Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 16. 10. 2019.

| Istražujemo

Svi novinari gradonačelnika Niša - sukobi interesa, lažno predstavljanje i rad bez ugovora

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
gradska kuća
Gradska kuća puna novinara, a Niš jedan od najnetransparentnijih gradova; foto: S. M.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, iako često izbegava direktan kontakt sa medijima, okružen je novinarima koji sarađuju sa njim i rade za njega, a da nije jasno po kom osnovu i kako su za posao plaćeni kada uopšte nisu ni zaposleni u ovoj gradskoj službi. Njegov zvanični fotograf i portparol zapravo su zaposleni na sada privatnoj Niškoj televiziji, a gradonačelnikova pomoćnica za medije istovremeno radi i na Gašićevoj TV Zona plus.

10. septembra 2018. dotadašnja portparolka gradonačelnika Bulatovića Dragana Krstić Stojanović poslala je mejl niškim redakcijama da prelazi na drugo radno mesto. Portparolsku “štafetu” predala je, pisalo je u mejlu, jednom od urednika Niške televizije i voditelju jutarnjeg programa Vladici Jovančiću.

vladica Jovančić tvrdi da već godinu dana ne radi u Kabinetu gradonačelnika, već pomaže gradonačelniku; foto: S. M.Od tada, sva komunikacija između gradonačelnika Darka Bulatovića i novinara išla je isključivo preko Jovančića. On je u međuvremenu dobio i službeni mejl Grada Niša, službeni broj mobilnog telefona, a o novim radnom mestu obavestio je i pratioce na Fejsbuku, naveo ga je i u radnoj biografiji na poslovnoj mreži Linkdin.

O njegovom angažovanju, prema odgovoru Južnim vestima, jedino nikakve informacije nema služba za poslove gradonačelnika.

Uprkos tome, Jovančić je za gradonačelnika organizovao novinarske konferencije, ponekad ih moderirao ili odgovarao u ime prvog čoveka grada, delio materijal u vezi sa sednicama Gradskog veća, a sa Bulatovićem je gradskim službenim kolima išao na terene, u obilazak gradilišta.

A nikada formalno nije bio zaposlen i nema ugovor o radu, odgovaraju iz kabineta gradonačelnika odakle stiže objašnjenje da Jovančić posao portparola radi volonterski. Međutim, više ne volontira kada je reč o pitanjima novinara Južnih vesti. Od kada su poslata pitanja o ovoj temi, iz kabineta stiže informacija da se ubuduće obraćaju pomoćnici gradonačelnika Niša za medije Marini Kostić.

Tačno je da je u jednom trenutku gospodin Jovančić posredovao između medija i gradonačelnika, bez ikakve naknade, ali izborom pomoćnika za medije, sva komunikacija bi trebalo da ide preko pomoćnika - navode u Kabinetu gradonačelnika Niša.

slubeni mej Iako tvrdi da je samo pomagao, Jovančić je dobio službeni mejl i službeni broj mobilnog telefonaJovančić sa druge strane smatra da je neprimereno da ga novinari pitaju za rad u Gradskoj kući. Dodaje i da je gradonačelniku Niša samo pomagao zbog uzajamnog poverenja i ličnog odnosa između njih dvojice, a to nije želeo da naplati.

To što sam u jednom periodu primao poruke i pitanja kolega novinara, pre svega iz Vaše redakcije i prosleđivao ih gradonačelniku, a potom odgovore dostavljao pošiljaocima jeste stvar uzajamnog poverenja i ličnog odnosa mene i gospodina Bulatovića kome je u tom trenutku moja pomoć bila potrebna, a ja pomoć ne naplaćujem - rekao je Jovančić.

damjanović Damjanović fotografiše gradonačelnika Bulatovića; foto: S. M.Tako on obrazlaže svoje angažovanje na važnom poslu posrednika između prvog čoveka grada i građana.

Na takvom poslu, da građane obavesti o poslovima gradonačelnika, svakodnevno je angažovan i gradski fotograf, a zapravo još jedan radnik Niške televizije - Vladan Damjanović. Njegove fotografije svakodnevno se objavljuju na zvaničnim nalozima na društvenim mrežma gradonačelnika Niša, ali i na društvenim mrežama i sajtovima drugih gradskih ustanova, poput Narodnog pozorišta.

U Kabinetu gradonačelnika podvlače da ni Damjanović nema nikakav ugovor o radu i da sve što radi, baš kao i njegov kolega sa Niške - volonterski.

Svoj angažman u Gradskoj kući sam Damjanović nije želeo da komentariše.

Međutim, Damjanović je bio rečitiji kada je na televiziji Pink predstavljen kao građanin koji je tu slučajno prolazio, osoba i vozač oduševljena novoizgrađenim tunelom na Koridoru 10, kada je navodno morao da stane da bi uradio selfi. Damjanovićev čin tada je završio kao jedan od predloga "Utiska nedelje".

Inače, prilog za Pink radio je njihov dopisnik Zoran Radenković, još jedan Bulatovićev bivši saradnik, koji je do oktobra 2018. godine bio pomoćnik gradonačelnika.


Dobrašinović: "Drugarski" rad na ovako odgovornim pozicijama "ne pije vodu"

dobrašinović Dobrašinović kaže da priča o volonterskom radu "ne pije vodu"; foto: JVPredsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da neko ko u ime gradonačelnika odgovora na novinarska pitanja ne može da nema ugovor o radu, ali i da objašnjenje da se takav posao radi na drugarskoj osnovi "ne pije vodu".

To bi, pojašnjava, značilo da u nekom trenutku Bulatović može da kaže da nije bio odgovoran za sve što je Jovančić prenosio javnosti i tako skine odgovornost sa sebe.

Ne može to tako. Da je to privatno preduzeće, na bazi dogovora može sve. Dogovor obavezuje kao i ugovor. Ali kada je u pitanju javni posao, mora da postoji neki ugovor, neki pravni osnov kako su ova dvojica angažovana. Šta će biti sutra ako neko izgovori nešto primitivno, što vređa građane ili nešto što uopšte i ne odgovara istini, ko će onda da bude odgovoran za to - ističe Dobrašinović.

jovančić Jovančić na društvenim mrežama napisao da radi u Gradskoj kućiUgovor postoji, kaže Dobrašinović, da bi se uspostavila pravila i da bi se, kada je u pitanju javni sektor, utvrdila odgovornost onoga ko radi taj posao.

Oni rade vrlo važan posao. To poigravanje, “mi to samo radimo iz drugarskih pobuda” i tako dalje, to nije pije vodu - kaže Dobrašinović.


UNS: Gradonačelnikovi novinari su u sukobu interesa

Pored Jovančića koji na Niškoj televiziji vodi i uređuje Jutarnji program, u kojem je čest gost upravo Bulatović, gradonačelnikova pomoćnica za medije Marina Kostić na TV Zona plus vodi emisiju "Život preko reda".

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović kaže da krše Kodeks novinara jer su u sukobu interesa.

Nažalost, nije neuobičajeno da novinari budu i portparoli, što je apsolutno sukob interesa. UNS će se u narednom periodu svakako baviti ovakvim slučajevima. Taj sukob interesa u kojima se novinari nalaze ugrožava i položaj svih novinara i ugrožava pravo građana na objektivno informasanje - kaže Radomirović.

Radomirović ističe da je za sada najbolji alat protiv ovog problema upravo pisanje o tome.

Sa novinarskom profesijom nespojiv je rad u državnim organima i institucijama, piše u Kodeksu novinara.

Iako je saradnjom sa gradonačelnikom Jovančić prekršio Kodeks, on tu ne vidi ništa sporno.

To što u svojim emisijama promoviše rad gradonačelnika Bulatovića, kome pomaže u odnosima s javnošću i kako sam kaže, ima izvestan "lični odnos" sa njim, Jovančić ne vidi kao sukob interesa, već kao prednost.

Što se sukoba interesa tiče, posao novinara je da bude što bliže izvoru informacija i što bolje informisan, i mislim da u tome uspevam. Kako vi gledate na sukob interesa, i o čijim interesima govorite, ja ne znam. Moj interes je da gledaoci NTV budu tačno, pravovremeno i istinito informisani i to i radim, ponavljam, već 22 godine, i radiću i dalje - kaže Jovančić.

marina kostić Kostićeva smatra da nije u sukobu interesa; foto: V. M.Sukob interesa negira i pomoćnica gradonačelnika Marina Kostić koja vodi emisiju "Život preko reda" na Zoni plus. Za razliku od Jovančića i Damjanovića koji kažu da volontiraju u Gradskoj kući, Kostićeva kaže da volontira na televiziji.

Trenutno, u televiziji Zona plus u Nišu volonterski radim autorsku emisiju koja nije ni u kakvoj vezi sa (dnevno) političkim događajima i temama. Kao što se vidi, nema sukoba interesa između moje autorske emisije koju, da ponovim, radim volonterski i mog sadašnjeg radnog mesta - ističe Kostićeva.

Međutim, gosti u njenim emisijama su često i najviši gradski funkcioneri. Ranije je ugostila i bivšeg gradonačelnika Zorana Perišića, a poslednju emisiju odradila je sa ministarkom bez portfelja Slavicom Đukić Dejanović.


“Gradonačelnik Niša diskriminiše medije”

darko bulatovic Bulatović ne bi smeo da diskriminiše medije, smatra Dobrašinović; foto: V. K.To što, primera radi, Bulatović od imenovanja na mesto gradonačelnika Niša odbija da gostuje u emisijama Južnih vesti, a prihvata pozive za gostovanje u Jovančićevom jutarnjem programu na NTV, predsednik Koalicije ze nadzor javnih finansija Dobrašinović vidi kao diskriminaciju.

Ako ti kod jednih ideš, a kod drugih nećeš, dakle biraš medije s kojima si u komunikaciji, praktično ti izoluješ jedan broj medija, ti praviš diskriminaciju. To je protivno zakonu. Ako se ne obraćaš onima koji su te birali, nego tražiš neke svoje zamenike vojnike. To šalje lošu poruku - podvlači Dobrašinović.

On dodaje da je gradonačelnik dužan da odgovara medijima.

Gradonačelnik ne odgovara medijima, već preko medija se obraća građanima - kaže Dobrašinović.

Novinari Južnih vesti pokušali su da na čitav ovaj slučaj dobiju komentar i objašnjenje od gradonačelnika Bulatovića koji se, međutim, ni sada nije javljao na telefon, niti odgovarao na SMS poruke. Umesto toga, novinarima su odgovorili iz njegovog Kabineta, ali nejasno ko je pisao odgovore - Jovančić koji to navodno više ne radi ili Kostićeva.

Inače, pomenuta trojka nije jedina koja je zadužena za medije u Kabinetu aktuelnog gradonačelnika. Od njegovog dolaska na funkciju ovaj posao radili su i Dragana Stojanović Krstić koja je prešla u Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte, Milan Cvetanović koji je zaposlen na neodređeno vreme, a prema nezvaničnim informacijama pomaže mu i Milena Stanković, koja je u Upravi zaposlena na određeno vreme od 2018. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tito i ja

    20:55 // 20. 6. 2020.

    i to kakvi ugovori,sve preko veze odozgo u klinicki...na 2 god za pocetak

  • Bruno

    22:10 // 16. 10. 2019.

    Koliko smo ljigava i beskičmenjaka nacija. To prevazilazi i Riplija, verovali ili ne.

  • kole

    20:25 // 16. 10. 2019.

    Pa i vi sta mu dajete znacaj. To je jedan decko sa sela koji se zbunio kad je videio vodovod, kanalizacio i semafor

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: