Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 26. 12. 2016.

| Istražujemo

Zbog afere sa gradskim prevozom, krivične prijave protiv tužilaca

Autor:Predrag BlagojevicIzvor:Južne vesti
Dragan Dobrašinović
Testira pravosudni sistem; Dragan Dobrašinović, foto: MC Beograd

Smatrajući da su Tužilaštvo za organizovani kriminal i Više tužilaštvo u Nišu odustajanjem od istrage protiv tadašnjeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića i njegovog saradnika Nenada Stankovića za nameštanje tendera za gradski prevoz, zapravo želeli da ih zaštite, građanski nadzornik tog tendera traži istragu protiv tužilaca.

U saopštenju Topličkog centra za demokratiju, koji je u ime Republičke uprave za javne nabavke kontrolisao ovaj tender, navodi se da su prijave protiv Vojislava Isailovića i Ivana Simonovića podnete jer su " i pored očiglednih i nedvosmislenih dokaza... doneli nezakonite akte". Dragan Dobrašinović Foto: MC Beograd

Odluke oba tužioca da odbace krivičnu prijavu a da nisu ni proverili navode iz nje, smatraju u Topličkom centru za demokratiju, dokaz su "nedvosmislene namere tužilaca da ih zaštite od krivične odgovornosti".

Umesto da na bazi činjenica i dokaza podignu optužnicu protiv Perišića i Stankovića, postupajući tužioci su, odbacivanjem krivične prijave, ispisali optužnicu protiv sebe i naopake, nakazne, opasne i široko rasprostranjene tužilačke prakse neprocesuiranja nosilaca javnih funkcija – izvršilaca najtežih krivičnih dela sa elementima korupcije i organizovanog kriminala - piše u saopštenju Topličkog centra.

Podizanje optužnice protiv javnih tužilaca je, smatraju u Topličkom centru, svojevrstan test za srpsko pravosuđe.

To je nophodan korak koji će pokazati da pravosudni sistem, i pored svega, ima snage da se suprotstavi uzurpaciji moći na štetu društva, a u korist pojedinaca - izvršilaca najtežih krivičnih dela - piše u saopštenju.

Podsetimo, i Tužilaštvo za organizovani kriminal i Više javno tužilaštvo u Nišu su odbacili krivičnu prijavu Topličkog centra protiv Zorana Perišića i Nenada Stankovića.

Nenad Stanković Zoran Perišić Pod zaštitom tužilaštava? Nenad Stanković (levo) i Zoran Perišić; Foto: Arhiva JV i MIRCTužilaštvo za organizovani kriminal posle višegodišnje istrage samo deset dana pred lokalne izbore u aprilu ove godine kratkim dopisom obavestilo građanskog nadzornika da je odbacilo krivičnu prijavu jer "nema osnova za sumnju" da je reč o korupciji, dok je novembra istragu okončalo i Više javno tužilaštvo u Nišu.

Međutim, iako je građanski nadzornik krivičnu prijavu protiv Zorana Perišića i Nenada Stankovića podneo zbog sumnje da su štelovali kriterijume pred veliki tender za gradski prevoz i prilagođavali ih određenim ponuđačima, Više tužilaštvo je obustavilo istragu nakon što je proverilo samo deo tendera na koji i nije bilo primedbi.

U službenoj belešci koju je potpisao zamenik Višeg javnog tužioca Ivan Simonović se ni jednom jedinom rečju ne pominju snimci koje su Južne vesti objavile septembra 2014. godine, na kojima se čuje kako tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić i izvršni direktor Direkcije za javni prevoz Nenad Stanković objašnjavaju svojim saradnicima razloge za određene kriterijume iz teksta tendera koji je tek trebalo da bude raspisan.

Iako je sam Zoran Perišić potvrdio autentičnost tih snimaka, odmah nakon toga je naredio da svi snimci sa takozvanih kolegijuma Gradskog veća budu obrisani.

Sa druge strane, nakon što su godinu i po dana tvrdili da su snimci sa sastanaka komisije za pripremu najvećeg tendera u istoriji Niša "javno dostupni", ali odbijali da kažu gde, iz gradske Direkcije za javni prevoz je aprila ove godine saopšteno da su snimci - slučajno uništeni.

Inače, reč je o tenderu za gradski prevoz iz 2014. godine vrednom skoro 6 milijardi dinara. To je bio najveći tender u istoriji Niša, s obzirom na to da je 2014. ukupan gradski budžet bio tek nešto veći od te cifre.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Max

    23:06 // 5. 1. 2017.

    Pitam se posle ovoliko proverenih podataka i ovoliko obavestenja da li mi imamo uopste organizaciju koja se zove BIA??? Ili i oni rade za GUSKU.

  • Vlajko

    12:33 // 28. 12. 2016.

    Nenad Stankovic Guska je neuhvatljiv on se u sve razume

  • maca

    22:44 // 26. 12. 2016.

    Bravo za gradanskog nadzornika.Ima za njega jos slicnih situacija u sudu.Bice nesto od Nisa ako se jave posteni i profesionalni ljudi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: