Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 25. 2. 2023.

| Istražujemo

Vlast u Žitorađi za kafane u ovoj godini izdvojila oko 23.000 evra

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
kafana jelo
Raznovrsna ponuda na meniju za opštinare u Žitorađi; Foto: Lj. M.

Za potrebe reprezentacije u Opštini Žitorađa u ovoj godini lokalni funkcioneri i njihovi gosti koristiće dve kafane u Žitorađi i Nišu, što će građane preko gradskog budžeta koštati ukupno 2,7 miliona dinara ili oko 23.000 evra. O trošku poreskih obveznika kafanske usluge “na potpis” koristiće predsednik Opštine, predsednik Skupštine, ali i zaposleni u Opštinskoj upravi.

Opštinska vlast u Žitorađi je nabavke za ugostiteljske usluge podelila u tri dela, svaka je vrednosti 900.000 dinara pa će za potrebe Opštine i Skupštine Žitorađe biti korišćena kafana u Žitorađi “Vasa i tata” u kojoj će biti utrišeno do 1,8 miliona dinara, dok će Opštinska uprava koristiti kafanu u Nišu “Aleksić tvrđava”, što će biti naplaćeno do 900.000 dinara.

Nabavke su sprovedene bez primene Zakona o javnim nabavkama pa su pozivi da dostave svoje ponude upućeni unapred određenim kafanama u Žitorađi i u Nišu, a svaka nabavka je imala ponude od 3 kafane. 2 Zgrada Opštine Žitorađa foto: Lj.M. južne vesti Iz opštinske kase za reprezentaciju ove godine oko 23.000 evra; foto: Lj.M.

Ovo nije prvi put da se bavite ovom temom, ne znam šta je tu sporno. Nabavke su predviđene Planom nabavki za Opštinu Žitorađa na koje se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama, planirane su u budžetu i to je sve u skladu sa zakonom - kažu u lokalnoj samoupravi.

Ono što je zanimljivo je da su sve tri ponude za izbor kafane u Žitorađi na poziciji Opština Žitorađa stigle istog dana - 20. januara i to u vremenu od 11:30 do 11:50, odnosno na svakih 10 minuta po jedna, dok su ponude za Skupštinu opštine stigle tri dana kasnije, 23. januara u vremenu od 10:00 do 11:38, a u oba slučaja u pitanju su 3 iste kafane iz Žitorađe.

Ponude iz Niša pristizale su ipak u par različitih dana i za sva 3 ugovora bilo je određeno po 900.000 dinara, a obe nabavke u Žitorađi je dobila kafana "Vasa i tata".

U Opštinskoj upravi kažu da je posebnim pravilnicima uređeno ko sve može da koristi usluge ugostiteljskih objekata, između ostalog navode da se koriste tokom poseta investitora, zvaničnih delegacija i skupova koji se organizuju tokom godine, a mogu ih koristiti i zaposleni na stručnom usavršavanju.

Objekat u Nišu je izabran jer na teritoriji Žitorađe nema takve kafane koja bi bila dostojna da ugosti državne funkcionere ili poslovne partnere i investitore koji su spremni da pomognu da se naš kraj brže i bolje razvija. Tu pre svega mislim na raznovrsniji meni, usluge keteringa prilikom organizacije manifestacija i usavršavanja od strane Opštinske uprave kao domaćina, uređeniji ambijent i ponavljam da dosta radnika Opštinske uprave tokom godine ima obuke - stručna usavršavanja u ovom gradu - rekao je Marko Stošić, načelnik Opštinske uprave.

Inače, pred kraj prošle godine, 12. decembra, za potrebe Skupštine opštine potpisan je još jedan ugovor po istom modelu i bez primene zakona o javnim nabavkama, ovoga puta sa kafanom "5MS-955" u Žitorađi.

Iako je sredinom januara 2022. godine već potpisan jedan ugovor sa istom kafanom na 800.000 dinara sa PDV-om, procenjena vrednost nabavke u decembru je bila 180.000 dinara, a najpovoljniji ponuđač bila je kafana sa ukupnom jediničnom cenom od 16.060 dinara.


Nije prvi put da se na kafanske račune troši ogroman novac

Da su funkcioneri u Žitorađi "slabi na kafanske usluge" pokazuju podaci iz prethodnih godina o čemu su Južne vesti već pisale.

Tako je tokom 2021. i 2022. godine samo na kafanske usluge potrošeno preko 15.000 evra novca svih poreskih obveznika.

I tada su, kao i sada, birane 3 kafane - dve u Žitorađi i jedna u Nišu i za svaki od ugovora bilo je određeno tačno 666.666,66 dinara.


Na kafane u 2018. i 2019. godini potrošeno preko 3,5 miliona dinara

Državna revizorska institucija je kontrolisala budžet Opštine Žitorađe 2018. i 2019. godine i tada je utvrđeno da je deo potrošenog novca građana bez zakonskih procedura isplaćen za troškove reprezentacije i ugostiteljskih usluga, gde je u kafanama i objektima u Žitorađi, Nišu, Beogradu, Prokuplju, Brusu, Brzeći, Sokobanji, Krnjevu i Orljanu potrošeno - preko 3,5 miliona dinara.

Za period koji je kontrolisala DRI, tada je ustanovljeno da je Opština Žitorađa nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara, a neke od nepravilnosti su se odnosile na nepravilan obračun plata, dodataka i naknada, prihvatanja ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, kao i za troškove reprezentacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miladin

    10:54 // 4. 3. 2023.

    Sitno je to u poredjenju sa mufte zderanjem u Nisu i niskim opstinama. Nepismeni a gladni da te Bog sacuva !

  • Lud, zbunjen, normalan

    16:46 // 28. 2. 2023.

    Lokalni putevi katastrofa, deponije na svakom ćošku, sela bez kontejnera, smeće odlažu u potoke, pored reka i u šumarske pored puteva, nema kanalizacije, otpadne i fekalne vode ispuštaju se u potoke, na ulice i dr. javne površine, opšti haos, pitam se samo kad će da izbije neka zaraza. Opšti nerad i javašluk po opštini, al je bitno da se krka.

  • Gundjalo

    12:24 // 26. 2. 2023.

    Ivan, nece se vredjamo ko prvo.
    Drugo lokalna vlast je samostalna. Ovde nema sps-a. To što jagnjeća brigada hoće da se najede, nema veze sa gospodom u BG, sve dok lokalci klimaju glavom jel tako?!
    Mene ipak brine dom zdravlja, a ni skole nisu bolje. Slozices se sa mnom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: