Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 28. 2. 2018.

| Istražujemo

Za prevoz uzoraka, Higijenski kupio luksuznu limuzinu

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
vulinova škoda
"Škoda superb" - omiljeno vozilo srpskih funkcionera; foto: JV/S. M.

Iako niškom Institutu za javno zdravlje, popularnom Higijenskom, kako kaže v. d. direktora Miodrag Stojanović fale novi prozori i grejanje, on se ipak odlučio da čak 30.000 evra uloži u kupovinu “škode superb”. Najpopularnije vozilo srpskih funkcionera Institut je kupio jer je, kaže Stojanović, “bezbedno, pa je dobro za prevoz uzoraka u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak na analizu”.

konkursna Konkursna dokumentacija - detaljno opisana "škoda superb"Zbog lošeg grejanja i prozora starih 40 godina koji ne dihtuju, kako kaže Stojanović, epidemiologija biva poplavljena u kišnim danima, a u toku zime im stiže mesečni račun za struju i po milion dinara. Ipak, on smatra da su od renoviranja, Institutu potrebnija luksuzna kola, koja su decembra 2017. godine plaćena više od 3,6 miliona dinara da bi njima “putovali u Beograd”.

Zbog epidemije malih boginja, Institut za javno zdravlje Niš, navodi Stojanović, dva puta nedeljno u Torlak prevozi uzorke krvi. Za to su im bila potrebna baš putnička kola sa pogonom 4x4, alu-felnama od 18 inča, kožnim volanom i 8 zvučnika, što su bile samo neke od neophodnih karakteristika u tenderskoj dokumentaciji.

Apsolutno je svrsishodno. Radnici Instituta najmnaje dva puta nedeljno idu autom za Beograd. Svakog utorka i svakog četvrtka prevozimo krv u Torlak. Nije nam potreban luksuzni automobil da bismo prevozili uzorke, ali ako pada sneg… ako pada sneg, onda moramo da imamo auto koji je siguran. Ovo je najjeftiniji automobil u klasi koji postoji. Mi smo ga kupili na osnovu cene - kaže Stojanović.

Novinari Južnih vesti su prošle nedelje Torlaku uputili mejl sa pitanjem da li je negde propisano da su potrebna lusksuzna putnička kola za prevoz uzoraka za analizu, međutim, još nisu dobili odgovor.


Tender pisan za “škodu superb”

stojanovic Stojanović kaže samo se "2-3 puta video sa direktom "Auto Čačka"; printskrin: Institut za javno zdravlje NišDvozonska digitalna klima, hands free telefoniranje, bi-xenon sa automatskim podešavanjima prema uslovima na putu i brzini vozila, sa uređajem za pranje farova, radio aparat sa 8 zvučnika, ekranom u boji osetljivim na dodir, kožni volan, samo su neke od karakteristika koje je Institut tražio na tenderu.

Međutim, direktor Stojanović tvrdi da je sve odrađeno po Zakonu i kaže da se sa direktorom niške ekspoziture Auto Čačka, gde je i kupljen auto, video "samo 2-3 puta". Iako insistira na tome da javna nabavka nije nameštena, prvi čovek Instituta je rekao da je on hteo "drugi auto, ali da su mu radnici rekli da je "škoda" najisplativija".

Rekao sam, svako će da nadrlja ako radi bilo šta mimo zakona. I to svi oni znaju, a pogotovu ovi što rade javne nabavke, a ja se kunem da jedno slovo toga niti sam video, niti napisao. Ja ovima mojima kažem, što ne uzmemo neki drugi auto, što baš moramo "škode"? A oni meni, direktore, teško da će mož' da uzmemo neki drugi. Ja sam se sa tim Igorom iz Auto Čačka video samo 2-3 puta. Ništa mi u životu nije - rekao je Stojanović.

Iako se radi o luskuznom automobilu, Stojanović nije zadovoljan njime, jer je "previše bučan".

Inače, istovremeno Institut za javno zdravlje je kupio od Auto Čačka još dve "škode fabie" koje je platio skoro duplo jeftinije od "superba" - oko 2,2 miliona dinara.

Pravdajući javnu nabaku, na koju se niko sem Auto Čačka nije javio, Stojanović je rekao da je prema konkursnoj dokumentaciji mogao da se javi i "mercedes", "audi", ali i "BMW".

Ipak, nijedna od ovih firmi nije mogla da bude potencijalni ponuđač, jer ili nisu nudili traženu garanciju ili "male automobile", što je bio slučaj sa "škodom fabiom".


Sve funkcionerske "škode"

"Škoda superb" je očito omiljeno vozilo srpskih funkcionera i samo u protekle dve godine, Auto Čačak je javnim ustanovama i preduzećima, pa čak i ministarstvima prodao na desetine ovakvih skupocenih kola.

Nakon istraživanja Južnih vesti da je pored Gerontološkog centra Niš, veliki broj centara za socijalni rad na spornim tenderima kupovao ovakve "škode" koje su kasnije ustupali Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je tada bio Aleksandar Vulin, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv ovog Ministarstva.

Opština Medijana je krajem 2016. godine na spornom tenderu kupila ovakav automobil, a ove godine vozni park "škodom superb" podnovio je i Dom učenika srednjih škola Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ucitelj

    12:17 // 4. 3. 2018.

    Ovde se prica kako je direktor dusa od coveka , ne znam coveka licno ali ocigledno sve nas pravi debilima i vredja nam inteligenciju sto nije odlika kvalitetnih i moralnih ljudi.
    " Nije nam potreban luksuzni automobil da bismo prevozili uzorke, ali ako pada sneg… ako pada sneg, onda moramo da imamo auto koji je siguran."
    A kupujes bato auto sa felnama od 18 inca i sportskim pneumaticima za sneg?

  • goran stojanovic

    12:51 // 3. 3. 2018.

    najbolje sto je mogo uradi nece valjda ide pesice da bi neki neradnici bili zadovoljni

  • Radnik

    18:33 // 2. 3. 2018.

    Da Mimi nije iskren i čestit i neiskusan sa onima koji konstruišu istinu sa margina konteksta, ne bi se ni javio novinarima.
    Sa ovima direktorepomaže samo autorizacija tekstaili spuštena slušalčica.
    Podrška od tvojih zaposlenih

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: