Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 29. 6. 2017.

| Istražujemo

Udarne rupe u Nišu krpi firma koja se bavila ugostiteljstvom

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
udarne rupe
Koliko će ovog puta asfalt potrajati?; foto: J. M.

Na tenderu za popravku udarnih rupa, koje su veliki problem vozača u Nišu, pobedila je firma MD Univerzal Turs koja se do raspisivanja javne nabavke bavila ugostiteljstvom. Inače, vlasnici te firme su isti oni koji su držali MD GIT, koja je asfaltirala niške ulice, sanirala halu “Čair”, ali i čistila sneg, sve do 2015, kada su ovoj firmi blokirani računi.

MD Univerzal Turs d.o.o. sa ogrankom restoran City Garden, osnovan je 2012. godine, a od tada je nekoliko puta pobeđivala na tenderima koje su raspisivale Turistička organizacija Niš, Medicinski fakultet, ali i niške opštine.

promena delatnosti Umesto hotela, upisana je izgradnja putevaMeđutim, tenderi nisu bili vezani za izgradnju, već za iznajmljivanje restorana, pripremu hrane i ketering, čime se ova firma i bavila sve do 23. decembra prošle godine, kada su promenili delatnost i nekoliko dana nakon toga se javili kao ponuđač na javnoj nabavci za izgradnju i popravku niških ulica.

Iako nisu bili jedini ponuđač, oni su sklopili ugovor sa Gradom, jer je njihova ponuda bila najjeftinija, što je bio glavni kriterijum za pobedu na tenderu.

Međutim, u Kabinetu gradonačelnika promenu delatnosti ne vide kao problem i tvrde da kvalitet neće manjkati.

Svaka ponuda mora da bude ispravna, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a jasan interes je da se traži najpovoljnija cena jer se na taj način ostvaruju značajne uštede, ali nikada i nikako ne na uštrb kvaliteta obavljenog posla - kazali su u Kabinetu gradonačelnika.

Oni dodaju i da izvođenje radova “prati stručan nadzor” i tvrde da Grad i građani “neće biti oštećeni po pitanju kvaliteta obavljenih radova”.

Svaki izvođač za bilo koju vrstu radova, dužan je da radove za koje je angažovan, izvede kvalitetno i da u garantnom roku, ukoliko dođe do pojave oštećenja, što je moguće, ista otkloni o svom trošku. Ugovorom su utvrđena sredstva obezbeđenja za dobro izvršenje posla i garantni rok, tako da Grad i građani neće biti oštećeni po pitanju kvaliteta obavljenih radova - navode u Kabinetu.

Inače, MD Univerzal Turs je na tenderu učistvovao sa firmom Tehnogradnja iz Kruševca.


MD Univerzal Turs je novi MD GIT

blokirani računi Blokirani računi MD GIT-aIako u Kabinetu gradonačelnika tvrde da MD Univerzal Turs nije ista firma kao i MD GIT, kojoj su blokirani računi od 2015. godine, zapravo se radi o istoj vlasničkoj strukturi.

Naime, MD Univerzal Turs je osnovan 2012. godine, na istoj adresi kao i firma MD GIT.

Dok je kao vlasnik MD GIT-a bio upisan Dragan Milenković, vlasnica firme koja će sada sanirati niške ulice bila je 26-godišnja Dragana Milenković, sve do nekoliko dana pre učešća na tenderu. Tada je kao formalni vlasnik u Agenciji za privredne registre izbrisana ona, a upisan Saša Peličić, koji je bio zastupnik MD GIT-a.

Inače, iako novinarima Južnih vesti u M Univerzal Timu nisu želeli da daju komentar, zaposleni su potvrdili da iza te firme stoji prvi čovek nekadašnjeg MD GIT-a Dragan Milenković.

Ne mogu ništa da vam kažem. Morate da se čujete sa vlasnikom Draganom Milenkovićem - bili su kratki u M Univerzalu.

Međutim, Milenković zbog zdravstvenih problema, nije mogao da odgovara na pitanja novinara.

Inače, aprila ove godine, firma je promenila ime u M Univerzal Tim.

Podsetimo, do blokade računa, skoro sve tendere vezane za izgradnju Niša dobijala je firma MD GITInače, u vlasništvu te firme je i nekada državna firma Niskogradnja.


“Loša praksa sprovođenja javnih nabavki za sanaciju puteva u Nišu”

Koliki je problem loše stanje na niškim putevima, govori i to što veliki broj građana, gotovo svakodnevno preko aplikacije “Prijavi problem” novinarima Južnih vesti prijavljuje udarne rupe širom Niša.

rupa Iz ulice koji je pre nekoliko dana asfaltirao MD Univerzal Turs, štrči drvena konstrukcija; foto: čitalacGrađevinski inženjer Danijel Dašić smatra da se rupe na niškim ulicima javljaju tako često i zbog toga što se one ne saniraju onako kako je to propisano.

Dovoljno je samo obići rupe koje se ovde krpe. Umesto testerom za asfalt, vrlo često to rade krampovima i sličnim alatom, što stvara mikro pukotine u koje ulazi voda. A voda je ta koja upropaštava asfalt - napomenuo je Dašić.

Osvrćući se na javnu nabavku na kojoj je pobedila firma MD Univerzal Turs, Dašić kaže da je sistem javnih nabavki dobar, ali da se one ne sprovode kako bi trebalo. Kao najveći problem, Dašić prepoznaje to što se uzima samo jedan kriterijum za dodelu ugovora i to uglavnom "najniža cena".

Nije dobro što se na ovakvim javnim nabavkama insistira na jednom parametru, umesto da se više parametara uzme u obzir. Oni uzmu i kažu “samo cena”, i onda dobije firma koja je ponudila najnižu cenu, a onda se radi aneks ugovora, nađe se neko opravdanje da je zbog ovoga ili onoga došlo do promene količina i slično - kazao je Dašić.

On dodaje da se to "radilo i ranije", ali da je sada toliko uzelo maha da je "postalo pravilo i način rada".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    22:05 // 29. 6. 2017.

    Izgleda da rupe krpe telecom glavom,a ne asfaltom!

  • Durlan

    19:31 // 29. 6. 2017.

    Kao i u vecini slucajeva u ovoj zemlji nije bitna je strucnost vec veza (rodbinska, politicka...)! A to sto lose rade im ide u korist.Stalno nove rupe, znaci stalno imaju posla...

  • prof dr CVETKO Prvi

    19:26 // 29. 6. 2017.

    "Dete, daj dve male ljue i jednu moravsku salatu , za ove dve rupe a zaostalo drustvo po jedan sok i sendvic"!
    "Na chiji rachun, gazdo"?
    "Dete, ti li pa ne znas!!?? Pa , Nishlije ce da plate. Samo donosi" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: