Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 18. 6. 2013.

| Istražujemo

Zašto se krije cena “Konstantina”?

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Srdjan-Pesic-1.JPG
Srđan Pešić, menadžer GO LDP u Nišu

Predstava “Konstantin” niškog Narodnog pozorišta nezvanično je koštala 19 miliona dinara, skoro pet puta više od opere “Aida” izvedene u Viminacijumu. Obe su deo obeležavanja godine Milanskog edikta, a to što neko krije troškovnik za “Konstantina”, znači da “tu nešto smrdi”, kaže Srđan Pešić, odbornik LDP.

Opera “Aida”, izvedena u Viminacijumu kao deo republičke proslave jubileja Milanskog edikta, prema zvaničnim podacima koje je Srđan Pešić, menadžer LDP u Nišu, zatražio i dobio od  Ministarstva kulture, koštala je oko četiri miliona dinara. Od toga, oko 2,8 miliona je obezbedio generalni sponzor, a Ministarstvo kulture oko 1,2 miliona.

Pešić, koji je bio na predstavi, kaže da je to bio “mega događaj” u čijoj su izvedbi učestvovali i umetnici iz Italije i Bugarske i da je iznenađen što je to koštalo petostruko manje od nezvanične sume koja se pominje kao cena niške predstave “Konstantin”.

- Ono što sigurno znam, što nije obavijeno velom tajne, a znam zato što se o tome glasalo u Skupštini Grada, je da je ovaj Grad iz svog budžeta izdvojio skoro 70 hiljada evra ili 7,5 miliona dinara za predstavu “Konstantin”. Ako se tome doda, makar po rečima ministra kulture, 11, 5 miliona koje je Ministarstvo kulture dalo, računica je prosta: Niška predstava je koštala skoro 180.000 evra - kaže Pešić.

Srđan Pešić Srđan PešićTo što ni po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja nije moguže dobiti zvanični troškovnik za “Konstantina”, Pešiću je razlog za sumnju da je predstava iskorišćena kao “dobra prilika da se svojim prijateljima obezbedi i tek kako dobar honorar!”

- Ako po ovim podacima koje imamo, reditelj predstave “Konstantin” za dve ili tri nedelje boravka u Nišu dobije skoro 15.000 evra, ili da neko ko je radio osvetljenje ili dekor dobije isto toliko, onda je prosto neverovatno da za takve iste poslove u operi “Aida”, ljudi dobijaju po 10 puta manje honorare!

Pešić, koji je u vreme premijere “Konstantina” ispred pozorišta organizovao performans pod sloganom “Pod ovim znakom ćeš zaraditi”, zbog čega je i kažnjen jer skup nije prijavio policiji. tvrdi da se “ogromne pare oko Milanskog edikta vrte po Nišu” i zaključuje:

-  Neću upoređivati umetničku vrednost (“Konstanina” i “Aide”), nije moje da sudim, ja govorim samo o novcu koji je vaš i moj! Mislim da ako neko krije takve podatke, da tu nešto smrdi!

Pešić naglašava da je obaveza da se javnosti saopšti kako je potrošen novac poreskih obveznika i da će se, ako ne ranije, to saznati na kraju godine, kada se u niškoj gradskoj Skupštini bude raspravljalo o  izveštaju o poslovanju Narodnog pozorišta.

Šta je to po Pešiću  “kruženje političara u prirodi” i kakve to veze ima sa novim načinom izbora direktora javnih preduzeća pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • alkibijad

    21:05 // 18. 6. 2013.

    Treba videti i koliko košta Betovenova "Deveta", odnosno, koliko će, i da li će uopšte nešto dobiti niški muzičari. Planirano je da to izvodi BG filharmonija. Šta je sa razlikom u ceni?

  • nenad nenadovic

    19:20 // 18. 6. 2013.

    G-dine Pesicu,molim Vas,za komentar teksta-uhapsen gradonacelnik Montreala, objavljenog u danasnjim Narodnim novinama.

  • Licno ja

    18:39 // 18. 6. 2013.

    Kome da se javimo za tih 15k eura g.Pesicu? Unapred zahvalan kreativni tim scenske rasvete.
    p.s. Cudno je kako ne reagovaste dok ste participirali u vlasti a bacase se pare samo tako!

    • objektivan

      12:31 // 19. 6. 2013.

      pitaj direktora NP koliki je tvoj deo ako si gluv nisi glup

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: