Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:09, 3. 2. 2020.

| Istražujemo

Za policiju opravdano što niko nije prijavio organizovane skupove podrške Vučiću u Nišu i Leskovcu

Autor:Bojana Stamenković, Jovana AdamovićIzvor:Južne vesti
zvezdan milovanović
Milovanović negira da je SNS organizovao protest, članovi stranke ga demantuju; foto: Vanja Keser

Naslovnicu nedeljnika NIN i Koraksovu karikaturu u Danasu na kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i snajper, osudili su brojni naprednjaci početkom decembra 2019. godine, na mitinzima koji nisu prijavljeni, potvrdila je policija. Iako su procurele prepiske naprednjaka dokazale da je skup bio organizovan, što je priznao i lider SNS-a Aleksandar Vučić, iz policije posle 2 meseca odgovaraju da se spontana okupljanja i ne prijavljuju.

Uz brojne parole koje su nosili u rukama i odštampane mete - šetali su naprednjaci na jugu Srbije kako bi podržali Vučića koji se našao na naslovnim stranama. Tvrdili su da su na skup došli svojom voljom, da ne znaju ko je organizator, te da su o tome čuli od prijatelja. Lokalni funkcioneri negirali su da je u pitanju organizovan skup, što su demantovale njihove prepiske, kao i sam Vučić. miting leskovac Išli organizovano, uz poznatu rutu, foto: Bojana Stamenković

Iako se po Zakonu spontana, mirna okupljanja, bez organizatora i kao reakcija ne prijavljuju, šetnja naprednjaka u Nišu i Leskovcu bila je suprotno od toga - organizovana, uz transparente, po poznatoj ruti i sa pratnjom policije.

Upravo se na mirna okupljanja pozivaju u niškoj i leskovačkoj policijskoj upravi, odakle su novinarima dostavili istovetan odgovor - javna okupljanja nisu prijavljena. U odgovoru na Zahtev za pristup informacijama koji su dostavili novinarima Južnih vestima, iz policije su imali i opravdanje za to. miting leskovac Organizatora nema ni u Leskovcu, Foto: Bojana Stamenković

U skladu sa članom 13. stav 1. tačka 4. Zakona o javnom okupljanju, spontana mirna okupljanja, bez organizatora, kao neposredna reakcija na određeni događaj, nakon tog događaja, koji se održavaju na otvorenom ili zatvorenom prostoru radi izražavanja mišljenja i stavova povodom nastalog događaja se ne prijavljuju - odgovor su leskovačke i niške policije.

Šetnja podrške Vučiću organizovana je i u Vranju, a da li je tamo bilo organizatora novinari nisu uspeli da saznaju jer iz policije ne odgovaraju na pitanja poslata mejlom. SNS protest Bez zvaničnog organizatora; foto: Vanja Keser

Podsetimo, staru fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa sajma oružja nedeljnik NIN objavio je, pa skinuo sa naslovne strane posle brojnih napada na redakciju ovog nedeljnika. U te napade upisao se i gradonačelnik Niša Darko Bulatović ocenom da su novinari pozvali na ubistvo Vučića, a zatim su se u napade na NIN upisali i niški odbornici.

Opozicionari smatraju da su okupljanja provokacija i pokušaj prikrivanja afera, dok aktivisti smatraju da je to bio prvi skup protiv slobode medija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    22:39 // 4. 2. 2020.

    Ispiranja mozga nikad dosta! Spontano se i plakati u rukama odstampase,pa padose s neba !

  • Pera

    08:19 // 4. 2. 2020.

    A jel normalno za policiju da u 21. veku konjske zaprege prolaze kroz centar Niša? A jel normalno da čim počne lepo vreme, motori divljaju sa 200km/h po gradu i niko ih ne sprečava u tome? Policijo, radi svoj posao za šta redovno primaš platu!

  • Mira

    08:18 // 4. 2. 2020.

    Ljudi, idu izbori... molim vas, dajte da preduzmemo nešto! Izadjite na izbore, dajte da najurimo ovu lažljivu bagru sa vlasti!!! Zbog dece, unučića, bolje budućnosti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: