Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:47, 12. 1. 2018.

| Istražujemo

Višemilionski ukrasi za Niš kupljeni od firme koja je Beogradu prodala spornu jelku

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
gradska kuća
Gradska kuća sija milionskim sjajem; foto: V. M.

Čak 6 miliona dinara Nišlije su platile svetleće ukrase kojima su, kako kažu u Gradskoj upravi, okićene Gradska kuća u Nišu, Skupština grada, kao i nekoliko drveta u centru. Inače, na tenderu je učestvovao samo jedan ponuđač i to firma Keep light, koju su mediji osporavali zbog preskupe novogodišnje jelke u Beogradu, ali i prošlogodišnjeg spornog tendera za dekoraciju glavnog grada.

odluka o dodeli ugovora "Keep light" je bio jedini ponuđačDve najvažnije gradske ustanove, drveće kod Margera i u Ulici Nikole Pašića, ali i deo kod Saborne crkve i ulice u samom centru grada, zasijale su sjajem vrednim 50.000 evra, koliko Nišlije košta ugovor između grada i firme Keep light iz Beograda.

Za razliku od prošle godine, kada je za iste pare kupljeno oko 400 svetlećih nizova, 83 svetlećih kugli, zvezdano nebo, dekoracija za most i jedna "3D zvezda", ove godine, kupljeno je samo 250 svetlećih traka i 60 svetlećih ukrasa.


Plan javnih nabavki izmenjen u poslednji čas

plan Plan javnih nabavki izmenjen nekoliko dana pre raspisivanja tenderaUprkos tome, što su u Gradskoj upravi Niša, u plan javnih nabavki za 2017. godinu, samo nekoliko dana pre raspisivanja tendera, dodali stavku “novogodišnja dekoracija”, uz kratko obrazloženje da je to “realna potreba”, šef Službe za zajedničke poslove Aca Janković kaže da je to bilo u planu još od usvajanja budžeta, a dokumente dostupne na Portalu javnih nabavki u kojima sve to piše, nazvao je samo "mišljenjem novinara".

To je samo vaše mišljenje. Služba za zajedničke poslove je u svom budžetu imala predviđene pare za to i po tom osnovu je to i nabavljeno. Prilikom sastavljanja budžeta, govorilo se da bi gradske objekte trebalo ukrasiti malo pobolje. Uslov je bio da pare budu predviđene budžetom. To je finansijski plan, razumete. Nakon tog plana se pravi plan javnih nabavki, na osnovu kojeg se raspisuju javne nabavke, a to sve imamo - rekao je Janković.

Janković visoku cenu ukrasa, pravda njihovom "dužinom i kvalitetom", a saradnju sa Keep light-om ne vidi kao spornu.

Vi gledate samo u količini, a ne gledate u veličini i dužini i u kvalitetu. A javna nabavka je sprovedena po Zakonu. Tu imate Komisiju i tako dalje - rekao je Janković.

Podsetimo, novinari portala Pištaljka još 2016. godine su skrenuli pažnju na sumnjivu javnu nabavku za dekoraciju Beograda. Međutim, ova firma je naročito dospela u žižu javnosti, kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.


Parking servis: Nabavka dekoracije nije isključivo naše pravo

Poslednjih godina, upravo za ukrašavanje Niša, od kupovine, preko promocije i prezentacije, pa do samog montiranja dekoracije, bio zadužen isključivo Parking servis.

I za ovogodišnje praznike, Parking servis je planirao da kupi ukrase vredne 8 miliona dinara, ali je javna nabavka osporena, a u ovom preduzeću kažu da je "pravo Gradske uprave" da sama kupi ukrase, ako to želi.

Svako ko je nabavku novogodišnje dekoracije imao predviđenu u planu javnih nabavki mogao je da raspiše istu, jer nabavka novogodišnje dekoracije nije isključivo pravo Parking servisa Niš - rekli su u ovom preduzeću.

Podsetimo, pored već pomenutih 5 miliona, prošle godine je za ukrase potrošeno još 6 miliona dinara i tada je obnovljena stara i kupljena nova praznična dekoracija među kojom je bila i jelka od 6 m, kao i zvezdano nebo.

Parking servis je Gradu poklonio i veliki paket koji se nalazio nasred šetališta u Obrenovićevoj ulici, kao i svetlećeg vilinog konjica, koji je ulepšavao Trg kralja Milana. Pre te nabavke ukrasi nisu bili dugo menjani, pa je dekoracija iz godine u godinu bila ista.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cky

    08:18 // 15. 1. 2018.

    Nije realna potreba , nego samo potreba narucioca. Realna potreba je za tri stampaca. i to nije nikakvo detaljno obrazloznje koje se trazi prilikom popunjavanja Plana nabavki

  • Ivica

    02:44 // 14. 1. 2018.

    Svom snagom protiv korupcije !
    AV

  • Limunko

    19:13 // 13. 1. 2018.

    Ne bih da komentarisem odsustvo estetskog pristupa ukrasavanju grada, ali i slep vidi da su ovoliko lamica mogli da kupe i kod Kineza za 5000 evra i to tako da ostane gradu u trajno vlasništvo. Ovako, platiš Keep Light 50.000 evra za mesec dana ugodjaja. Postala je ovo burazerska država. Kad padne vlast i kad krenu krivična gonjenja, videćemo mi još jelki Siniše Malog od 83.000 evra po Srbiji.

    • dzoni

      02:05 // 14. 1. 2018.

      Ok ružni su to smo svi zaključili,ali piše Kupljeni ne iznajmljeni.Tako da valjda ostaju ove svetiljke gradu ili ne..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: