Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:41, 25. 2. 2015.

| Istražujemo

Tužilaštvo: "Dao bih ti metak u čelo" nije pretnja

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Osnovno tužilaštvo
Leskovac; Palata pravde

Anketa
Po mišljenju Osnovnog i Višeg tužioca u Leskovcu u poruci "dao bih ti metak", koju je sin odbornice SNS uputio novinaru Južnih vesti Draganu Marinkoviću, nema ničeg pretećeg.

Nakon što je Osnovni tužilac prvobitno utvrdio da "nije reč o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti" i odbio da podigne optužnicu, Viši tužilac je zaključio da pretnje zapravo nije ni bilo.

Reči koje su koristili u komentarima, odnosno porukama poslatim preko internet profila podnosiocu prijave, ne mogu se smatrati rečima pretnje, odnosno rečima kojima bi se ugrozila sigurnost podnosioca prijave - smatra zamenik Višeg tužioca u Leskovcu Vesna Dimkić.

Miodrag Marinković Nije pretio? Miodrag Marinković, foto: FBPodsetimo, reagujući na tekst Dragana Marinkovića o odbijanju leskovačke Hitne pomoći da pomogne starici koja je zatim preminula, izvesni Miodrag Marinković je 30. decembra dopisnika Južnih vesti najpre vređao, a zatim mu poručio: “Dao bih ti ja metak...”.

...takvi ste vi nepismeni novinarčići koji se pozivate da dobijete status službenog lica. Dao bih ti ja metak, govno posrano nepismeno! - pisalo je u poruci.

Kako se ispostavilo, reč je o sinu Milijane Marinković, visoke funkcionerke SNS i odbornice te stranke u Skupštini Grada.

Ona je u odbranu svog sina poručila da upućena poruka nije pretnja, a i pored toga što u poruci to jasno piše, Milijana je tvrdila da njen sin "nije znao da se obraćao novinaru".


NUNS: Ovakvom odlukom Tužilaštvo ohrabruje verbalne i fizičke napade NUNS

Leskovačka policija odbila je da podnese krivičnu prijavu, a Osnovni tužilac Renata Cvetanović je zaključila da Draganu Marinkoviću nije prećeno kao novinaru, već kao "običnom" građaninu, te da to nije krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je tada kritikovalo ovakvu odluku i zaključilo da time Tužilaštvo toleriše pretnje novinarima.

Upozoravamo da ovakvo tolerisanje ugožavanja novinara predstavlja ohrabrenje za sve one koji svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazuju uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem - saopštio je tada NUNS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Двери Ниш

    22:38 // 26. 2. 2015.

    И ви си бре уображавате свашта.Човек је само начитан па од стилске фигуре се служи.Ред епитети,ред с`метафору а ви одма претња па претња.То си је била уметничка слика од речи,како гибаницу кад слажеш.

  • Ćada

    22:19 // 26. 2. 2015.

    Ako za uvaženu zamenicu Vesnu Dimkić izraz "metak u čelo" nije pretnja, neka tužilaštvo saopšti za šta smatra ovaj izraz i sa kojim je motivom upućen?
    Bez toga je činjenično stanje nepotpuno utvrđeno.

  • Snezana

    22:04 // 25. 2. 2015.

    Strasno!Ljudi bez morala, savesti i etike!Zivimo u tutu-butu drzavi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: