Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 18. 9. 2021.

| Istražujemo

Zet gradonačelnice Niša na rang listi za socijalne stanove

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
stanovi 1
Jedan socijalni stan za zeta gradonačelnice Niša; foto: M. M. K.

Ćerka gradonačelnice posle konkursa za kupovinu socijalnih stanova u Nišu mogla bi da se useli u dvosobni, jer se na objavljenom predlogu rang liste nalazi njen suprug. Iz službe Dragane Sotirovski odgovor na pitanja Južnih vesti najavili su za ponedeljak, a suprug njene ćerke Vedran Ivanović nije se javio na poziv preko broja Apotekarske ustanove, gde je odnedavno pomoćnik direktora. Iz organizacije BIRODI kažu da ovo i nije konkurs za socijalne stanove.

Posle višemesečnih odlaganja, za konkurs za kupovinu socijalnih stanova koji je raspisan početkom juna pre nedelju dana izašla je i predlog rang-lista, a rok za prigovore upravo je istekao. Nakon obrade prigovora znaće se da li stan ide Vedranu Ivanoviću, koji je od 270 građana Niša koji su se javili na konkurs dospeo na visoko 24. mesto.

konkurs Zet gradonačelnice na rang-listi; foto: printscreenVedran Ivanović je zet Dragane Sotirovski, a pravnici objašnjavaju da će, ako bude po predlogu rang - liste, moći da se kaže da je stan sa konkursa dobila i ćerka niške gradonačelnice, jer je reč o imovini koja je u režimu zajedničke.

Zajednička imovina, Član 172 Porodičnog zakona, prema kome je zajednička imovina ona koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku. Naročito pravnim poslom kakav se zaključuje u konkretnom slučaju - tumači advokat Marko Krstić.

Ime Ivanovića u javnosti je prvi put pominjano u sporu između niške gradonačelnice i Jelene MIlošević iz Stranke slobode i pravde. Opozicionarka je tada optužila Sotirovski da je svoje najbliže zaposlila u javnom sektoru, a ona uzvratila tužbom. Pred sudom je potvrđeno da je Ivanović zaposlen u Apotekarskoj ustanovi Niš, kao šef javnih nabavki.

Nekoliko meseci kasnije na sajtu ove ustanove stoji da je sada pomoćnik direktora, ali je u petak najpre bio na sastanku, a oko 13 časova je novinaru rečeno da nije tu.

Inače, van utanove su sada direktori, tako da se čujemo u ponedeljak, to je najbolje - naveli su.

Na pozive ne odgovara ni direktor Gradske stambene agencije Vladan Stojanović, koji je nedavno komentarisao da je interesovanje za kupovinu socijalnih stanova veliko i da se prijavilo oko 270 građana, što je tri puta više od broja stanova.

Koje uslove ispunjava da bi kupio socijalni stan po ceni kvadrata koja je snižena u odnosu na tržišnu, kao i da li je Sotirovski imala uticaja na izbor na konkursu od nje novinari nisu dobili odgovor na pitanja poslata u petak pre podneva, jer iz Kabineta kažu da je na putu do ponedeljka.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na putu do ponedeljka. Po njenom povratku s puta moći ćete da postavite Vaša pitanja - navode iz Kabineta gradonačelnice.


Gavrilović: Čije stambene probleme rešava Grad?

U uslovima konkursa za kupovinu socijalnih stanova bile su tri stavke - da je podnosilac prijave državljanin Republike Srbije, da nema stan ili kuću u svojini, odnosno stan odgovarajućeg standarda i da podnosilac i članovi porodice imaju prebivalište u Nišu u neprekidnom trajanju od najmanje jedne godine.

Zbog takvih uslova Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja kaže da to uopšte i nisu socijalni stanovi.

Socijalni stanovi se dodeljuju društveno isključenim grupama koje su siromašne, stare, bolesne, koje su u riziku. Postoji taj koncept društvena isključenost ili ste siromašni ili ste bolesni, vi niste u mogućnosti da pristupite resursima za život. Na primer, hronični ste bolesnik, samohrana majka. U Srbiji su zahvaljujući Evropskoj uniji definisane društveno-marginalizovane grupe, pripadnici tih grupa bi trebalo da dobijaju socijalne stanove - navodi Gavrilović.

soca i vladan Gradonačelnica nedavno obišla stanove; foto: M. M. K. U konkursu takođe piše da će utvrđivanje reda prvenstva zavisiti od bodovanja Komisije na osnovu: stambenog statusa, odnosno uslova stanovanja, broja članova porodičnog domaćinstva, zdravstvenog stanja i invalidnosti i telesnog oštećenja.

Tako odluku da je zet gradonačelnice na objavljenoj listi, koji je ujedno i funkcioner, Gavrilović ocenjuje neljudskom i netransparentnom.

Ovo je pod jedan netransparentno, druga stvar ovo je neljudski. Legitimno nije. Grad Niš je raspisao konkurs da rešava stambene probleme bilo kog građanina Niša, što je tek problem. To nije za marginalne grupe, oni kupuju stanove za ljude koje nemaju stan, koji može biti i taj zet i on će to legalno dobiti - to nisu socijalni stanovi - objašnjava.

Dodaje i da je socijalno stanovanje deo socijalne politike, odnosno mera socijalne politike za rešaanje problema društveno-marginalizovanih grupa, a ne rešavanja pitanja onih koji trenutno nemaju stan.

Pitanje je da li je u javnom interesu da Grad Niš rešava probleme za ljude koji nemaju stan, a mogu da ga kupe na tržištu svojom platom, a ne rešava problem društveno-marginalnih grupa...znači grad Niš je izdvojio pare da rešava stambena pitanja, za koga? - zaključuje Gavrilović.

Podsetimo, oko 270 Nišlija se prijavilo za kupovinu socijalnih stanova u Ulici Majakovskog u Nišu, što je tri puta više od broja stanova.

Izgradnja stanova u Ulici Majakovskog koštala je 330 miliona dinara bez PDV-a. GSA iz sopstvenih izvora učestvuje sa 40%, a za ostalo je podignut kredit kod Banke Intesa. Od 106 stanova, 90 je za prodaju, a 16 za rentiranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sanja jevtic

    14:28 // 11. 1. 2022.

    Dobar dan da li me sleduje stan mi smo socijalni slucaj muz ne radi nigde u Stanu imamo bas dosta vlage i nemamo gde ves da susim i ne moz da mi stignu 50 000sto primam za decake.

  • Verni glasac

    09:02 // 20. 9. 2021.

    I treba da dobije. Svi su nesto ukrali pa sada samo ona da ne dobije nista. A drugo kada neko iz elite dobije stan to je garancija da zgrada dobra. Zasto svi kupci kada kupuju zele i da investitor tu zivi u toj zgradi? Tako je i ovde. Jedan stan za potvrdu kvaliteta

  • Hahaha

    08:06 // 20. 9. 2021.

    Čuj... Socijalni stanovi nisu socijalni stanovi samo su jeftiniji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: