Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 14. 7. 2016.

| Istražujemo

Za zloupotrebu miliona samo prekršajne prijave

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-g-kuca-foto:-Vanja-Keser
Ima li osnova za krivično gonjenje?; foto: Vanja Keser

Niški funkcioneri, za koje su državni revizori utvrdili da su 2010. godine zloupotrebili preko milijardu dinara iz budžeta, kažnjeni su samo prekršajno. Iz DRI objašnjavaju da najčešće podnose prekršajne, a ne krivične prijave jer su takve zakonske mogućnosti.

Za nenamensko trošenje milijardu dinara, DRI je od 2012. godine podnela dvadesetak prekršajnih prijava protiv najviših gradskih funkcionera. Trećina procesa je zastarela, neki se još vode, a tamo gde su presude donete, funkcioneri su kažnjeni simbolično.

Pravosnažno je osuđeno sedmoro njih koji su zloupotrebili preko 15 miliona dinara, a kažnjeni sa ukupno 748.000 dinara.

Na pitanje zašto DRI u ovakvim slučajevima podnosi prekršajne, a ne krivične prijave koje bi sa sobom u slučaju presuda povlačile i veće kazne, iz ove institucije kažu da oni samo postupaju onako kako zakon to propisuje.

DRI podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog, odnosno krivičnog postupka nadležnim organima ako u postupku revizije kod subjekata, pa i revizije budžeta, otkrije materijalno značajne radnje koje ukazuju na postojanje elemenata prekršaja, odnosno krivičnog dela, a kako je to propisano zakonom - kažu u DRI.

Međutim, prema njihovim podacima, od osnivanja 2005. godine do danas, ova institucija je podnela skoro 10 puta više prekršajnih nego krivičnih prijava - 1.112 prekršajnih i 123 krivične, kao i 119 prijava za privredni prestup.


"Rokovi za zastarelost bili i kraći"

Neki tada okrivljeni funkcioneri uspeli su da izbegnu kazne, između ostalog, i zbog toga što su postupci protiv njih obustavljeni zbog zastarelosti.

Neki postupci protiv, recimo, tadašnjih funkcionera “Toplane” nisu ni pokrenuti jer je prošlo više od godinu dana od kada je prekršaj učinjen.

Takođe, 2012. godine su preduzeće JKP “Naissus” i direktor osuđeni nepravosnažno sa 80.000, odnosno 400.000 dinara za prekršaje utvrđene revizijom, međutim, nakon žalbe slučaj je došao na Viši sud koji je obustavio postupak.

S obzirom da su od učinjenih prekršaja do odlučivanja u Višem prekršajnom sudu prošle više od 2 godine, doneta je odluka o obustavi zbog nastupanja zastarelosti za vođenje prekršajnog postupka - navodi se u presudi.

Iako je ovakva zakonska regulativa išla na ruku funkcionerima koji su prošli bez sankcija, u DRI tvrde da je ranije situacija bila i gora, i to kada je reč o prekršajima Zakona o javnim nabavkama.

Mislimo da su rokovi zastarelosti u prvim godinama sprovođenja naših revizija za nepoštovanje ovog zakona bili kratki, što smo ukazali nadležnim organima - kažu u DRI.

Nakon njihove inicijative, tvrde u Državnoj revizorskoj instituciji, rokovi zastarelosti su produženi.

Šta o ovome misle pravnici i eksperti za kontrolu javnih finansija, da li bi DRI, nakon što kontrolom budžeta utvrdi da su funkcioneri zloupotrebili novac građana mogla da podnosi i krivične prijave i za koja krivična dela, i da li tužilaštvo radi svoj posao kako treba, čitajte na sajtu "Južnih vesti" u petak. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Arya Stark

    20:39 // 17. 7. 2016.

    Sever pamti!

  • bolje da im je mesna zajednica

    14:40 // 14. 7. 2016.

    izrekla ukor, nemojte ljudi, previše je

  • Iva

    14:04 // 14. 7. 2016.

    DRI je ikebana na čelu sa Radencetom. Postali su smešni i ne vidim bilo koji efekat njihovog rada. Jedino što vidimo je pojavljivanje na TV-u. Ali takve su nam sve institucije sistema. Nažalost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: