Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 16. 11. 2017.

| Istražujemo

Sud presudio u korist penzionisanog inspektora, očekuje povratak na posao

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
blagotic
Blagotić na korak od povratka na posao; foto: JV

Nakon skoro 2 godine od tužbe koju je podneo protiv odluke Žalbene komisije Vlade Srbije kojim je njegovo, kako kaže, nezakonito penzionisanje potvrđeno, inspektor Kriminalističke polcije u Nišu Nebojša Blagotić je dobio presudu koja poništava spornu odluku Komisije i sada očekuje da se u narednih 30 dana vrati na posao.

Za Blagotića su, kako kaže, i ove dve godine dugo trajale, jer je sve bilo jasno na samom početku zbog toga što on, i pored 36 godina staža, nije tražio da bude prevremeno penzionisan. Iako je zakonski to jedina mogućnost za odlazak u prevremenu penziju, Blagotić je bez svog zahteva i znanja dobio rešenje o prevremenom penzionisanju 7. oktobra 2015. godine, dan nakon što je tadašnjem direktoru policije Miloradu Veljoviću, referisao o slučaju na kojem je radio.

Sumnje da je upravo njegov rad na dva slučaja privrednog kriminala i korupcije bio glavni razlog za penzionisanje, kako sam kaže, potvrđene su ovom presudom, ali i naknadnim saznanjima do kojih je došao.

Za ove dve godine i jedan i drugi predmet su upropašćeni. Za prvi predmet koji se odnosi na hapšenje vlasnika tehničkih pregleda dobio sam nezvanične informacije da je osuđen prekršajno i da je obustavljen krivični postupak protiv njega. U drugom slučaju direktoru jednog privrednog društva, koji je bio pred hapšenjem, dozvoljeno je da firmu uništi. Radnici ne primaju platu, nemaju overene knjižice, jedan radnik je umro. Direktor je čak, kako sam čuo, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem bio u poseti Turskoj kao uspešan privredik. To sam čuo iz više izvora - kaže Blagotić.

presuda-blagotic Presuda Upravnog sudaUpravni sud je sada, kako pojašnjava Blagotić, poništio rešenje Žalbene komisije Vlade kojom se potvrđuje rešenje MUP-a o njegovom penzionisanju i sada bi, tvrdi inspektor, Žalbena komisija trebalo da poništi rešenje MUP-a i da on bude vraćen na posao.

Iako mnogi nisu verovali da će uspeti u svojoj borbi da se vrati na posao, a u prilog tome su išle i aktuelne društveno-političke prilike, Blagotić kaže da je verovao u zakone ove države.

U svojoj borbi sam se borio časno i pošteno. Nisam se bavio politikom. To sam izbegavao. Očekivao sam da je zakon jači od svih, pa i od politike i presuda je doneta u skladu sa zakonom - kaže Blagotić.

Posebno se na podršci i pomoći zahvaljuje kolegi u penziji Goranu Pajeviću, ali i Policijskom sindikatu Srbije.

Ja bi hteo da se zahvalim Policijskom sindikatu Srbije na podršci. Posebno predsedniku Veljku Mijailoviću i povereniku za Niš Dejanu Petroviću. Poneli su se kao pravi sindikat koji se zainteresovao za probleme profesionalca i svog kolege i pokazali da to nije sindikat koji je tu da deli paketiće i piliće - priča Blagotić.

Njegov moto je, kako kaže, “prvo skoči, pa reci hop” i zbog toga ne želi da priča o povratku, ali očekuje da se vrati na svoje staro radno mesto u sektoru privrednog kriminala Kriminalističke policije u Nišu ili, kako kaže, na neko bolje mesto.

Ukoliko se to ne desi, uz repliku "prozor mora pasti" iz popularnog domaćeg filma, Blagotić poručuje da će, sada i uz pomoć sindikata, svoju borbu nastaviti.


Podsetio na curenje informacija

I kada je prvi put za Južne vesti govorio o svom problemu, Blagotić je rekao da su se u istragu malverzacija u jednom niškom preduzeću mešale i političke strukture, ali i pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

blagotic-dostavnice Dostavnice vrhu MUP-aOvog puta je podsetio na ta dešavanja i dokumentovao da je o svemu tome, u zatvorenim kovertama i sa oznakom “strogo poverljivo”, obavestio vrh srpskog MUP-a.

Utvrdili smo tokom obrade da su direktoru kojeg smo obrađivali pomagali pojedini pripadnici BIA, iako oni nisu bili angažovani na tom slučaju. Dostavljali su mu informacije do kojih je došla Kriminalistička policija. Oni su na svoj način dolazili do saznanja i to su dostavljali direktoru. Obavestio sam o tome direktora policije i ministra. To lice iz BIA koje je to radilo je u međuvremenu unapređeno i postalo je načelnik važnog organa u borbi protiv kriminala i korupcije - rekao je Blagotić.

Podsetimo, on je svojevremeno, gostujući u emisiji “15 minuta” rekao da je direktoru u zloupotrebama pomagao i jedan od aktuelnih većnika Grada Niša koji je član Srpske napredne stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    07:13 // 18. 11. 2017.

    A,onaj koji je potpisao resenje o otkazu,da plati sve sudske troskove i nadoknadu advokatu,iz svog dzepa!

  • milosav

    17:03 // 17. 11. 2017.

    Svaka Vam čast na istrajavanju. E sad, koliko Vas je sve to koštalo zdravlja / i ukućana Vaših/,to Vi najbolje znate. Ali, saznanje, da ste nekoga na pravedan način unizili, čini čoveka, najzadovoljnijim. I treba.I Božija i ovozemaljska pravda na jednome mestu.
    Nezavisno od ovoga. Pitam, hoće biti revizije sudskih presuda? Zna li se nešto tome? SNS je 2012. u predizbornoj kampanji obećao I ništa

  • Dragan Cecez

    15:50 // 17. 11. 2017.

    I sam sam dobio presudu Upravnog suda u moju korist,ali pola godine od toga ništa se ne dešava.Žalbena komisija ne prihvata preudu suda i ponovo sam morao da uputim tužbu istom sudu,koji je presudio u moju korist.Šta činiti?Žalbena komisija je jača od suda.Kako?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: