Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:59, 1. 7. 2019.

| Istražujemo

Zapošljavanja u “Mediani” - bivša funkcionerka DS na mestu samostalnog saradnika

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Kostadinovićeva i Stanković
Kostadinovićeva bila jedna od najbližih saradnika Stankovića; foto: FB DS Niš

Pored oko 200 zaposlenih u administraciji, niško komunalno preduzeće Mediana dobilo je još jednog - Milenu Kostadinović, članicu i bivšu funkcionerku Demokratske stranke. Jedna struja niškog DS-a zapošljavanje stranačke koleginice u javnom preduzeću vidi kao trgovinu političkim uticajem, dok lider niških demokrata Miodrag Stanković kaže da stranka nema ništa sa njenim angažmanom.

Doskorašnja članica Glavnog odbora Demokratske stranke, bivša sekretarka Odborničke grupe DS-a u Skupštini Grada, a sada, kako kažu, samo član ove stranke - Milena Kostadinović, u JKP Mediana zaposlena je na poziciji samostalni stručni saradnik za plan i analizu.

Osim poslatog ugovora Kostadinovićeve u kojem se vidi da je angažovana na 3 meseca, u Javnom preduzeću Mediana ne pojašnjavaju da li je baš ona izabrana između više kandidata i da li je uopšte i bilo konkursa za to radno mesto.

U ugovoru piše da je angažovana zbog povećanog obima posla, ali bez dodatnog objašnjenja o kakvim je planovima i analizama reč u preduzeću koje brine o čistoći grada, a u kojem je, prema javno dostupnim podacima, od nešto više od 1.100 zaposlenih, oko 200 njih angažovano na administrativnim poslovima.

sastanak Stanković kaže da je Kostadinovićeva bila tehničko lice; foto: FB strana DS NišSama Kostadinovićeva se na telefon javila jednom, rekla da je u gužvi i već nedeljama ne odgovara na pozive i poruke novinara. Njen stranački šef Stanković, koji radi u Javnom komunalnom preduzeću Naissus, kaže da je upoznat sa zaposlenjem njegove saradnice, ali da to nema veze sa strankom.

To nema nikakve veze sa Demokratskom strankom. Milena kao privatno lice traga da sebe udomi. Kako se ona zaposlila ja se time nisam bavio. Nemam veze sa tim, niti sam uticao na bilo koji način da se bilo ko zaposli. Ukoliko je neko uspeo sebe da zaposli, pa neka je uspeo - kaže Stanković.

Pojedine njihove stranačke kolege koje žele da ostanu anonimne, međutim, sumnjaju da to zapošljavanje ipak ima veze sa strankom i dogovorima sa aktuelnom vladajućom većinom u Nišu.

U pitanju je jedna vrsta korumpiranosti jednog dela opozicije u Nišu. To zapošljavanje liči na neku vrstu trgovine političkim uticajem. Oni prosto pozicije u javnim preduzećima koriste za neku vrstu održavanja kontakta sa vlašću, raznorazne kombinacije, obećanja i završavanje ličnih interesa. Stranka u Nišu se privatizovala i to je taj fenomen. Političku poziciju u opoziciji koriste za lične interese - kažu nezadovoljne niškedemokrate.

Stanković, međutim, pored toga što negira da DS ima bilo kakve veze za zaposlenjem njihove članice, takođe i sam konstatuje da je danas teško zaposliti se u javnom preduzeću ako niste član vladajuće stranke ili ako ne postoji neka druga veza.

To danas nije održivo. Mi imamo jedan sistem koji je potpuno uzurpiran od strane vladajuće stranke. Neophodno je uspostaviti sistem u kojem će svaki građanin moći da se zaposli - kaže Stanković.

Njegova stranačka kolegenica i jedna od najbližih saradnica koja sada radi u Mediani, zato što je član DS može samo da dobije otkaz, kako kaže Stanković, jer njena stranačka pripadnost nije privilegija.

Pitanja o odnosima unutar niškog DS poslata su i centrali stranke. Odgovora još nema, a biće objavljeni čim iz vrha demokrata odgovore.

Podsetimo, Stankovićev “specifičan” odnos sa javnim preduzećima video se i kada je uopštenom izjavom izbegao da komentariše novu sistematizaciju u Vodovodu.

On je u emisiji “60 minuta” na te kritike rekao da za njega ne postoje “crvene linije” i da je za konkretan događaj bio “loš trenutak” u kojem ga je novinar pozvao.


SNS: Nema saradnje

Poverenik Gradskog odbora SNS u Nišu Zvezdan Milovanović kaže da su insinuacije oko saradnje demokrata i vladajuće većine u Nišu "potpuno netačne".

Uvek je neko nezadovoljan. Nije ni prva ni poslednja koja je aktivista neke stranke koja je protiv vlasti, a da je dobila posao - kaže Milovanović.


Udomljavanje u javnom sektoru trend u Nišu

Zapošljavanja u niškim javnim preduzećima nisu retkost, a nije ih zaustavila ni Uredba Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja.

Tako je nedavno u Tržnici radni odnos zasnovao Nikola Ždraljević, omladinac SNS i poslovni saradnik aktuelnog direktora Gorana Đorđević, još iz perioda dok je on vodio privatno preduzeće.

U istom javnom preduzeću zaposlena je i ćerka predsednika Opštine Palilula Aleksandra Ždrala.

Takvih zapošljavanja u prethodnom periodu bilo je u Opštini Medijana, niškom Vodovodu i Birou rada.

Ovaj fenomen obeležio je i 2017. godinu u Nišu.


Niška inicijativa protiv gomilanja kadrova

odbornici Niška inicijativa Protiv udomljavanja; Foto: J.V.Komentarišući situaciju za zaposlenjem Kostadinovićeve u opozicionoj Niškoj inicijativi kažu da oni nikom niti žele, niti mogu da uskrate pravo da se zaposli, ali jesu protiv gomilanja kadrova u javnim preduzećima.

Ukoliko bilo gde i bilo ko bude zaposlen gde ne postoji potreba za tim, kao što znamo da preko 800 admistrativnih radnika ima u JKP Mediana, mi smo a priori protiv toga bez obzira o kome se radilo. Da li je to neki naš prijatelj, partijski saradnik, član SNS ili bilo koje druge stranke, mi smo kategorički protiv toga - kažu u Niškoj inicijativi.

Naglašavaju da ni u konkretnom slučaju, ukoliko nije postojala potreba za takvim radnim mestom, ne mogu da opravdaju “takav tip ponašanja”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Emilija

    18:10 // 4. 7. 2019.

    Ko ovde ruse Miodraga i Lutovca taj ne rusi njih nego DS. Kako se rovari na nivou Srbije tako se rovari i u Nisu. Kenin sistem. Anonimusi zvani Kenini Vladimiri.

  • Bogdan

    17:17 // 4. 7. 2019.

    Milena je završila master studije na državnom fakultetu. U Skupštini poznaje materiju više nego pola aktuelnih odbornika. Stručnjak je za budžet, to malo ljudi zna. Mogla je da dobije šta god poželi da je htela. Ostala je dosledna, svaka čast. Devojka je poštena, lepa i uspešna, to niko ne može da joj oprosti. Samo napred Milena!

  • Zoran

    17:15 // 4. 7. 2019.

    Mileni svaka čast za postignute rezultate u Demokratskoj stranci i za veliko zalaganje i posvećenost istoj. Milena, je takođe, master ekonomista, koji već duži niz godina nema radno mesto, zato treba dati priliku jednoj mladoj, obrazovanoj osobi kao što je ona da se bavi poslovima, za koje ima državni Fakultet i za koje se školovala godinama. Velika podrška Mileni, svaka čast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: