Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:28, 7. 7. 2018.

| Istražujemo

Viši sud u Nišu: Pronašli smo presudu, greška nastala u pisarnici

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Viši sud u Nišu
Izvinjenje i ispravka iz Višeg suda u Nišu - presuda ipak pronađena; Foto: Arhiva JV

Nakon što je godinu i po dana bila izgubljena, samo dan nakon što je o tome objavljen tekst, iz Višeg suda je saopšteno da su pronašli spornu presudu po kojoj bi visoki funkcioner SNS trebalo da uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću plati 250.000 dinara odštete jer mu je pretio.

Naglašavajući da "podržavaju sve njegove napore u pogledu objektivnog i kritičkog izveštavanja javnosti o radu državnih organa, javne uprave i u vezi svih drugih pitanja od interesa za javnost", predsednik Višeg suda Zoran Krstić je obavestio Blagojevića da je dokumentacija pronađena.

Dopis Višeg suda u Nišu Deo dopisa predsednika Višeg suda u NišuKrstić je obrazložio da je januara 2017. godine Osnovni sud dostavio osuđujuću presudu protiv Bojana Marinkovića i njegovu žalbu, te da je predmet potom dodeljen sudiji Miljanu Petroviću. Ipak, nakon toga je i došlo do greške, a predmet nije vraćen Osnovnom sudu na doradu - kako je prethodno saopšteno iz Višeg suda.

Spisi predmeta od strane postupajućeg sudije nisu vraćeni Osnovnom sudu u Nišu radi otklanjanja procesnih nedostataka. Uvidom u AVP utvrđeno je da je pogrešno uneta primedba da je predmet vraćen Osnovnom sudu 24. marta 2017. godine. Grešku je napravila radnica pisarnice - piše u dopisu predsednika Višeg suda Zorana Krstića.

Predsednik suda dalje zaključuje da je istekao devetomesečni "instruktivni rok za odlučivanje" u tom predmetu, ali to pravda i time da je u 2017. godini došlo do "enormnog povećanja priliva predmeta" u Viši sud.

Sve do novembra 2017. godine je u građanskoj materiji postupalo 6 sudija, jer nakon izbora troje sudija u sudije Apelacionog suda, godinu dana nije izvršen izbor novih - kaže Krstić.

Krstić je posebno precizirao i situaciju u kojoj je sudija Miljan Petrović, koji je trebalo da odlučuje u konkretnom slučaju. Petrović je, tvrdi Krstić, u maju 2018. godine imao u radu 1.566 predmeta.

Orijentaciona norma za ovu vrstu predmeta je rešavanje 32 predmeta mesečno, što znači da je njemu za rešavanje ovih predmeta potrebno oko 4 godine - piše u dopisu.

Krstić se na kraju dopisa izvinio zbog propusta, i naglasio da predmet još nije rešen "samo zbog izuzetno velike opterećenosti sudija".


Presuda navodno izgubljena, Marinković napredovao

Podsetimo, pozivajući se na svog brata, potpredsednika SNS i tadašnjeg ministra Igora Mirovića, Bojan Marinković - Bojzi je marta 2014. uputio ozbiljne pretnje novinaru i uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću.

On je pozvao Blagojevića telefonom i "upozorio ga" da više ne piše o direktoru niškog Vodovoda Dejanu Andrejeviću i njegovim saradnicima.

Nemoj slučajno da ti je više palo na pamet da napišeš nešto o Andrejeviću, inače ćeš da imaš posla sa mnom. Skrati jezik da posle ne bi bilo kasno!!! - rekao je između ostalog.

Bojzi i Mirović Marinkovićeva "profilna" fotografija na Fejsbuku u trenutku kada je pretio - Marinković (levo) i potpredsednik SNS Igor MirovićTokom istrage i većeg dela suđenja Marinković je negirao krivicu za pretnje, krivično delo za koje je zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora. Ipak, krajem januara 2016. se nagodio sa tužilaštvom i priznao krivicu, nakon čega je pravosnažno osuđen na godinu dana uslovne zatvorske kazne.

Samo par meseci kasnije, Marinković je na listi SNS izabran za odbornika u Skupštini grada Niša, dok je njegov brat Igor Mirović u međuvremenu napredovao do mesta predsednika Vlade Vojvodine.

Po Blagojevićevoj tužbi se Marinković više nije pojavljivao na sudu, pa je Osnovni sud u njegovom odsustvu presudio da mora Blagojeviću da isplati i 250.000 dinara odštete.

Ipak, iako je Marinković žalbu na presudu uložio još oktobra 2016. godine, presuda još nije donata - jer je dokumentacija navodno bila izgubljena.

Naime, iz Višeg suda su tvrdili da su dokumentaciju vratili Osnovnom sudu, a iz Osnovnog su tvrdili da ništa nisu primili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    18:39 // 9. 7. 2018.

    Najznačajniji podatak koji bi mogao da se prezentuje javnosti Niša je struktura zaposlenih u kompletnom pravosuđu na teritoriji grada, javnost je zainteresovana koji broj osoba je doveden i zapošljen sa strane i po kojim kriterijumima? Koliko je nišlija i nišlijki pravnika na birou nezaposleno? Neko je spomenuo lustraciju samo da se počne od higijeničara pa do vrha bez izuzetaka.

  • Oscar Pitagor

    10:36 // 9. 7. 2018.

    Ајде Благојевићу, отвори се једном, кафа и пар чоколада па правац писарница. Части персонал који је "пристао" да буде дежурни кривац.
    Нека јадници виде да постоје двоножна бића која нису лажови.

  • Lilica

    09:22 // 9. 7. 2018.

    Ej na šta je spao ovaj lepi gradić DA MU KOMANDUJU takvi ovakvi, onakvi da se najbolja preduzeća NAPUNE DOŠLJACIMA SA STRANE iz prokuplje i VLASOTINCE A Rođene Nišlije da RADE NA OTC-U da partijske veze i rodbinske budu presudne za napredak u karijeri, da zavlada ljigvastvo svake vrste, DA PRELETAČI KOJI SU DO JUČE BILI G17 I DS sada budu drugari sa ovima koji vode grad mislim užas jedan šta reći!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: