Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 21. 1. 2015.

| Istražujemo

Tužilaštvo toleriše pretnje smrću novinaru

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Miodrag Marinković
Dao bi novinaru metak u čelo? Miodrag Marinković, foto: FB

Ocenjujući da Draganu Marinkoviću nije prećeno kao novinaru, već kao "običnom" građaninu, Osnovno tužilaštvo odbacilo prijavu protiv osobe koja mu je javno poručila: "Dao bih ti ja metak u čelo".

U šturom obaveštenju koje je Marinkoviću, novinaru Južnih vesti, dostavljeno pune 3 nedelje nakon što su pretnje prijavljene, navedeno je da se prijava odbacuje iz proceduralnih razloga.

Obaveštavam Vas da sam odbacio krivičnu prijavu podnetu protiv Marinković Miodraga i Spasić Ivana, obojica iz Leskovca zbog, po jednog, krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138 st. 1 KZ, jer prijavljeno delo nije krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti - piše u obaveštenju iz Tužilaštva.

Advokat Dragan Lazarević Tužilaštvo loše tumači Krivični zakonik; Advokat Dragan Lazarević, foto: MC.rsMeđutim, advokat LokalPressa Dragan Lazarević kaže da je upravo zaključkom Osnovnog tužioca da su pretnje bile upućene "običnom građaninu", a ne novinaru, stvoren prostor za manipulacije.

Po Krivičnom zakoniku za pretnje "običnim građanima" predviđena je novčana kazna i to se zaista ne goni po službenoj dužnosti. Ali kada se preti premijeru, sudiji, policajcu, tužiocu, narodnom poslaniku ili novinaru zbog posla koji obavljaju, predviđena je zatvorska kazna i to se goni po službenoj dužnosti - pojašnjava Lazarević.

Glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević kaže da će već sutra biti podneta žalba Višem tužilaštvu, ali izražava sumnju da "greška" Osnovnog tužilaštva nije bila slučajna.

Blagojević dodaje da je Osnovni tužilac Renata Cvetanović danima odbijala da odgovori na novinarska pitanja pravdajući se pisanjem "godišnjih izveštaja", a da su vrlo šture informacije stigle tek nakon intervencije iz kancelarije Republičkog javnog tužioca iz Beograda.

Nismo znali ni da li su osobe koje su pretile otkrivene, da li su saslušane, koliko su opasne... Pune dve nedelje smo pokušavali da saznamo to. Ali, da pojednostavim, da li bi i poruku upućenu sudiji ili načelniku policije "dao bih ti ja metak u čelo" tužilaštvo okarakterisalo kao pretnju običnom građaninu i odbacilo krivičnu prijavu? - kaže Blagojević.

Dragan Marinković Pretnje zbog pisanja; Novinar Dragan MarinkovićPodsetimo, reagujući na tekst Dragana Marinkovića o odbijanju leskovačke Hitne pomoći da pomogne starici koja je zatim preminula izvesni Miodrag Marinković je 30. decembra dopisnika Južnih vesti najpre vređao, a zatim mu poručio: “Dao bih ti ja metak...”.


NUNS: Ovakvom odlukom Tužilaštvo ohrabruje verbalne i fizičke napade

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je nezadovoljstvo zbog odluke Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu da odbaci krivičnu prijavu protiv osoba koje su pretile smrću novinaru Draganu Marinkoviću, dopisniku Južnih vesti. 

Upozoravamo da ovakvo tolerisanje ugožavanja novinara predstavlja ohrabrenje za sve one koji svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazuju uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem - saopštio je NUNS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Миле

    23:22 // 26. 1. 2015.

    Ma ko stiti tu dvojicu...Verovatno su neciji puleni ili deca.....To treeba kaznitiiiii ....

  • Goca i vaspitači iz Engleskog doma

    10:12 // 23. 1. 2015.

    Šta onda moženo očekivati, kada Južne vesti počnu da pišu o usmerenju Igora Novakovića za direktora Doma srednjoškolske omladine u Nišu, uz podršku lokalnog lidera SNS ?

  • mimi

    08:57 // 23. 1. 2015.

    Ko jos veruje tuzilastvu?Pa ko ih postavlja? Kad su bili apoliticni,profesionalno? Novinar,sigurno nije njihov.Ministri ne postuju zakon pa se i drugi osilili.Bruka,a novinarima PODRSKA.Ne bojte se

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: