Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 29. 12. 2021.

| Istražujemo

Za godinu dana do diplome medicinske sestre, pa pravac kovid blok

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti

Ne žele da rade sa pacijentima, ne znaju da izvade krv, problemi sa rasporedom - primedbe su pacijenata i lekara na neke od onih koji su sa drugih zanimanja prekvalifikovali u medicinske sestre. Prekvalifikacija je moguća za svega godinu dana, a broj privatnih škola koje to rade u poslednjih godina značajno je porastao. Mnogi novozaposleni u Domu zdravlja i UKC Niš su upravo prekvalifikacijom došli do diplome i posla.

medicinska sestra
Za godinu dana do zvanja medicinske sestre; foto: flickr.com/Aaditi Kothare

Ne žele da rade sa pacijentima, ne znaju da izvade krv, problemi sa rasporedom - primedbe su pacijenata i lekara na neke od onih koji su sa drugih zanimanja prekvalifikovali u medicinske sestre. Prekvalifikacija je moguća za svega godinu dana, a broj privatnih škola koje to rade u poslednjih godina značajno je porastao. Mnogi novozaposleni u Domu zdravlja i UKC Niš su upravo prekvalifikacijom došli do diplome i posla.

Pandemija virusa korona donela je zdravstvu puno problema, a jedan od glavnih bio je i nedostatak kadrova.

Otvorio se prostor za zaposlenje medicinskih sestara, čemu je dodatno doprineo i odlazak školovanog osoblja na rad u inostranstvo.

Zapošljavalo se puno, pa su prve primedbe na rad novozaposlenih stizale od pacijenata iz kovid ambulanti koji su se žalili na negu i stručnost.

Njihovo mišljenje dele i pojedini lekari sa kojima su novinari razgovarali, a koji sa razlogom žele da ostanu anonimni.

Dođe i stane pored vrata sobe i neće da radi sa pacijentom. Kaže ne želi, ne ume ili nisu mi rekli da ću to da radim. Ne umeju da izvade krv što je osnovna stvar u njihovom i našem poslu, a da ne pričamo o nekim ozbiljnijim stvarima - priča jedan lekar.

Problem se, kažu lekari, javlja i među medicinskim sestrama, jer su neke na “poštedi” zbog svog (ne)znanja, dok druge rade više. Takođe, i kada se prave rasporedi dežurstava puno se vaga ko će s kim biti u smeni.

Bukvalno strah kad pođem na dežurstvo sa pojedinim sestrama, jer ne znaš da li će i kako da odreaguje ako se desi neka hitna stvar. Da li uopšte ume, da li je spremna za to - kaže doktor.

Za mnoge, objašnjava lekar svoja iskustva, početak rada je zapravo početak učenja, ako žele da uče. Navodi i retke primere onih koji su dali otkaz jer nisu znali posao i pita:

Ne znam da li razumete koliko je ovo važno?

Pitanje je, kaže, pre svega upućeno onima koji ovu oblast kontrolišu.


Pred zakonom su svi jednaki, a po znanju?

Lekari u svemu vide sistemski problem - pred zakonom su sve škole i prekvalifikacija jednake. Kažu da se često dešava da oni iz privatnih imaju bolje ocene i uspeh, samim tim i prvenstvo pri prijemu.

U niškoj Medicinskoj školi “dr Miodrag Lazić” kažu da onaj ko želi da se prekvalifikuje do diplome medicinske sestre može da dođe za nešto više od godinu dana.

Potrebna je već stečena diploma neke druge škole, a za polaznike je, kako kažu, obezbeđena i praksa.

Prekvalifikaciju mogu da upišu zainteresovani kandidati koji su završili IV razred srednje škole. Nastavnim planom i programom za navedeni obrazovni profil je predviđena praktična nastava koja se do početka epidemije COVID izvodila u UKC u Nišu, a u toku epidemije se odvija u kabinetima škole prema uputstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Broj časova prakse zavisi od nastavnog predmeta koji kandidat polaže - kažu u Medicinskoj školi.

Broj časova, sa druge strane, zavisi i od prethodno stečenog obrazovanja i potrebe da se novim znanjem pokrije razlika.

Da se interesovanje za ovo i srodna zanimanja dupliralo pokazuju i podaci ove škole. Naime, u celoj 2019. godini ukupno je prekvalifiikovano 25 kandidata, a u 2021. do kraja oktobra, za zanimanje medicinska sestra - tehničar prekvalifikovano je 44 polaznika.

Javnost je u martu 2019. godine mogla da čuje audio snimak na kojem direktor Srednje škole u Tutinu objašnjava kako do diplome prekvalifikovane medicinske sestre može da se dođe za 6 meseci, ukoliko se plati cena školarine.

Mi imamo to vanredno polaganje u kom se polaže razlika predmeta iz prve, druge, treće i četvrte godine, ukupno tu ima 27 ispita. To sve košta 1.100 evra, u dinarskoj protivrednosti. Naredni rok za polaganje prijemnog u našoj školi je 20. aprila, a u decembru možete da diplomirate. Možda će to biti u oktobru, ali bolje da vam kažem da će biti u decembru. To nije ubrzani postupak polaganja, ovo je po zakonu - tvrdio je vlasnik škole, a preneo Telegraf.

medicinska sestra Sestre rade i sa najtežim bolesnicima;Ilustracija; foto:wikimedia(Rebecca20162393)Tada su iz Ministarstva prosvete rekli da je nemoguće završiti pekvalifikaciju za 6 meseci jer su Pravilnikom o nastavnom planu i programnu predviđena 1.103 časa stručnih predmeta, praktične nastave i nastave u bloku.

Prema njihovim zvaničnim podacima za prekvalifikaciju je akreditovano 28 državnih škola. Među njima su već pomenuta Medicinska u Nišu, ali i medicinske škole iz Vranja, Bujanovca, Prokuplja sa juga Srbije.

Pored toga, moguće je diplomu medicinske sestre steći i u 18 privatnih srednjih škola čiju je akreditaciju verifikovalo Ministarstvo prosvete.

Koliko je traženo ovo zanimanje pokazuje i podatak da je od 18 privatnih škola, akreditaciju da školuje medicinske sestre, čak njih 8 dobilo u poslednje 4 godine.


UKC Niš zaposlio više od 500 sestara za godinu dana

Prema zvaničnim podacima Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, od decembra prošle godine do kraja oktobra ove godine, samo za Kovid bolnicu u Kruševcu primljeno je 384 medicinskih tehničara sa srednjom stručnom spremom.

U samom Kliničkom centru u Nišu zaposleno je njih 70 sa višom spremom, 83 sa srednjom i 14 pedijatrijskih sestara. kovid krusevac U Kruševcu zaposleno skoro 400 sestara; foto: T. R.

Od Uprave UKC Niš su traženi i podaci o njihovoj stručnoj spremi, tačnije o školi koju su završili, ali iz ove ustanove to nisu dostavili pod obrazloženjem povećanog obima posla.

Usled povećanog obima posla u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, molimo Vas za razumevanje što ovog puta nismo u situaciji da preciziramo obrazovnu ustanovu u kojoj je svako od zaposlenih stekao svoje stručno zvanje. Svakako, svi zaposleni su pri apliciranju za posao, u okviru svoje dokumentacije podneli i dokaz o završenoj srednjoj, odnosno višoj školi koja je akreditovana u Srbiji - piše u odgovoru.

Precizniji odgovor stigao je iz Doma zdravlja u Nišu gde je od januara do kraja oktobra 2021. zaposleno 18 sestara sa srednjom stručnom spremom.

Njih 11 je završilo Medicinsku školu u Nišu, 2 Medicinsku školu u Zaječaru, a jedna u Prokuplju.

Dve su došle iz privatne Srednje škole “Prokopović” u Nišu koja je akreditaciju dobila još 2009. godine, a jedna je završila privatnu školu “Hipokrat” u Novom Sadu.

Pitanja o procesu prekvalifikacije poslata su i školi “Prokopović”, ali odgovori nikada nisu stigli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Оскар Питагор

    01:42 // 30. 12. 2021.

    Пре пар година сам написао текст у коме сам објаснио разлику између "турбо" и редовно школоване сестре. Образложио сам и како ће "инсталирање" таквих сестара угрожавати здравље а и довести до деградације струке редовно школовних сестара

    Недељу дана након тога у читавој Швбији се престало са пријемом преквалификованих. Запошљавају их и данас.Али раде рецимо као неговатељице
    Добио захвалницу :-)

  • Katastrofa

    23:38 // 29. 12. 2021.

    Tom mamino i tatinom sinu koji ima prosek više od 9 samo pogledaj uspeh iz srednje škole i sve će ti biti jasno. Radi li se neko testiranje pre prijema. Ima koje su se prekvalifikovale od čistačica, spremačica i drugog pomoćnog osoblja.

  • nisliski mohikanac

    19:25 // 29. 12. 2021.

    Resenje je da za 9.meseci postanu doktori, to li je pa tesko.
    Jeftinije bi bilo dozivotna plata svima iz partije ali da ne dolaze na posao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.