Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 26. 9. 2017.

| Istražujemo

Uprava “Nišstana” pred sudom zbog spornog finansijskog izveštaja

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
optužni predlog
Optužni predlog; foto: S. M.

Zbog toga što je u finansijskom izveštaju Nišstana za 2015. upisalo poslovni objekat u centu Niša kao sopstvenu svojinu, iako pripada Gradu, ali i zbog toga što tada nisu evidentirali stan od 205 m2 u zgradi “Aleksandrija”, pokrenut je sudski proces protiv ovog preduzeća, kao i njegove uprave. Direktor Nišstana Nenad Hafner tvrdi da za sporne stvari u finansijskom izveštaju nisu krivi okrivljeni.

U izveštaju Državne revizorske institucije, na osnovu koga je i pokrenut postupak protiv preduzeća, direktora Hafnera, protiv sva 3 člana nadzornog odbora Slavoljuba Lazića, Gorana Božića i Ivice Zdravkovića, kao i protiv šefice finansijskog sektora Olgice Lazić, navodi se da su okrivljeni “pripisali” sebi poslovni prostor u Ulici Vožda Karađorđa 24, iako pripada Gradu Nišu.

Pored toga, u izveštaju DRI se navodi i da na kraju 2015. godine, Nišstan nije popisao stan u potkrovlju zgrade “Aleksandrija” kod Trga kralja Aleksandra u Nišu, veličine 205 m2.

Uvidom u pojedinačne popisne liste utvrđeno je, da preduzeće nije izvršilo popis navedenog prostora i stepen njegove završenosti, kao ni usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem. Neevidentiranjem 205 kvadrata stambenog prostora u svojim poslovnim knjigama. Preduzeće nije pravilno iskazalo vrednost nekretnina, postrojenja i opreme kao i vrednost neraspoređene dobiti ranijih godina - piše u izveštaju DRI.

Nakon izveštaja DRI pokrenut je postupak pred niškim Privrednim sudom, a u optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva se traži da okrivljeni budu kažnjeni zbog privrednih prestupa koj se upravi Nišstana stavljaju na teret.

Da se nakon održanog glavnog pretresa okrivljeni oglase odgovornim za izvršeni privredni prestup i osude na kazne po Zakonu - piše u optužnom predlogu.

Inače, prema Zakonu o računovodstvu, za ovakav prestup je predviđena kazna od 100.000 do 3 miliona dinara.


Hafner u drugima vidi krivce

hafner Hafner kaže da nije kriv; foto: printskrinDirektor Hafner tvrdi da je problem sa finansijskim izveštajem iz 2015. nastao zbog toga što je sporan poslovni prostor nekada bio u vlasništvu Nišstana, ali ga je kasnije zakupljivao, pa nasledio Grad. Međutim, objašnjava Hafner, do trenutka pisanja izveštaja, iz Službe za katastar nepokretnosti Niša nije stigao dokument kojim bi se poslovni prostor isknjižio iz knjige nepokretnosti preduzeća.

Napominjemo da je zaključen ugovor o zakupu poslovnog prostora između preduzeća i Grada. Zakup je počeo da teče od 2.4.2007. godine. Dana 30.10.2015. godine gradonačelnik Niša donosi rešenje o raskidu ugovora o zakupu poslovnog prostora između preduzeća i Grada. Preduzeću do 31.12.2015. godine nije dostavljen nijedan validni dokument Službe za katastar nepokretnosti Niš koji bi bio osnov za isknjiženje predmetne nepokretnosti iz poslovnih knjiga preduzeća - kaže Hafner.

Pored toga, direktor dodaje da je krivac firma za preradu mesa, koja je trebalo da obnovi sporan prostor, ali koja nije ispoštovala sporazum.

Zaključen je sporazum o zajedničkom investiranju potkrovlja u stambeno poslovnom objektu „Aleksandrija“ i aneks, između JP Nišstan i Preduzeća za proizvodnju i preradu mesa Simimpeks. Sporazumom je utvrđeno da je obaveza drugog ugovarača kompletno sređivanje i završetak radova 29 stambenih jedinica u potkrovlju. Međutim, od dana zaključenja sporazuma, Simimpeks nije izvršio svoju obavezu preuzetu potpisivanjem sporazuma, pa samim tim JP Nišstan nije stupio u posed odnosno državinu stanova koji su po tom Sporazumu trebalo da mu pripadnu - navodi Hafner.

Iz tog razloga, dodaje on, nije bilo moguće izvršiti popis navedenog stambenog prostora, jer Nišstan nije stupilo u posed odnosno državinu na tim stanovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sugradjanin

    11:03 // 27. 9. 2017.

    Fasada se obrusava,a oni "dolaze vec 6 meseci."

  • nislija

    14:29 // 26. 9. 2017.

    Uvek su im neki drugi krivi, a nista sto ne rade to pa tek da ne pricamo, proslo je godinu dana od kako zovem jer krov prokisnjava uvek odgovor "doci cemo u narednom periodu", sramota...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: