Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 18. 7. 2016.

| Istražujemo

"Većnik sa lažnom biografijom" utajio porez

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Bojan Cvetković
Biografija po potrebi; Bojan Cvetković, foto: Opština Medijana

Opštinski većnik u Medijani i funkcioner niškog SNS Bojan Cvetković, poznat i po tome što je lažirao zvaničnu biografiju, nagodio se sa tužilaštvom zbog otužbi za poresku utaju dok je bio direktor "Ruda" i tako izbegao suđenje, pokazuje dokumentacija do koje su došle Južne vesti.

Po optužnici koju je protiv njega avgusta 2010. godine podiglo Osnovno javno tužilaštvo, bio je osumnjičen da "u nameri da delimično izbegne plaćanje poreza, nije prijavio činjenice koji su od uticaja na utvrđivanje ove obaveze".

On, navodi se u optužnici, dok je bio direktor Ruda u 2009. godini, nije naložio obračun i isplatu poreza na plate koje je isplaćivao radnicima tog preduzeća. Takođe, nije prijavio prodaju 9,5 tona otpadnog gvožđa, odnosno 18 % poreza od te prodaje.

Ipak, Cvetković je izbegao suđenje i eventualnu zatvorsku kaznu jer se maja 2011. godine nagodio sa tužilaštvom i uplatio 50.000 dinara u humanitarne svrhe.

Saglasan sam da se protiv mene odloži gonjenje ukoliko u roku od 5 meseci uplatim novčani iznos od 50.000 dinara od dana prijema rešenja kojim mi se to nalaže, u korist određene humanitarne organizacije - piše u zapisniku o nagodbi.

Ubrzo nakon ovoga je, po dogovoru sa tužilaštvom, sud obustavio postupak protiv Cvetkovića.


Kasnio sa uplatom

Cvetković je odluku o prihvatanju nagodbe, čime je i formalno počeo da teče rok od 5 meseci za uplatu novca, primio 28. oktobra 2011. godine.

Međutim, iako ga je tužilaštvo nekoliko dana pred istek tog roka "podsetilo" da to još nije uplatio, novac je na račun ustanove za ometene u razvoju "Mara" stigao sa zakašnjenjem od punih mesec dana.


Cvetković: "Nisam bio kriv"

Bojan Cvetković opomena Opomena da plati "kaznu"Bojan Cvetković, koji je i u prethodne četiri godine bio većnik u Opštini Medijana, potvrđuje saznanja novinara, ali tvrdi da "nije bio kriv".

On tvrdi da je bio direktor "Ruda" samo nedelju dana, da za to vreme nije stigao ni da u banci "deponuje" potpis, pa samim tim ni da u ime firme bilo šta plaća.

To je utvrdio i sudski veštak, tako da ja tu nemam nikakvu krivicu, niti sam mogao da napravim neko krivično delo - zaključio je Cvetković.

Razloge da pristane na nagodbu sa tužilaštvom i time zapravo prizna svoju odgovornost, Cvetković pravda dogovorom sa novim vlasnikom firme, čiji je on direktor bio samo privremeno.

Investitor je insistirao da se što pre to završi, da bi preuzeo firmu. Zamolili su me on i advokat da, pošto se vidi da tu ja nemam nikakvu krivicu, što se vidi i u mišljenju sudskog veštaka... Zato sam i potpisao nagodbu, da bi što pre završili posao i isplatio radnike i nastavio da radi - kaže Cvetković.

Podsetimo, Bojan Cvetković je u žižu javnosti dospeo februara 2014. godine kada su Južne vesti pisale da u njegovoj biografiji na sajtu Opštine Medijana skoro da nije bilo tačnog podatka.

On je tada tvrdio da je reč o grešci koju su napravili administratori sajta. Ipak, te "greške" još nisu ispravljene.


Prećutao "Rudo"

Među biografskim podacima Bojana Cvetkovića na sajtu Opštine Medijana nema informacije da je bio direktor "Ruda".

On ovo pravda tvrdnjom da to nije smatrao relevantnim jer je, kako tvrdi, tu funkciju obavljao samo 7 dana, od 23. jula do 1. avgusta 2009. godine.

Međutim, u nalazu sudskog veštaka koji se poziva na podatke iz APR piše da je Cvetković bio direktor bezmalo 6 meseci - od 23. jula 2009. do 11. januara 2010. godine.

Inače, Bojan Cvetković je za opštinskog većnika u ime Srpske napredne stranke izabran nakon promene vlasti 2012. godine. Na ovogodišnjim izborima nije bio kandidat te partije ni na jednoj listi, ali je ponovo izabran za većnika u ime SNS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ZIVKOVIC

    13:38 // 14. 4. 2018.

    Kakav humanista?On je izabrao da bude dobrovoljno okrivljen na pravdi Boga da bi "Mari "uplatio i pomogao a jos vise da pomogne novom vlasniku Ruda da isplati radnike,to nije nikako drugacije moglo.Ja povrerovah,a VI?Strasno.Da su nam svi zatvorski osudjenici ovako humani od kada bi nam autoputevi bili gotovi.Neverovatno kako "postenim" uspesnim ljudima ne pada napamet humanost

  • dzhoni

    13:33 // 13. 4. 2018.

    I sta mislite, da li ce doticni imati zrno morala i dati ostavku na sve javne funkcije?

  • Superhik

    18:08 // 19. 7. 2016.

    Pa naravno da su takvi najbolji, pa pogledajte sta uradise ozbiljni biznismeni Medjarci! Jos su na godisnjem odmoru a bazen sa drzvnim parama se izgradio sam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: