Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 12. 6. 2023.

| Istražujemo

Tek nakon istraživanja "Južnih vesti" i 2 meseca od opomene niška "Mediana" prestala nezakonito da snima građane

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Kamere-JKP-Mediana-foto-Grad-Nis
Prestali da snimaju građane i ulaze u njihovu privatnost tek nedavno; foto: Grad Niš

Nedozvoljeno snimanje građana i automobila na ulici niško javno preduzeće "Mediana" praktikovalo je više meseci, tako što su postavili 170 kamera na svojim vozilima, uz opravdanje da time žele da zaštite imovinu i zaposlene, kao i poboljšaju kvalitet svojih usluga, utvrdio je Poverenik. Ipak, iako su ih nadležni još marta opomenuli da time krše zakon, iz odgovora koje su dostavili Povereniku zaključak je da su video-nadzor deaktivirali tek kada su novinari Južnih vesti to počeli da istražuju, a problem još nije potpuno rešen.

Novinari Južnih vesti su još krajem decembra ukazali Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti da JKP Mediana iz Niša, koje se bavi komunalnim uslugama, ima sistem "Velikog brata" u kome, osim pražnjenja smeća, snimaju i ulice kroz koje kamioni prolaze, pa tako i prolaznike i registracije automobila, kao i ulaze njihovih stanova.

Poverenik je potom po službenoj dužnosti pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor i utvrdio da je takvo snimanje zabranjeno, jer se time krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

U odgovoru koji su do detalja dostavili novinarki Južnih vesti navode šta je sve u međuvremenu utvrđeno. Ističu da su nakon svog nadzora, na osnovu dostavljenih pisanih izjašnjenja, kao i uvidom i demonstracijom rada u kontrolnom i opreativnom centru JKP Mediana još u februaru utvrdili da video-nadzor nije instaliran kako bi se pratila popunjenost kontejnera, već iz drugih razloga, da se snimci čuvaju 30 dana, kao i druge činjenice: Kamere-JKP-Mediana1-foto-Grad-Nis Snimanjem prekršili zakon, ali reagovali tek kada su "Južne vesti" počele da istražuju ovu temu; foto: Grad Niš

  1. Da postoji sistem video nadzora, tj. da je instalirano 170 kamera na vozilima JKP Mediana;
  2. Da je svrha postavljanja video nadzora na vozilima zaštita imovine i zaposlenih kod Rukovaoca, kao i poboljšanje kvaliteta izvršenih usluga;
  3. Da se primenom tehničkih sredstava za video nadzor koji se nalazi na vozilima JKP vrši snimanje javnih površina, kao i fizičkih lica koja se tu zateknu;
  4. Da Rukovalac ne vrši video nadzor; da se pohranjivanje snimaka vrši na specijalizovanom serveru sa aplikativnim merama zaštite;
  5. Da je pristup snimcima ograničen korisničkim nalozima i personalizovanim šiframa operativnih računara u kontrolnom centru, kao i korisničkim nalozima za pristup specijalizovanom serveru za prenos video materijala.

U skladu sa načelom "minimizacije podataka" i odredbama Zakona o privatnom obezbeđenju - njihov zaključak je da takvo snimanje nije dozvoljeno po zakonu.

Objašnjavaju da ovo javno preduzeće, neprekidnim video-nadzorom kamerama koje su instalirane na njihovim vozilima - bez pravnog osnova prekomerno ulazi u privatnost građana, odnosno prolaznika, a da oni koje snimaju ne predstavljaju pretnju po bezbednost njihove imovine i zaposlenih.

Poverenik je izrekao Opomenu 072-04-119/2023-07 od dana 01.03.2023. godine, sa nalogom Rukovaocu da ga obavesti o merama i aktivnostima koje je preduzeo kako bi otklonio utvrđene povrede odredbi ZZPL, odnosno o merama i aktivnostima koje će preduzeti kako se utvrđene povrede odredbi ZZPL ne bi ponovile, radi eventualnog preduzimanja daljih korektivnih mera iz nadležnosti Poverenika - navode iz službe Poverenika.


Sistem deaktivirali tek 2 meseca nakon opomene

Međutim, iz odgovora se zaključuje da JKP Mediana ovaj sistem nije ukinula ubrzo nakon opomene koju su dobili još u martu ove godine, kao i da više od 2 meseca nisu dostavili ni objašnjenje Poverniku tim povodom.

Zaključak je takođe da su prestali da snimaju građane bez dozvole i ulaze u njihovu privatnost - tek kada su Južne vesti počele da istražuju ovu temu.

Kamere-JKP-Mediana5-foto-Grad-Nis Video-nadzor deaktiviran nakon istraživanja "Južnih vesti"; foto: Grad Niš U danu kada je na njihovu adresu stigao Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja tvrde da im je firma kojoj su ovaj sistem platili skoro 17 miliona dinara potvrdila da je video-nadzor deaktiviran.

Dana 16.05.2023. godine, kao i 05.06.2023 godine, Rukovalac je, postupajući po Opomeni, obavestio Poverenika o sledećim merama i aktivnostima: da je Macchina security doo Rukovaocu 08.05.2023. godine dostavila potvrdu o deaktivaciji snimanja i čuvanja snimaka u sistemu mobilnog video nadzora na vozilima JKP Mediana Niš - piše u odgovoru Poverenika.

O tome šta su preduzeli i šta planiraju tim povodom novinarima nisu konkretno odgovorili na taj Zahtev, ali jesu Povereniku i to nedelju dana nakon objavljenog teksta, a potom i nedavno, kada se ova tema, kako navode, našla i na sednici niške Skupštine.

Da je JKP Mediana Niš pripremila Nadzornom odboru izmenu Programa poslovanja, dana 22.05.2023. godine, a nakon usvajanja je ova izmena Programa upućena Skupštini grada Niša na dalje odlučivanje; Da je Skupština grada Niša, dana 30.05.2023. godine usvojila izmenu Programa poslovanja JKP Mediana Niš; Da je pokrenuta nabavka predmetnog softvera koji vrši zamagljivanje trećih lica i registarskih oznaka vozila, kao i da će Poverenik po okončanju opisane aktivnosti Rukovaoca biti izvešten o završetku implementacije - pojašnjavaju iz službe Poverenika.

Na kraju Poverenik navodi da je postupak nadzora u ovom predmetu time okončan i da će biti arhiviran, a novinarima zahvaljuju na interesovanju za pravilnu primenu Zakona.

Kompletan odgovor Poverenika možete videti u dokumentu ispod teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor Poverenika povodom nedozvoljenog snimanja niške "Mediane" (preuzmi) - 167.81 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ima ga

    12:27 // 13. 6. 2023.

    Savet da ugrade kamere u svoje spavace sobe.Mnogi bi bili sokirani.

  • Samo recite

    11:15 // 13. 6. 2023.

    Svaki gradjanin bi fotografisao i poslao im iz naselja razglednice:prepunjen kontejner, odvaljene parkovske kante, razvuceno djubre, neorezano opasno trulo drvece,divlju deponiju,lesine zivotinja, urasla igralista,razvaljeni mobilijar, strokave ulice, neorezane zivice,nanose snega na javnim povrsinama,razvaljene javne cesme, copore pasa, zmijarnike,komaraca i krpelja najezde.Dobra volja postoji.

  • Miroslav

    08:02 // 13. 6. 2023.

    Bravo svaka čast za novinare! Pitam se da li bi moglo isto da se uradi i sa sistemom Oko Sokolovo? Oni tako dobro snimaju i automobile i građane da retko koji drugi sistem može da ih nadmaši.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: