Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 7. 12. 2023.

| Istražujemo

Uspravna Srbija podnela prijavu protiv gradonačelnika Prokuplja, sporna kupovina video-nadzora

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
video nadzor
Oprema za video nadzor plaćena milion evra za 4 godine; Foto: LJ. M.

Zbog, kako kažu, osnovane sumnje da je bivši gradonačelnik Prokuplja i sada predsednik Privremenog organa Milan Aranđelović potpisao ugovor u kome je oprema za video-nadzor plaćena 101.647.860 dinara, što je, dodaju, 4 puta više od realne tržišne cene, antikorupcijski tim Uspravne Srbije podneo je prokupačkom Višem tužilaštvu krivičnu prijavu. Traže da se preispita ugovor, uporede cene i osudi potpisnik ugovora za koga sumnjaju da je oštetio gradski budžet za više stotina hiljada evra. Aranđelović tvrdi da je sve urađeno po zakonu i odbacuje optužbe.

U Uspravnoj Srbiji sumnjaju da je Aranđelović iskorišćavanjem položaja prvog čoveka Prokuplja sa namerom izvršio krivično delo Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. dragan dobrašinović Dobrašinović ispred prokupačkog tužilaštva; Foto: Lj. M.

Radi se o velikoj korupciji koja do sada nije viđena na teritoriji Prokuplja i siguran sam da, imajući u vidu odnose političke moći u gradu, Aranđelović nije na vrhu koruptivnog lanca, već da su to njegovi lokalni partijski šefovi koji i ne žive u tom gradu, već preko poslušnika na lokalu vladaju i lično se bogate na račun građana. Zbog toga ga ohrabrujemo da u postupku pred pravosudnim organima iznese punu istinu o tome od koga je i na koji način dobijao instrukcije za realizaciju ove kriminalne aktivnosti. Imajući u vidu odnose političke moći u prokupačkom i topličkom SNS-u, nećemo biti iznenađeni ako koruptivni tragovi odvedu do njegovih partijskih šefova - kaže Dragan Dobrašinović, predsednik Uspravne Srbije.

Pojašnjava da je prokupačka gradska vlast početkom novembra 2022. godine raspisala javni poziv za Projektovanje, nabavku i ugradnju sistema video-nadzora na teritoriji Prokuplja, a da je u januaru 2022. godine, nakon što su stigle dve ponude (od kojih je jedna odbačena zbog nepotpune dokumentacije), potpisan ugovor sa firmom Macchina Security d.o.o iz Beograda. video nadzor Kamere postavljene na više lokacija u gradu; Foto: Lj. M.

U maju 2022. godine izrađen je Elaborat sistema bezbednosti koji je sadržao tehničke karakteristike i cenu predviđene opreme, kao i tačne lokacije na kojima će biti instaliran video-nadzor. Prema navedennom elaboratu sistem video-nadzora je bio predviđen na 50 lokacija u Prokuplju i obuhvatao je sistem video-nadzora za kažnjavanje prolaska kroz crveno svetlo, sistem video-nadzora za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene brzine, sistem opšteg video-nadzora i prepoznavanje tablica, sistem video-nadzora objekata, igrališta, umreženje, monitoring centar - pojašnjava Dobrašinović.

Ugovor sa izabranim ponuđačem zaključen je sa rokom trajanja od 48 meseci, a ugovorena vrednost je iznosila po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključenja ugovora 1.039.176 evra. krivčna prijava Krivična prijava protiv bivšeg gradonačelnika Prokuplja; Foto: Lj. M.

Mi smo u dva navrata tražili da nam Gradska uprava dostavi specifikacije instalirane opreme, ali kako oni to nisu uradili, antikorupcijski tim Uspravne Srbije je neposrednim opažanjem izvršio uvid u deo instalirane opreme i uporedio plaćeni iznos sa tržišnim cenama. Na osnovu te analize utvrđeno je da je Grad Prokuplje opremu plaćao i do četiri puta iznad tržišnih cena, pa je 191 kamera za opšti video-nadzor plaćena pojedinačno 81.480 dinara ili svaka približno 700 evra, dok se maloprodajna cena kamere iste marke, istog modela i istih tehničkih karakteristika kreće od 21.200 dinara do 22.690 dinara, odnosno od 180 do 194 evra - dodaje Dobrašinović.

Kaže i da je nelogičnost između stvarne tržišne cene i one koju je Grad Prokuplje platio vidljiva i u pratećoj opremi, pa je metar rebrastog creva i plastičnih kanalica, čija je maloprodajna cena, kako tvrdi, između 50 i 120 dinara, Grad Prokuplje plaćao 432 dinara.


Paprena cena ugradnje video-nadzora na pojedinim lokacijama u Prokuplju

Da je cena ugrađene opreme višestruko iznad tržišnih cena Dobrašinović navodi i nekoliko primera ukupne cene video-nadzora na pojedinim lokacijama u gradu. kamera Kamere istih karakteristika i oznake na tržištu koštaju mnogo manje od plaćene cene; Foto: Lj. M.

Tako je sistem video-nadzora sa dve kamere na dečjem igralištu u Ulici Miloša Crnjanskog 1.055.904 dinara, odnosno 9.025 evra, sistem video-nadzora sa 8 kamera na igralištu za decu u Ulici Ćirila i Metodija 3.625.152 dinara, odnosno 30.980 evra, sistem video-nadzora sa 4 kamere u vrtiću Biseri 2 je 1.582.080 dinara, odnosno 13.520 evra, sistem video-nadzora sa 10 kamera u OŠ "9. Oktobar“ - 2.297.760 dinara, odnosno 19.640 evra, a sistem video-nadzora sa 6 kamera u Istorijskom arhivu Toplice - 1.642.800 dinara, odnosno 14.040 evra - navodi Dobrašinović podatke iz dokumentacije.

Očekuje od tužilaštva da reaguje na krivičnu prijavu koju je podneo, ispita sve okolnosti, uporedi cene i osudi Aranđelovića za zloupotrebu u javnim nabavkama.


Aranđelović tvrdi da ima dokaze da je sve po zakonu

Bivši gradonačelnik i predsednik Privremenog organa Milan Aranđelović kaže da je dostupan nadležnom tužilaštvu i spreman je da se odazove i odgovori na sve, kako kaže, laži i neistine koje je Dobrašinović napisao u krivičnoj prijavi.

Mi smo ove godine imali kontrolu Državne revizorske institucije i njihov izveštaj se očekuje posle 20. decembra. Oni su verovatno po nečijoj prijavi kontrolisali i taj ugovor oko video-nazora i rekli da je sve čisto i urađeno po zakonu. Smatram da je ova krivična prijava samo deo političkog markentinga, skupljanje jeftinih političkih poena uoči predstojećih izbora i urušavanja mog i imena vladajuće Srpske napredne stranke čiji sam predsednik Okružnog odbora i član Glavnog odbora. Zato ću, nakon što dokažem da je sve laž u krivičnoj prijavi, podneti kontratužbu Dobrašinoviću za uvrede - naglašava Aranđelović.

Dodaje i da je video-nadzor uveden da bi zaštitio imovinu građana, smanjio saobraćajne prekršaje i predupredio teška krivična dela, te da se radi o kamerama koje su profesionalne, za prepoznavanje lica i da je kupljena kvalitetna oprema.


Milionski iznosi za beogradsku firmu od državnih i javnih preduzeća u Srbiji

Beogradska firma Macchina Security d.o.o poslednjih godina od državnih institucija i javnih preduzeća u čitavoj Srbiji dobija milionske poslove koji se tiču obezbeđenja, video-nadzora, monitoringa i bezbednosti.

Tako su krajem 2021. godine dobili posao instaliranja sistema za monitoring, bezbednost i optimizaciju vredan 50 miliona dinara od firme niškog JKP Mediana, a samo nekoliko meseci nakon toga, početkom prošle godine za realizaciju projekta "Pametni Niš" plaćeno im je oko 70 miliona dinara na tenderu koji je raspisala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Ideja je, kako je pisalo u projektu, da Niš dobije sistem koji će kontrolisati nekoliko ključnih stvari koje se tiču građana, a predviđena je nabavka sistema za prikazivanje trenutne zauzetosti parking mesta, uključujući parking mesta za invalide, sistema za praćenje saobraćaja na pristupnim putevima, kao i monitoring centar koji će služiti za praćenje i upravljanje svim sistemima pametnog grada.

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registere, vlasnik firme Macchina security je Velibor Buljevac, koji je povezan sa još nekoliko firmi koje su registrovane na istoj adresi u Beogradu.

Pored Niša, ova frma je radila poslove i sa gradovima poput Sombora, Pančeva, u Užicu su ugrađivali sistem za prepoznavanje registarskih tablica, sa JGSP “Novi Sad” i Gradskom opštinom Mladenovac monitoring centre sa kontrolorima video-zida, sa Čačkom za sistem sa SOS sigurnim tačkama, Opštinom Aranđelovac za jedan sistem zauzetosti parking mesta.

U nekoliko, od pomenutih gradova, prema podcima APR-a, Macchina security otvorila je svoje ogranke ili "ćerke firme". Tako je i u Nišu još početkom 2020. godine, registrovana Macchina security NI018 d.o.o sa 100% vlasničkim udelom firme iz Beograda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragiša Nikolić

    15:37 // 9. 12. 2023.

    U parlamentu Srbije ima 250 poslanika. Najbolji među njima je dr Darko Laketić, odmeren, kulturan, konstruktivan. Apsolutno ulaže sve napore da ovaj narod bolje živi i da se Prokuplje i okolina razvijaju. Ko to ne vidi, nema mu pomoći, ne vredi...

  • ilija ristoski

    09:46 // 8. 12. 2023.

    to su sve iz afele prethodnih podvedgivaci kriminal opojna sretstva iznude sve sto je amerika generalisala uz taj prethodni civilizaciski iskorak,ambis pa i zato ovo pisemo

  • ilija ristoski

    09:13 // 8. 12. 2023.

    sabotaze na privatnu i neku drugu imovinu radi svoju korist.to podrazumeva americke ometace telefonije ometanje u internetu tj razne grupacije koi unistavaju tu imovinu kamere postavljene po ulicama u domovima neovlasceno za korist ovima te politicko kriminalne mobilne bande na to da se doda sta imaju druge itd na to da se doda botovska mreza za somove itd

    • ilija ristoski

      09:26 // 8. 12. 2023.

      Koje je crevo za mleko a koje za jogurt.dolazi napredak a odlazi cela populacija tj ovi ce da je usisaju u ta creva

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: