Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 23. 5. 2017.

| Istražujemo

Vulin se u Niš dovezao ustupljenom “škodom”

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
vulinova škoda
"Škoda superb" kojom se Vulin dovezao u Niš; foto: JV/S. M.

Iako je Ministarstvo za socijalnu politiku tvrdilo da su luksuzne “škode” kupljene za ustanove socijalne zaštite, jer im “vozni park nije obnavljan 20 godina”, ove ustanove i dalje koriste stara kola, a nova su zapravo ustupljena Ministarstvu. I sam ministar Aleksandar Vulin nedavno u Niš doputovao upravo ustupljenom "škodom superb".

Sve ono što je Ministarstvo za socijalnu politiku tvrdilo pre samo 2 meseca, palo je u vodu.

Tada su novinarima Južnih vesti kazali kako su ustanove socijalne zaštite dobile novac za kupovinu novih kola na osnovu “analize koja je rađena od 2014. do danas” i da su “birana najoptimanija vozila, koja odgovoraju veličini i potrebama ustanove”.

Takav zaključak je pratilo i precizno objašnjenje.

U sistem socijalne zaštite nije se ulagalo decenijama te je, između ostalog, i većina vozila koje poseduju starija od 20 godina. Pri tome se vodilo računa da se za sredstva koja su opredeljena dobije najoptimalnije vozilo koje će odgovarati veličini ustanove i broju korisnika usluga na evidenciji, zastarelosti voznog parka, veličini teritorije grada, broju naseljenih mesta i njihovoj razuđenosti, kao i drugim potrebama ustanove - kazali su u Ministarstvu.


A u praksi, suprotno... i nastaviće se.

Istraživanje Južnih vesti pokazalo je da se zapravo radi o višegodišnjem “mehanizmu ustupanja” kola, kojim Ministarstvo uprkos navodnim merama štednje i racionalizaciji voznog parka iz 2015, za svoje potrebe nabavlja nova luksuzna vozila.

nalog za službeno Nalog za službeno putovanje Vulina u Niš; detalj iz dokumentacije MinistarstvaUpravo “škodu” kojom se ministar Vulin dovezao u Niš 26. aprila, da bi prisustvovao proslavi petogodišnjici rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra, "Centar za zaštitu odojčadi, dece i mladih" iz Beograda je kupio u isto vreme, od iste firme, sa isto napisanim tenderom i pod istim uslovima kao i “škoda superb” koju je Ministarstvu ustupio Gerontološki centar iz Niša.

U Ministarstvu su kazali da je Vulin došao tim kolima, jer je njegov službeni “leksus” “u tom periodu bio u “fazi obnove registracije”.

Dana 26. aprila vozilo marke “škoda superb”,  korišćeno je kao zamensko vozilo za prevoz ministra Aleksandra Vulina, na relaciji Beograd-Niš-Beograd, radi prisustvovanja na Međunarodnom forumu u organizaciji Srpsko-Ruskog humanitarnog centra. Vozilo je korišćeno je zbog toga što je u periodu od 24-27. aprila 2017. godine vozilo “lexus GS 300h” bilo u postupku obnove registracije - kazali su u Ministarstvu.

Podsetimo, Vulin je prilikom dolaska u Niš, novinarima Južnih vesti kazao kako će se "praksa ustupanja vozila nastaviti i ubuduće". Međutim, ministar nije želeo da odgovori na pitanje "ko vozi ustupljena kola", iako je i sam došao takvim autom.

Put “škode” - od ustanove socijalne zaštite do Vulina

- Decembar 2016 - godine Ministarstvo za socijalnu politiku uplaćuje pare ustanovama socijalne zaštite da kupe nova kola za svoje potrebe
- Decembar 2016 - ustanove socijalne zaštite na tenderima pisanim tako da na njima može da pobedi samo jedna firma, sa tačno određenim modelom kola, kupuju luksuzne "škode"
- Januar 2017 - ustanove socijalne zaštite Ministarstvu ustupaju tek kupljene automobile
- Januar 2017 - iako su kola ustupljena, ustanove socijalne zaštite iz svojih budžeta plaćaju zatamnjivanje stakla spornih kola
- April 2017 - Ministar Vulin ustupljenom "škodom superb" dolazi u Niš

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    23:15 // 23. 5. 2017.

    @sale-tako je,a kad zabrljaju,upotrebe dzokera,pa kazu-narod je na izborima rekao svoje!Kakav narod,takva i vlast!
    Vuline,zar ti nisu uzori Ce Gevara i Kastro?

  • sale

    21:09 // 23. 5. 2017.

    Cemu bes drage nislije? Pa srbija je masovno glasala upravo za ovo u protekla 3 izborna ciklusa...

    sps, jul i srs zajedno na izborima 2014, 2016 i 2017 imaju preko 70% osvojenih glasova, a u Nis im je jedan od najboljih rezultata...

  • Dragomir SPS

    19:10 // 23. 5. 2017.

    Vulinov PS u Nišu samo šteti ugledu SNS.

    • korisnik

      20:18 // 23. 5. 2017.

      Čemu šteti?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: