Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 15. 3. 2019.

| Istražujemo

Umesto da plate putarinu, rampu prolazili uz dogovorenu šifru - "Vučić"

Autor:Ljubomir Filipov, Gordana BjeletićIzvor:Južne vesti
U Beograd stiglo 1280 autobusa
Polazak na miting podrške Putinu; foto: J. A.

Mnoga vozila kojima se organizovano sa juga Srbije išlo na miting podrške Vladimiru Putinu u Beogradu, prema dokumentima o iznajmljivanju do kojih su došli novinari Južnih vesti, nisu plaćala putarinu. Za korišćenje auto-puta Niš - Beograd, umesto da plate pa prođu, izgovorili bi da su mitingaši, ili službenicima JP Putevi Srbije na rampama rekli dogovorenu “šifru za prolaz” - Vučić.

Nakon toga se rampa podizala, svedoče vozači, oni bi prošli bez plaćanja, budžet ostao bez hiljadu ili nekoliko hiljada dinara, koliko iznosi putarina na ovoj deonici auto-puta.

Informacija o neplaćanju putarine potvrđena je novinarima od vozača autobusa i kombi vozila više različitih preduzeća koja su tog dana prevozila stranačke aktiviste, a jedan od njih kaže da on do dolaska na naplatnu rampu Bubanj potok nije znao da se neće naplaćivati putarina, jer je mislio da to uopšte i nije moguće.

Čuo sam od kolega da se prilikom odlaska na neke od ranijih stranačkih skupova nije plaćala putarina tako što bi na naplatnoj rampi rekli šifru “Vučić 2018”. Ipak sam poneo novac za plaćanje, međutim kad smo stigli na rampu jedan od vođa puta rekao je zaposlenom da smo “mitingaši”, a on nas je propustio bez plaćanja - svedoči vozač.

Vozač privatnog preduzeća takođe kaže da je isti princip prolaska korišćen i u povratku iz Beograda, a ove informacije potvrđene su dokumentima do kojih su novinari Južnih vesti došli na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Autobus Komunalca nije platio putarinu Autobus Komunalca nije platio putarinu; foto: Lj. F.

Prema istraživanju Južnih vesti, stranačke aktiviste iz Babušnice, na primer, do Beograda je 17. januara prevozilo 6 autobusa, a među njima je bio i mini-bus Javno-komunalnog preduzeća Komunalac. Ovo preduzeće je, po komercijalnoj ceni, odobrilo korišćenje mini-busa članu SNS-a Borivoju Kostovu, na osnovu zahteva koji je on podneo 10. januara za put do Beograda i nazad.

U računu koji je dostavljen članu SNS-a na naplatu ne postoji stavka plaćene putarine, već samo stavke “računa za korišćenje mini-busa” i “stavka naloga za službeno putovanje” (dnevnica za vozača Komunalca).

Međutim, uvidom u dokumentaciju, na računu koji je prosleđen Opštinskoj upravi Babušnice za korišćenje istog mini-busa od 20. jula 2018. godine, gde je vozilo putovalo do Tjentišta, vidi se da je ovom prilikom plaćena putarina u oba smera. A uz račun priložene su i priznanice za plaćenu putarinu.

Isti je slučaj i sa odlaskom u Kraljevo 21. oktobra 2018. godine kada je plaćena putarina za deonicu Niš - Pojate i Pojate - Niš, što je takođe dokumentovano priznanicama, a stavka putarine nalazi se i na računu. Putarina plaćana svakom drugom prilikom Putarina plaćana svakom drugom prilikom; foto: Lj. F.

Ipak, dokaz da je to praksa nije moguće izvući iz odgovora koji smo dobili od Puteva Srbije. Tražili smo podatak o svim vozilima koja su i 17. januara na naplatnoj rampi Nais dobila karticu, a zatim i o njihovom prolasku kroz rampu Bubanj Potok gde se putarina i naplaćuje.

Po tom spisku razlika u broju naplaćenih putarina postoji, ali u Putevima Srbije objašnjavaju da je zapravo problem u sistemu čiju modernizaciju najavljuju.

Razlika se javlja zbog prelivanja vozila iz prethodnog dana, odnosno broja vozila koja su ušla na auto-put u jednom danu, a naplaćena u narednom danu - objašnjavaju u Putevima Srbije.

Da li putarina nije naplaćena samo nekim, ili svim vozilima angažovanim za potrebe organizacije masovnog mitinga podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, nije moguće dokazati.


Georgiev i Dobrašinović - Ovo nikad nije bilo

Zvanično je objavljeno da je u Beograd 17. januara stiglo više od 1.280 autobusa.

Na informaciju da neka vozila nisu plaćala putarinu, Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a, kaže da ne zna da je ikada ranije bila ovakva situacija, koju tumači kao još jednu potvrdu da je država privatizovana, a da se svi raspoloživi resursi često koriste u stranačke svrhe.

Koliko znam, Grci na primer ukidaju plaćanje putarine kada su izbori, da bi svi mogli što lakše da ostvare svoje biračko pravo, a ovo... Ovo je naravno zloupotreba javnih resursa, ne znam kako bi to drugačije moglo da se nazove - kaže Georgiev.

Da je ovo prilično iznenađenje smatra i Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju, koji podseća na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućene opoziciji da se okupljaju, jedu, piju i prave račune jer se sve sliva u državnu kasu. Više od 1.000 autobusa u Beogradu Više od 1.000 autobusa u Beogradu; foto: N1

Odjednom, kada se okupljaju njegove pristalice, prihodi države i javnih preduzeća više nisu bitni, za njih je sve gratis. Veoma ružna slika koja otvara pitanje odgovornosti - smatra Dobrašinović.

Dobrašinović pita ko je odlučio da neki putarinu ne plaćaju, ali kao problem prepoznaje i to što smatra da se ovakvim načinom organizacije demonstrira servilnost pred pojedinim stranim liderima, a time brukaju građani Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • građanin

    17:48 // 19. 3. 2019.

    15.mart 2019. - Obaveštavamo Vas da usled tehničkih problema Nacionalna služba za zapošljavanje nije u mogućnosti da postavljenje oglase, objavi u roku od 24 časa. U najkraćem roku, po prevazilaženju problema, isti će biti aktivirani.

  • Budimka

    13:23 // 16. 3. 2019.

    Znate li vi koliko samo taj covek saveznika ima. Zasto bi se plasio.

  • Pera

    10:40 // 16. 3. 2019.

    Zanimljiv podatak... S obzirom da sigurno ne postoji pismeni nalog za oproštaj putarine, na kraju će cenu platiti radnici na naplatnim rampama, koji su poslušali nečije usmeno uputstvo i svesno oštetili državu, jer nemaju kičmu da se suprotstave partijskim šefovima i to opravdaju pravilima službe.

    • драган нешић

      13:45 // 16. 3. 2019.

      Не, радници на наплати се у вези тога ништа не питају.
      По завршетку смене покупе накупљене паре, убаце на папир, то у врећу и у касу!
      Толико.
      За остало, ми плаћамо на неки начин.

    • Miljan

      14:43 // 16. 3. 2019.

      Pero
      da se ne lazemo,sve to bi i ti na potpuno isti nacin uradio,i ne samo ti vec svako ko bi se u tom momentu nasao na tom radnom mestu.Budi realan.I da ti napomenem da ja nisam jedan od njih,,sendvicara',sta vise,ne volim da ih vidim jer nas oni zarad to malo podriguse i lifle odvedose u propast,ali sam za razliku od tebe realan.Taj neko ko je radio u kucici i da se suprotstavio,istog bi momenta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: