Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 29. 11. 2017.

| Istražujemo

Zavod za zaštitu spomenika odbija da dostavi ugovore o saniranju Bubnja

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
bubanj
U Zavodu su tajanstveni; foto: Stefan Marković

Ugovor za sporne radove na spomen parku Bubanj vredan gotovo 20 miliona dinara, ali i informacije o Komisiji za prijem radova, kao i cene koliko je šta od materijala i zamenjenih stavki tačno koštalo, zasad će ostati van očiju javnosti, jer uprkos zvaničnom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, Zavod za zaštitu spomenika odbija da ih dostavi novinarima Južnih vesti.

Dok v. d. direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić duže od mesec dana odbija da odgovori zbog čega obnova parka sa koga se uzdižu 3 betonske pesnice nije završena onako kako i kada je bilo planirano, iako tvrdi suprotno, u samoj ustanovi odbijaju da novinarima dostave ugovor između firme Forma antika i kamenorezačke radnje Mijić Božidar iz Pirota, koje su radile na sanaciji ovog antifašističkog obeležja.

Umesto ugovora i aneksa ugovora, u Zavodu upućuju na Portal javnih nabavki, gde nema traženih informacija.

Informacije o svim ugovorima sklopljenim prema postupcima javnih nabavki dostupne su na portalu - rekli su u Zavodu.

Inače, u Zavodu su odbili da novinarima Južnih vesti dostave i druge ugovore sklopljene između njih i kamenorezačke radnje Mijić Božidar iz Pirota, sa kojom Zavod širom juga Srbije od kako je Vasićeva "preuzela" direktorsku fotelju sklapa ugovore, kao i one sklopljene sa firmom “Forma antika”,

Zbog toga su novinari Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja uputili žalbu protiv Zavoda za zaštitu spomenika.

Podsetimo, prema tenderskoj dokumentaciji, radovi na Spomen-parku Bubanj trebalo je da budu gotovi do 30. septembra, ali su građani koji su se tamo zatekli posle tog datuma, naišli na stare klupe i kante, rđu na betonskim pesnicima i nedostatak šljunka na stazama gde je trebalo da bude posut, a nije bila ugrađena ni planirana rasveta.


Zavod nema dokumentaciju vezanu za sanaciju Bubnja?

Pored ugovora, u Zavodu su odbili novinarima da dostave i sva dokumenta vezana za isplatu radova na Bubnju, kao i spisak Komisije za prijem radova, pod izgovorom, da takva dokumenta i ne poseduju. Međutim, bivši direktor ove javne ustanove Mile Veljković kaže da bez takve dokumentacije ne bi moglo da bude ni građevinskih radova.

Nakon sprovedene javne nabavke sklapa se ugovor. Međutim, postoje tri vrste dokumentacije koja je obavezna. Avansna situacija, privremena i konačna situacija. To je prema Zakonu obaveza za bilo koji rad. Bez njih nema rada - rekao je Veljković.


Problem za problemom u Zavodu

Elena Vasić Petrović Zašto kriju ugovore?; foto: JVPre dve godine je zatrpana bazilika kod Bele Palanke, a kako su tada istakli u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, niški Zavod, uprkos obavezi, nije pokrenuo postupak zakonske zaštite bazilike, pa nije bilo drugih mogućnosti do da se dozvoli da auto-put pređe preko nje.

Iste godine, odlukom direktorke Zavoda iz Niša, "Nišvilu" nisu odobrene sve lokacije u Tvrđavi, čime je dovedeno u pitanje održavanje ovog festivala. Nakon dve žalbe, Republički zavod je poništio ovu odluku.

Nedavno je saniran Spomen-park Bubanj, za šta su građani izdvojili čak 20 miliona dinara. Međutim, uprkos tome, park je nezavršen i neočišćen, a sama javna nabavka za sanaciju bila je sporna.

Nakon toga je Elena Vasić zabranila je arhitekti Zavoda Miletu Veljkoviću da prisustvuje sednicama gradskog Saveta za kulturno stvaralaštvo. Međutim, ona je to demantovala.

Inače, Vasićeva je u stanju v. d. direktora već 5 godina, uprkos tome što Zakon o kulturi definiše da je najduže mogla da bude vršilac dužnosti godinu dana. Nakon pisanja Južnih vesti Ministarstvo kulture, kako su rekli, uputili predlog za njenu smenu Vladi Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Darko

    11:16 // 29. 11. 2017.

    Ovu direktorku treba što pre smeniti. Na taj način vlast bi pokazala da se bori protiv korupcije. Plašim se da do toga nikada neće doći iako postoje brojni razlozi za tako nešto.

  • Nisliski mohikanac

    09:55 // 29. 11. 2017.

    Bravo za juzne vesti.
    Doticna je mnogo sasluzna za stranku pa moze i vise od objavljenog.
    E sad kultura, pricedure, tender, dikumentacija pa ne moze sve id odma jos koja godinica i mozda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: