Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:11, 19. 4. 2016.

| Istražujemo

Tužilaštvo obustavilo istragu protiv Perišića i Stankovića

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Obaveštenje tužilaštva
Obaveštenje bez objašnjenja

I pored audio-snimaka na kojima se čuje kako gradonačelnik i njegovi saradnici šteluju uslove tendera za gradski prevoz, Tužilaštvo za organizovani kriminal je odbacilo krivičnu prijavu jer "nema osnova za sumnju" da je reč o korupciji.

Zoran Perišić Za slobodu oslobođen; Zoran Perišić, foto: arhiva JVSamo nedelju dana pre izbora iz Tužilaštva za organizovani kriminal je građanskom nadzorniku, koji je u ime republičke Uprave za javne nabavke kontrolisao taj tender, dostavilo obaveštenje da je njihova krivična prijava odbačena.

Nema osnova za sumnju da se u radnjama navedenih lica stiču obeležja navedenog krivičnog dela niti bilo kog drugog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - piše između ostalog u šturom obaveštenju.

Vredi pomenuti da Tužilaštvo ni jednom jedinom rečju nije obrazložilo svoje zaključke, niti kako je do njih došlo.

U obaveštenju se ne navodi ni da li je i koliko ljudi saslušano u vezi sa predmetom, dok, prema tvrdnjama zaposlenih iz niške Direkcije za javni prevoz, koja je i sprovodila sporni tender, oni nisu ni bili saslušani.

Podsetimo, po krivičnoj prijavi koju je septembra 2014. godine podneo Toplički centar, Tužilaštvo za organizovani kriminal je otpočelo istragu zbog sumnji da su gradonačelnik Zoran Perišić i zamenik direktora Direkcije za javni prevoz Nenad Stanković umešani u nameštanje najvećeg tendera u novijoj istoriji Niša.

Među dokazima koje je Toplički centar priložio tužilaštvu su bili i snimci do kojih su došle Južne vesti.

Audio-snimak kao nedovoljan dokaz

Na seriji spornih snimaka se čuje kako Perišić i Nenad Stanković, izvršni direktor Direkcije za dogovaraju da uslove konkursa prilagode Aerodromu i Niš-ekspresu, firmi Miroslava Miškovića. Kako se kasnije ispostavilo, upravo ti prevoznici su i pobedili na delu tendera vrednom 6 milijardi dinara.

Autentičnost snimaka je potvrdio i sam gradonačelnik, nakon čega je Tužilaštvo organizovani kriminal otpočelo istragu.


Nije namešteno Zločin bez kazne; Foto: ilustracija"Politička, ne pravna odluka"

Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, koji je po odluci Uprave za javne nabavke bio građanski nadzornik u ovom tenderu, ovakvu odluku ocenjuje kao "sramnu i jadnu".

Oni koji su od države zaduženi a od građana plaćeni da se bori i izbore protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravo su nas obavestili da nameštenje tendera vrednog 50 miliona evra nije krivično delo - kaže Dobrašinović.

Zbog "konteksta i trenutka u kom je krivična prijava odbačena", Dobrašinović smatra da ona nije zasnovana na pravu, već na politici.

Po njegovom mišljenju, odluka je "usmerena na predizbornu rehabilitaciju onih koji zaštićeni od samog vrha izvršne vlasti mogu nekažnjeno da uništavaju javne resurse i pustoše javne fondove".

Odluka Tužilaštva dokaz je da je pripadništvo vladajućoj stranci i zaštita od strane njenog predsednika, vrsnog pravnika i najznačajnijeg borca protiv korupcije Aleksandra Vučića, zeleno svetlo za nekažnjeno vršenje i najtežih korupcionaških krivičnih dela usmerenih protiv interesa građana Srbije - kaže Dobrašinović.

Novinari "Južnih vesti" nisu uspeli da dobiju komentar gradonačelnika Zorana Perišića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • KAPETAN SVETOZAREVIĆ (SNS C. KRST)

    16:03 // 23. 4. 2016.

    Neće se to dešavati, kad vlast u Nišu postanu poznati preletači - Necer kod Rasima i Raka kod Vulina. TRAGEDIJA LEPOG NIŠA !

  • shaft

    20:45 // 20. 4. 2016.

    Tuzilastvo bi trebalo i na rucak da ih odvede!

  • CVETKO prvi

    12:16 // 20. 4. 2016.

    KVALITETAN KADAR u tužilaštvu ! Po meri NARODA !
    Živa propas* !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: