Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 10. 9. 2020.

| Istražujemo

U trci za održavanje javne rasvete u Nišu i firma povezana sa ranijim poslodavcem premijerke Brnabić

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sijalice
Ko će ubuduće održavati javnu rasvetu u Nišu?; Ilustracija; foto: JV

Na tender za javno-privatno partnerstvo za održavanje javne rasvete u Nišu stigle su, kako kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, 2 ponude. Jedna je ponuda konzorcijuma koji predvodi slovenačka firma Resalta, koja je prema istraživanju BIRN-a, u delimičnom vlasništvu investicionog fonda na čijem je čelu raniji poslodavac premijerke Ane Brnabić. Drugu ponudu je poslala jagodinska firma Feman.

Za najviše 45 dana trebalo bi da se zna ko će od Javnog preduzeća Parking servis u Nišu preuzeti održavanje uličnih sijalica.

Toliko vremena, po zakonu, ima tenderska komisija da odluči koja od 2 ponude je povoljnija i bolja za Grad.

Stigle su 2 ponude. Jedna je od grupe ponuđača Resalta d.o.o, Emporio team d.o.o i Elgra vision Ugrinovci. Drugu ponudu je poslala samo jedna firma i to je Feman d.o.o iz Jagodine - kažu u KLERP-u.

Komisija je juče, pojašnjavaju, samo otvorila ponude i sledi davanje stručne ocene.

Kada budu doneli odluku, uputiće je naručiocu posla koji treba da donese odluku o izboru privatnog partnera - pričaju u KLERP-u.

Za sada nije poznato koliko su “teške” ponude konzorcijuma i firme iz Jagodine, a Grad Niš kao naručilac posla spreman je da plati nešto više od 2 milijarde dinara za ugovor koji će trajati narednih 15 godina.

Prema tenderskoj dokumentaciji onaj ko dobije posao moraće da obnovi i modernizuje sistem LED rasvetom što će doprineti ravnomernom osvetljenju saobraćajnica, parkova i šetačkih staza i dodatno uštedeti energiju.

Finansiranje zamene 23.566 svetiljki, proširenja postojećeg sistema javnog osvetljenja za novih 200 svetiljki u seoskim područjima u prve 2 godine trajanja ugovora, i izmeštanja 156 mernih mesta u seoskim područjima, kao i racionalizacija i održavanje navedenog dela sistema javnog osvetljenja grada Niša tokom trajanja ugovora - piše u tenderu.

Procena je da bi godišnja ušteda električne energije bila 73%, a dobitak za Grad, kako je pojašnjeno, je i finansijska jer će troškovi javne rasvete na godišnjem nivou biti na teret privatnog partnera.


“Resalta” i premijerka Brnabić

U Kruševcu, Bogatiću, Svilajncu, Malom Iđošu, Adi, Žablju i Petrovcu na Mlavi firma Resalta već je ranijih godina dobila posao održavanja javne rasvete. Na jugu Srbije su sarađivali sa Pirotom u 2017. godini kada su potpisali ugovor o isporučivanju toplotne energije javnim ustanovama.

Resalta je firma registrovana u Srbiji sa slovenačkim kapitalom. Posluje od 2015. godine i bavi se energetikom.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da je suvlasnik slovenačke Resalte, koja se ranije zvala GGE Družba za izvajanje energetskih storitev, investicioni fond američkog biznismena Marka Krendala PostScriptum.

Ana Brnabić je bila direktorka u Krendalovoj firmi Continental Wind dok nije postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave, a zatim i premijerka u junu 2017. godine - piše BIRN.

Premijerka je za ovaj istraživački portal potvrdila da je radila sa Krendalom, ali je rekla da ne utiče na odluke lokalnih samouprava.

Lokalnim samoupravama ne mogu da kažem šta da rade i kako da rade, nemam te ingerencije, tako da o konkretnim slučajevima ne mogu da govorim. Jedino što mislim da je dobro da lokalne samouprave razmišljaju o energetskoj efikasnosti. To je ono što je pozitivno. Radila sam sa Markom Krendalom i to nije nikakva tajna [...] ali zaista ne razumem, da li to znači da Mark Krendal više ne može da posluje u Srbiji? - pitala je premijerka.

Sam Krendal je rekao da poslu sa rasvetom ne zna ništa.

Nisam čak ni član Odbora u Resalti iako je Postscriputm imenovao jednog člana Odbora. PostScriptum ne poseduje mnogo akcija u Resalti – otprilike oko 17 odsto. A kada je reč o LED osvetljenju, ne znam apsolutno ništa o tome šta Resalta radi, zaista ništa - rekao je Krendal za BIRN.


Uz "Resaltu" još 2 srpske firme, "Feman" već dugo u poslu sa javnom rasvetom

resalta Slovenačka firma poznata je, kako piše na njihovom sajtu, u jugoistočnoj Evropi kao kompanija koja "povećava energetsku efikasnost".

Kompanija Resalta je pouzdan partner gradova i opština širom jugoistočne Evrope. Sa temeljnim poznavanjem tenderskih procedura i sistema javno-privatnih partnerstava (JPP) u svakoj pojedinačnoj zemlji gde poslujemo, pomogli smo velikom broju javnih partnera da poboljšaju svoju infrastrukturu i ostvare uštede kroz projekte energetske efikasnosti - piše na sajtu.

Kompanija svoje ogranke ima i u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Češkoj.

U Nišu Resalta ne ide samostalno već u konzorcijumu sa firmama Emporio team i Elgra vision. Prema javno dostupnim podacima, ranijih godina je Emporio bio stalni saradnik javnih institucija. Najviše tendera dobio je u Elektromrežama Srbije i to za poslove čišćenja objekata.

Slične poslove je preduzeće radilo i za MUP i Srbija voz, dok je u Nacionalanoj službi za zapošljavanje radilo na investicionom održavanju zgrada. 2019. godinu završilo je sa 298 zaposlenih. Sa druge strane, Resalta je na kraju prošle godine zvanično imala 15 zaposlenih.

Treća firma iz konzorcijuma Elgra vision zapošljava 56 radnika i dosta sarađuje sa Aerodromom “Nikola Tesla” i Kontrolom letenja na nabavci sijalica i održavanju svetlosne signalizacije na aerodormu. Tendere su dobijali u EPS-u za nabavku zaštitne opreme i Institutu za onkologiju gde su održavali trafo-stanice.

Jagodinski Feman, koji u Nišu konkuriše samostalno, firma je koja se više od 2 decenije bavi energetikom i rasvetom i sudeći prema tenderima, do sada je sarađivala sa brojnim javnim preduzećima po Srbiji koja su održavala uličnu rasvetu.

2019. godinu završili su sa 219 zaposlenih.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    19:40 // 11. 9. 2020.

    I batica doticne, kao i mnogi ostali iz vrha, su umesani tu negde u ovoj prici.... Jedino sto je SNSekta apsolvirala je kako da radi malverzacije na najgori i najperfidniji moguci zapadnjacki nacin, i pljacka narod gde i kako stigne.
    A, ti narode- bleji i dalje uz Pink, Grand, silikonizovane sojke i starlete, Farme, Parove, Bele Kuce i slicno smece kojim ti se ispira mozak.

  • Dzamutka

    00:42 // 11. 9. 2020.

    Mnogo rade ovi iz KLERP-a, prosto ne dizu glavu od posla ! Kod njih se ne sme ni uci,ako nemas knjizicu sekte !
    Ah, da , ko li je favorit da dobije posao ?

  • MK Ultra

    23:42 // 10. 9. 2020.

    Da pogodim. LED svetla prave niški robovi u Ensonu ili CUMtobelu ??? Ali se to prvo izveze u Sloveniju pa se uveze masno pa podizvođač masno odradi. A tek preduzetnik [SNSekta] al umasti brke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: