Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 25. 3. 2024.

| Istražujemo

Završetak hotela u Vranjskoj Banji za koje dobija državnu subvenciju "Milenijum" odložio za 2026. godinu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti

Nakon kupovine celokupnog jezgra Vranjske Banje, kompanija “Milenijum tim” je najavila da će izgraditi dva luksuzna hotela do 2023. godine, a za to im je odobrena i bespovratna državna pomoć od 10,1 miliona evra. Radovi kasne, a “Milenijum” je od ukupno najavljenih 65 miliona evra do sada uložio oko 20 miliona, dok je od države dobio podsticaj od oko 1,6 miliona , kao i odobrenje da se rok za završetak investicije po treći put pomeri, ovog puta za 2026. godinu.

vranjska-banja-risort
Na izgradnji se trenutno radi, ali nije blizu kraja; foto: Dušan Pešić

Nakon kupovine celokupnog jezgra Vranjske Banje, kompanija “Milenijum tim” je najavila da će izgraditi dva luksuzna hotela do 2023. godine, a za to im je odobrena i bespovratna državna pomoć od 10,1 miliona evra. Radovi kasne, a “Milenijum” je od ukupno najavljenih 65 miliona evra do sada uložio oko 20 miliona, dok je od države dobio podsticaj od oko 1,6 miliona , kao i odobrenje da se rok za završetak investicije po treći put pomeri, ovog puta za 2026. godinu.

Obećanje da će 2023. godine “wellness resort” sa dva hotela u Vranjskoj Banji primiti prve goste, a koja je dato je jula 2021. godine kada su počeli pripremni radovi koje je obišla premijerka Ana Brnabić.

Ovaj projekat Millennium Resorts-a je od strateškog i kapitalnog značaja ne samo za Vranjsku Banju, već za ceo srpski turizam. Po prvi put imaćemo ovakav kompleks u Srbiji, koji će predstavljati prekretnicu za srpski turizam - izjavila je tada premijerka Ana Brnabić.

vranjska banja Umesto 2023. godine, odloženo za 2026. godinu; foto: Dušan Pešić Međutim, taj rok nije ispunjen, i prvih gostiju, bar prema trenutnim planovima, neće biti pre 2026. godine.

Naime, kompanija „Millenium Resorts“, ćerka firma „Milenijum tima“, krajem 2023. godine je po treći put pomerila rok za završetak, kao i obaveze o ulaganju koje ima po Ugovoru o podsticaju potpisanom sa Ministarstvom privrede u martu 2021. godine.

Prvim aneksom je već krajem 2021. godine produžen rok do 2024. godine, potom je oktobra 2022. godine potpisan novi aneks kojim se rok za završetak investicije prolongira za 2025. godine, a trećim aneksom, koji je potpisan u oktobru 2023. godine, novi rok je 2026. godina.

Korisnik se dopisom od 19. jula 2023. godine obratio Ministarstvu za zahtevom za zaključenje Aneksa 3 Ugovora o dodeli podsticaja radi promene dinamike realizacije Obaveze ulaganja i Obaveze zaposlenja i s tim u vezi, dinamike isplate odobrenih sredstava podsticaja – piše u Aneksu.

Zašto su tražili izmene i produžetak roka, pitanja su koja su prosleđena mejlom kompaniji “Milenijum”, ali odgovor nismo dobili.

Da se nije odustalo od hotela vidi se po tome što radnici uveliko rade za izgradnji, ali je sve još u fazi grubih građevinskih radova.


Šta su dobili od države, a šta su uložili do sada?

vranjskabanja3-foto-milenijumtim Ovako bi trebalo za izgleda kompleks nakon radova; foto: Milenijum tim/www.millenniumteam.rsUgovorom o podsticaju predviđeno je da “Milenijum” uloži do 2023. godine nešto više od 65 miliona evra, a da zbog te investicije dobije subvencije od države. Investicioni projekat obuhvata izgradnju integrisanog velnes rizorta sa dva hotela I klinikom za trermane I lake medicinske intervencije.

Korisniku se odobrava ukupan iznos sredstava podsticaja u vrednosti od približno 15,45% opravdanih troškova ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva što iznosti 10.143.837,30 evra. Sredstva će biti isplaćena u 4 tranše – piše u Ugovoru.

Prema Ugovoru je u prve dve godine “Milenijum” trebalo da uloži oko 35 miliona, u trećoj godini nešto više od 24 mliliona, a u četvrtoj godini oko 6 miliona.

Isplata subvencija uslovljena je prethodnim ulaganjima, a podaci koje je objavilo Ministarstvo pokazuju da je „Milenijum tim“ do sada dostavio dokaze o ulaganjima od oko 20 miliona, a dobio subvencije u iznosu od 1,6 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva privrede, prva tranša bespovratnih sredstava “Milenijumu” je isplaćena u decembru 2021. godine u iznosu od skoro 500 hiljada evra, za šta je bilo potrebno da pruže dokaz o ulaganju od 6,3 miliona.

aneks 3 Treći aneks i novi rokovi; foto: Screenshot Druga tranša podsticaja od 1,1 milion evra isplaćena je decembra 2023. godine, za šta je bilo potrebno da, prema trećem aneksu, “Milenijum” dostavi dokaze koji potvrđuju da je ispunio obavezu ulaganja u iznosu od 14.200.000 evra i obavezu zaposlenja 1 novog radnika na neodređeno vreme.

Poslednjim, trećim aneksom, predviđeno je dau ovoj godini dobiju podsticaj od 1,1 milion evra ako ulože 14,1 miliona evra i zaposle 1 radnika. U 2025. godini bi trebalo da im država uplati 4,4 miliona, ali ako dokažu ulaganje od 24,7 miliona evra i zaposle 71 radnika.

Peta tranša državnih para predviđena je sada za 2026. godinu – 2,9 miliona evra, ukoliko je uloženo 6 miliona evra i zaposleno 72 radnika.


Šta je sve u planu?

Kada su u julu 2021. godine počeli radovi na pripremi terena za građevinske radove, najavljeno je da će Vranjska Banja postati bogatija za dva hotela iz lanca američke hotelske kompanije Marriott.

vranjskabanja2-foto-milenijumtim foto: Milenijum tim/www.millenniumteam.rsJedan se gradi iz temelja, a drugi – “Železničar” se renovira.

Hotel Westin, koji predstavlja prvu fazu projekta, prostiraće se na površini od 40.000 kvadratnih metara i raspolagaće sa 190 soba i apartmana, kongresnim centrom koji će moći da primi 600 gostiju, a u okviru njega nalaziće se i SPA centar na 4.000 kvadratnih metara - navodi se na zvaničnom sajtu kompanije “Milenijum tim”.

Ističu i da će ceo projekat turističkog kompleksa činiti hoteli Westin 4* i Kralj Petar I by Autograph Collection 5*, medicinski centar Sofka, kao i vile i bungalovi.

Ono što se može videti trenutno na terenu, jeste da se radi na izgradnji novog hotela, ali on je daleko od završne faze.

Meštani Vranjske Banje još su nepoverljivi i pitaju se da li će i šta biti završeno.

U poslednje 4 godine obećano nam je da će tu biti izgrađen hotel, zatim sportsko-rekreativni centar kod starih bazena, da će biti rekonstruisan hotel Železničar i zgrada Specijalne bolnice za rehabilitaciju. Ništa od toga se nije desilo – kaže jedan od žitelja.

Ono što žitelje brine jeste šta će biti sa putem koji vodi do Prvoneka odakle se čitav kraj snabdeva vodom. Načuli su da će tu biti parking za goste hotela, pa brinu gde će biti obilaznica I ko će platiti njenu izgradnju.


Savet za korupciju ukazivao na malverzacije u kupovini

vranjska-banja-risort4 Od države treba da dobiju 10 miliona evra; foto: Dušan Pešić"Milenijum" je sredinom septembra 2019. godine prvo kupio nikad završeni hotel, nešto kasnije i hotel “Železničar”, a na kraju “Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju”.

Nikad završeni hotel kupili su nakon višedecenijskog sudskog spora između Specijalne bolnice i Fonda PIO.

Stručnjaci Saveta za borbu protiv korupcije su se u izveštaju o prodaji nepokretnosti Fonda PIO dotakli i prodaje zemljišta i objekta Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji, a zaključak je da ima indicija o organizovanom krivičnom delu i unapred dogovorenoj kupovi ispod tržišne vrednosti, za šta su odgovorni zaposleni iz Poreske uprave u Vranju, Republičke direkcije za imovinu i Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda.

Pre kupovine Stacionara, firma "Milenijum resort" je kupila zemljište i nezavršeni hotel po ceni od oko 250.000 evra, dok je procenjena vrednost objekta znatno viša, čak 3,2 miliona evra, a zemljišta 2,8 miliona.

Takođe, sumnjaju da je u pitanju unapred organizovana kampanja da se Vranjska Banja proda po “bagatelnoj ceni”, s obzirom na to da je Građevinska inspekcija Gradske uprave Vranje donela nezakonito Rešenje o rušenju objekta koji ima građevinsku dozvolu, pa i ne može biti srušen.

Protiv takvog Rešenja je Fond, navodi se, morao da podnese žalbu, a umesto toga su nadležni izvršili zloupotrebu službenog položaja i omogućili materijalnu štetu Fondu PIO.

hotel zeleznicar Kupili i hotel "Železničar"; foto: S. P. Odmah nakon prodaje zemljišta bez objekta, pristupilo se i prodaji “Stacionara”, a iako je tržišna vrednost bila procenjena na 2,1 miliona evra, Zavod za veštačenje iz Beograda je Specijalnu bolnicu procenio na 870,304 evra, što je tri puta niža cena od tržišne i početna prilikom prodaje.

“Stacionar” je, navodi se, kupio "Milenijum resort" za 1,6 miliona evra, a sa prethodnom kupovinom zemljišta u iznosu od 255.000 evra, firma je postala vlasnik celokupnog jezgra Vranjska Banja, u čijem središtu se nalazi izvor termalne vode temperature 96°C, koja je udaljena od Koridora 10 jedan kilometar, po ceni 1,8 miliona evra.

Savet za borbu protiv korupcije je izveštaj poslao Vladi i Tužilaštvu za organizovani kriminal i predlažu procesuiranje onih koji su učestvovali u prodaji.

Međutim, nema informacija o tome da je iko procesuiran.


“Milenijum” – od gasovoda, prečišćavača otpadnih voda do vinograda

Kompanija “Milenijum tim” je pre svega jedan od glavnih igrača u građevinarstvu u Srbiji, a u žižu javnosti je došla nakon rušenja u Savamali.

Osim infrastrukturnih projekata kao što je Beograd na vodi, rade i na projektima gasovoda, ali i prečišćivačima otpadnih voda.

Prema istraživanju KRIK-a, kompanije u vlasništvu biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, uključujući i njihovu najpoznatiju „Milenijum tim“, dobile su brojne poslove od države. Ovi biznismeni su bliski ministru finansija Siniši Malom – njegovom bratu su, preko svoje firme, dali na korišćenje automobil i stan.

Pored mnogih državnih projekata, dobila i posao izgradnje stanova za bezbednjake na jugu Srbije, a 2021. godine je za oko 70 miliona dinara kupila i oko 190 hektara vinograda kod Leskovca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • neko iz mase

    09:15 // 26. 3. 2024.

    ...ma nek pomere za 2027 i nek proglase to za deo EXPO-a i eto rešen problem

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.