je vlasnik dve puške i revolvera.

Osim toga, Milutinović nije na vreme podneo izveštaj u 2016. godini.

Utvrđuje se da je Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst, postupio suprotno odredbi člana 44. stav 1. Zakona o Agenciji, na taj način što nije podneo izveštaj o imovini i prihodima do 31. januara 2016. godine sa stanjem na dan 31.12.2015, iako je u toku 2015. došlo do bitnih promena u odnosu na podatke iz prethodno podnetog izveštaja od 05.09.2014, a koje se odnose na nasledstvo 1/2 idealnog dela nepokretnosti upisanih u list nepokretnosti br. 352 KO Čokot, Niš, broj 186 i broj 778 KO Gradište, Merošina - navodi se u rešenju Agencije.

Inače, Miroslav Milutinović je predsednik Crvenog Krsta od 2014. godine, kada je na ovoj funkciji zamenio Darka Bulatovića koji je prešao u Jugoistok. U junu 2016. ponovo je izabran za predsenika Opštine. Do preuzimanja predsedničke funkcije u ovoj Opštini, predsedavao je opštinskim parlamentom.

Podsetimo, bio je član SPS-a do aprila 2014, kada je potpisao člansku kartu Srpske napredne stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirko

    18:16 // 17. 7. 2018.

    A sto li ga zovu Miki - iljadarka?

    • max

      16:05 // 30. 7. 2018.

      Miki 500 marke( ako oćeš fiksni) ,a tek kupljene diplome i doktorati .STRAŠNO.

  • Aperkat

    18:02 // 17. 7. 2018.

    Oce li iljadarka da pomogne?

  • Z. Jovanović

    13:05 // 17. 7. 2018.

    Spas za Niš je gašenje nepotrebnih Opština i onda se nebi pominjali likovi poput Mikija-Iljadarke. Ako misli da opstane, SNS u Nišu mora da pojavi moralne neuprljane likove.

    • "opštinar"

      16:57 // 17. 7. 2018.

      Tako je! Čemu služe opštine? Za šta god se obratimo, "nismo nadležni, kod gradonačelnika mora". Pa šta će te nam onda vi gospodo iz opštine?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: