Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 15. 2. 2013.

| Istražujemo

Svrljig se odriče mladih stručnjaka?

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
13.JPG
Dom zdravlja "Dr Ljubinko Đorđević" Svrljig

Posebno radno telo ispituje kako je rešenjem o tehnološkom višku svrljiški Dom zdravlja otpustio stomatologa sa najvećim učinkom i prihodima za ovu ustanovu, samo zbog manje godina radnog staža.

U Domu zdravlja "Dr Ljubinko Đorđević“ u Svrljigu, gde radi četiri stomatologa, bez posla je ostao doktor stomatologije Aleksandar Petrović, koji je imao najviše pacijenata, ali najmanje radno iskustvo.

Prema podacima do kojih su došle Južne vesti, Petrović je u 2012. godini imao 3.150 pacijenata, dok je drugi rangirani u tom bodovanju imao 2.592, dakle 558 pacijenata manje.

- Nije ovo bilo kakav nesporazum sa kolegama ili pretpostavljenima, već jednostavno smatram da je učinjena nepravda kojom se mladim i obrazovanim kadrovima šalje poruka da u ovakvoj sredini nemaju šta da traže, pa makar bili i najuspešniji u svojoj profesiji – kaže Petrović za Južne vesti.

2 Klikni za uvećanje Petrović je u 2011. godini imao 2.883 poseta pacijenata sa ukupno ostvarenim prihodima od 2.285.010 dinara, dok je u 2012. godini od 3.150 pacijenata ostvario prihod Domu zdravlja od ukupno 2.576.179 dinara. Po rezultatima rada i u bodovanju ocenjen je kao najuspešniji stomatolog sa maksimalnih 50 bodova, ali ipak nedovoljno da ga svrljiško zdravstvo i sačuva u svojim redovima.

Direktor Doma zdravlja dr Dragan Budimović, prema rečima sekretara, bio je službeno odsutan, a nije se javljao ni na mobilni telefon. Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić najavljuje da će biti formirano radno telo koje će proveriti način bodovanja, koji je bio presudan za otpuštanje.

Radno telo trebalo bi da ispita kako je Petrović, iako je bio daleko najuspešniji svrljiški stomatolog, zbog bodovanja u kome je presudila stavka "godine radnog staža“, ipak izgubio posao. Sistem ga je "jednako“ bodovao sa još troje kolega koji imaju od 20 do 28 godina rada. Po tom sistemu, koji je bio i presudan, Petrović je sa devet godina staža imao svega 11 bodova, u odnosu na kolege sa po 22, 28 i 30 poena.

Donosio najveće prihode

Petrović je Domu zdravlja donosio između 60 i 70% ukupnih prihoda stomatološke službe i u prošloj godini njegov prosečni mesečni učinak iznosio je 214.681 dinara. Dakle, proglašen je tehnološkim viškom iako je zarađivao bruto zarade za celu ekipu, odnosno troje od dvanaestoro zaposlenih.

Ukupan iznos bruto zarade za stomatologa i stomatološku sestru je oko 150.000 dinara. Ako bi se ekipi dodao i zubni tehničar, ukupan iznos bruto zarade iznosi oko 210.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lena

    14:13 // 18. 2. 2013.

    Zašto se čudite? Tako je u celoj državi. Ne želim nikoga da vređam, ali mladi i školovani ljudi su prvi za otpuštanje zato što su poslednji došli. Tako je u prosveti, zdravstvu, ma svuda. Nema veze što najviše rade, prate literaturu i šta se dešava u struci, pokazuju najbolje rezultate i žele da se dokažu. Sve to nema veze, na žalost... Tužna slika atvarno

  • Slobodan Todorovic

    12:33 // 18. 2. 2013.

    Zar nije moglo naci resenje ovakvog tipa:4 Stomatologa = 3 radna mesta.Podeliti po ucinku plate i kraj problema ,svi bi radili a onaj koji ima najbolji ucinak imace najvecu platu.Ali,da li direktor ima petlju da to uradi jer da je hteo to je mogao odmah da resi.

  • Elita iz Zaplanje npr

    08:43 // 18. 2. 2013.

    Hahahahahha elita iz Svrljig. A i svidja mi se sto je Svrljig "grad"! Bravo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: