Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 16. 1. 2015.

| Istražujemo

Svetska banka ćuti o detaljima tendera za Tamnavu

Autor:RedakcijaIzvor:BIRN
Vucic-BIRN.jpg

Nakon što je saopštila da je tender za ispumpavanje vode iz Tamnave bio "čist", Svetska banka već danima odbija da novinarima dostavi izveštaj kojim je to utvrđeno, tvrdi BIRN.

Projekat ispumpavanja poplavnih voda iz kopa Tamnava, koji EPS finansira novcem od kredita Svetske banke, dodeljen je konzorcijumu dve firme bez odgovarajućeg iskustva, dok se protiv direktora jedne od firmi u konzorcijumu vodi postupak pred sudom u Kragujevcu zbog utaje poreza.

BIRN je o ispumpavanju vode iz ovog kopa objavio istraživanje 8. januara, nakon čega je organizacija dospela u centar napada srpskog premijera Aleksandra Vučića i pojedinih medija.

Vučić je novinare BIRN-a na konferenciji za štampu 9. januara nazvao “lažovima”, a da pritom nije demantovao nijednu konkretnu tvrdnju iz teksta, nakon čega su provladini mediji ovu organizaciju i njene zaposlene etiketirale kao "reketaše", "lobiste", "strane agenture", "špijune" i "novinarsku mafiju".

Svetska banka dodala je ulje na vatru kada je njen portparol za Srbiju Vesna Kostić 12. januara odbacila izveštavanje BIRN-a i rekla da je "veoma neprijatno iznenađena" radom BIRN-ovih novinara.

Ona je ranije istog dana rekla novinskoj agenciji "Tanjug" da su stručnjaci banke detaljno pregledali dokumentaciju, proces i sve odluke po ovom tenderu, i to "sveobuhvatnije nego na bilo kom dosadašnjem projektu finansiranom u Srbiji" i utvrdili da je "sve učinjeno u skladu sa važećim propisima i praksom".

Dokumenta Svetske banke takođe pominju “reviziju” tenderskih procedura.

Moje kolege su pogledale sve odluke, sve procedure i utvrdile su da je sve urađeno u skladu sa srpskim propisima - portparol Vesna Kostić je izjavila javni servis RTS.

Kada se BIRN 12. januara obratio sedištu Svetske banke sa zahtevom da mu se obezbedi kopija izveštaja revizije tenderskog procesa i zatražio pojašnjenje po mnogim tačkama, iz Vašingtona je stigao odgovor: “Mogu da potvrdim da je nabavka sprovedena u skladu sa srpskim Zakonom o javnim nabavkama. Kako ovaj projekat zahteva hitnost, Svetska banka se saglasila s tim da uzme u razmatranje finansiranje poslova ispumpavanja vode u skladu sa srpskim Zakonom o javnim nabavkama"

Što se tiče vaših pitanja o procesu podnošenja ponuda i izboru izvođača, molim vas da se obratite EPS-u, kao i u vezi sa vašim zahtevom za razgovor o detaljima tenderske procedure, s obzirom na to da je EPS nadležan za implementaciju projekta - piše u odgovoru portparola Svetske banke iz Vašingtona.

Do današnjeg dana svi dalji zahtevi novinara BIRN-a da dobiju kopiju zvaničnog izveštaja o reviziji ovog tendera su ignorisani.

BIRN se, navode u toj organizaciji, takođe obratio nekolicini direktora borda Svetske banke sa molbom da ubrzaju proces objavljivanja informacija.

Inače, BIRN je kontaktirao Svetsku banku u Beogradu 23. i 25. decembra, pre nego što je objavio tekst, kako bi dobio dodatne informacije o firmama koje su pobedile na tenderu,

Portparol srpskog "ogranka" Svetske banke Vesna Kostić je tada novinare uputila na EPS.

Ipak, niko iz EPS nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Tender za ispumpavanje vode iz kopa finalizovan je u avgustu, pre nego što su Svetska banka i Srbija u oktobru potpisale ugovor o kreditu kojim je Svetska banka za ovaj posao izdvojila 23 miliona evra.

Kop Tamnava, jedan od najznačajnijih rudnika u Srbiji, poplavljen je u maju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Durlanski

    13:21 // 17. 1. 2015.

    Masonerija VS strani placenici & btw kakve ovo ima veze sa Jugom? Aha...ima s`Ladu ;)

  • Kalča

    16:20 // 16. 1. 2015.

    Svetska banka je tek jedna od ispostava kapitalističkog (tajkunskog) poretka.

    • firma na batu

      23:16 // 30. 1. 2015.

      Svetskoj banci je najbitnije da daju kredit! Fora je u tome sto je"domaca"firma bila jeftinija za 23meleona ali je probila rok za 4 meseca a svaki mesec produzetka eps kosta 30 meleona za ugalj iz RO.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: