Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 28. 6. 2017.

| Istražujemo

Sukob interesa u komisiji za izbor direktora javnog preduzeća u Nišu

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
vodovod
Da li je Cvetković u sukobu interesa?; foto: Facebook/JKP "Naisus"

Uprkos tome što je zaposlen u JKP “Naisus”, Nikola Cvetković je imenovan i za člana Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora. Zahvaljujući tome direktno će odlučivati o izboru rukovodioca preduzeća u kojem je zaposlen. Iako Cvetković tvrdi da nije u sukobu interesa, Zakon i stručnjaci kažu drugačije.

Cvetković je na predlog Srpske radikalne stranke imenovan za jednog od 5 članova Komisije koja će u narednim danima odlučivati o izboru direktora 11 niških preduzeća, među kojima je i niški Vodovod, u kojem je Cvetković zaposlen od 2014. godine.

Šef odborničke SRS Nikola Savić, kaže da je “njihovo pravo da izaberu koga god žele”.

Valjda imamo pravo da izaberemo koga hoćemo. A to da li je u sukobu interesa to će da odluče nadležni organi - kazao je Savić.


Cvetković: Nisam u sukobu interesa, jer nisam funkcioner

biografija Cvetković izostavio iz biografije rad u VodovoduU svojoj zvaničnoj biografiji, koju je dostavio Skupštini grada, Cvetković je, pored stečenog obrazovanja naveo i bračni status i da se bavi košarkom, plivanjem i ribolovom, ali nigde nije napisao da radi u Vodovodu, iako je tamo zaposlen već 3 godine.

Ipak, on ne smatra da je u sukobu interesa i tvrdi da je o svemu tome obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije.

Nisam u sukobu interesa, ja sam se izjasnio kod Agencije za borbu protiv korupcije. Nisam imenovano lice, nisam postavljeno lice, tako da nisam u sukobu interesa. Dobio sam saglasnost - kazao je Cvetković.

Međutim, novinari Južnih vesti još nisu dobili odgovor od Agencije da li je Cvetković zaista tražio saglasnost za obavljanje funkcije člana Komisije za izbor direktora i da li se nalazi u eventualnom sukobu interesa.


Zakon i stručnjaci kažu drugačije

Ipak, u Zakonu Agencije za borbu protiv korupcije se navodi da je sukob interesa svaka situacija u kojoj funkcioner "može da utiče ili izgleda kao da ugrožava javni interes". 

Sukob interesa je situacija u kojoj funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na postupanje funkcionera u vršenju javne funkcije odnosno službene dužnosti, na način koji ugrožava javni interes - navodi se u Zakonu.

Pored toga, građanski aktivista iz "Edukacionog centra" Leskovac Ivan Grujić tvrdi da je Cvetković "definitivno u sukobu interesa", jer odlučuje o svom budućem direktoru.

Ako je nešto u skladu sa zakonom, ne znači da je moralno. A definitivno nije moralno da upošljenik javnog preduzeća odlučuje o svom budućem direktoru. To ostavlja prostor za dogovore mimo javnosti ko će biti direktor - kazao je Grujuć.

Podsetimo, nedavno je raspisan konkurs za izbor direktora 11 niških javnih preduzeća. Inače, ovaj konkurs je objavljen u tabloidu Srpski telegraf.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Joki

    12:05 // 29. 6. 2017.

    Treba pitati Bandjura za svaki slucaj.

  • Aperkat

    19:21 // 28. 6. 2017.

    Velika greka!Trebalo bi direktorovu mamu ubaciti u komisiju,ona zna kako ce sa sudom,ako dodje do spora!

  • David Štrbac

    19:12 // 28. 6. 2017.

    Bedno da bednije nemože biti, ponavlja se slika sa prošlog konkursa kad su pljuvali po niškim privrednicima i ljudima od struke pa danas u javnim preduzećima caruju nerad, lopovluk, i neznam šta još. Ako ovaj bira direktore sa ovim blačkim kvalifikacijama imaćemo opet Andrejeviće na mestu direktora

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: