Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

  • Gradska kuća

    Ko stoji iza medija kojima je Grad Niš podelio pare građana na konkursu

    Osim toga što su na gradskom konkursu u Nišu mediji Vidosava Vitka Radomirovića dobili ukupno 33,7 miliona dinara, 2,5 miliona dobiće i agencija Jelene Lješnjak, njegove poslovne partnerke, koja u "Timok AD"-u sa njim deli direktorsku poziciju. 800.000 dinara dobiće i "Internet group", iza kojeg stoji prorežimski portal "Telegraf". Više od pola miliona namenjeno je "Forum artistikum"-u, čiji će projekat, prema pisanoj izjavi do koje su "Južne vesti" došle, realizovati naprednjak i radnik Gradske uprave Nikola Panić, koji sa svojim medijem ne može da učestvuje zbog sukoba interesa.

    (10) detaljnije
  • beli vrh matejevac

    "Južne vesti" saznaju: Na pašnjacima u Matejevcu investitor želi da gradi solarnu elektranu

    Na pašnjacima u niškim selima Jasenovik i Matejevac, koje su odbornici nedavno oduzeli meštanima, postoji namera investitora da proizvodi i koristi energiju sunca, odnosno da izgradi solarnu elektranu - informacije su Ministarstva poljoprivrede koje su dostavili Južnim vestima . Zahtev za izdavanje informacija o lokaciji za matejevački Beli vrh stigao je i do Gradske uprave Niša, a novinari su došli do dokumenta u kome se vidi da elektranu na sunčevu energiju želi da gradi firma Heliosun iz Beograda, koja je prema podacima sa APR-a osnovana pre manje od 4 meseca.

    (13) detaljnije
  • Jovica Krstić fotografiše gradonačelnicu; foto: JV-Ljubica Jocić

    Na terenu uz Sotirovski, a "na papiru" rade druge poslove u gradskim upravama

    U Kabinetu gradonačelnice Niša ima posla za 16 ljudi, ali prema dostavljenim podacima tu i dalje zvanično radi njih četvoro - dve pomoćnice, kao i vozač i šefica kojima su produženi ugovori. Drugi koje novinari viđaju na terenu i uz Draganu Sotirovski zapravo su zaposleni u gradskim upravama i trebalo bi da se bave pravnim i ekonomskim poslovima. Zvanično, poslove portparola niko ne obavlja, a jedan od onih koji najavljuje njene konferencije za medije je "na papiru" iz Uprave nedavno prešao u sektor javnih nabavki u Niškoj Banji, dok za drugog koji se predstavljao kao PR tvrde da njegov ugovor ni ne postoji.

    (28) detaljnije
  • izrovarena palilulska (1)

    Kiparski papiri i niška posla - dokazana tajna veza Karića i “naselja budućnosti”

    Prva zgrada za tajanstveni kompleks prvobitno najavljen kao “Tesla park”, sada nazvan “Beethoven's park”, uveliko niče u Nišu i mesecima predstavlja misteriju za javnost. I pored brojnih negiranja od strane gradonačelnice Niša i direktora “Tesla parka”, istraživanje Južnih vesti pokazuje da je kiparsku firmu koja stoji iza gradnje novog kompleksa, osnovala “Dana Holdings” - kompanija porodice Karić. Stvarni vlasnik "Tesla parka" je Nikola Lazarević, rođeni brat Karićevih zetova, dok je osoba zadužena za podnošenje dokumentacije bila advokatica Vera Čabarkapa, odbornica u Skupštini grada Beograda i potpredsednica Karićevog Pokreta snage Srbije - BK.

    (37) detaljnije
  • Klinički centar Niš KOSTA

    Oko 100 aktivnih tužbi protiv UKC Niš - bivši direktor odustao, ali ne i lekari

    Bivši direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović je pre 3 godine tužio ovu ustanovu dok je bio na njenom čelu, a potom su ga sledili i drugi zaposleni. Međutim, iste godine je od tužbe odustao, jer se nije pojavio na ročištu, navode iz Državnog pravobranilaštva, ali se njegove kolege nisu povukle, pa su tako trenutno aktivne 94 tužbe protiv UKC Niš. Advokat Zoran Mitić koji zastupa nekoliko lekara koji su tužili zbog neplaćenog rada kaže da sporovi, kako im i ime kaže, idu jako sporo, traju i više od 2 godine, a još nema ni prvostepene presude.

    (12) detaljnije
  • Kamere JKP Mediana; foto: Grad Niš

    Niška "Mediana" uvela sistem "Velikog brata" zbog smeća, a time nezakonito snimaju građane

    U JKP Mediana je prošle godine počeo sa radom "monitoring centar" koji, između ostalog, znači da postoje kamere na kamionima-smećarima i nadležni preko video-nadzora prate efikasnost radnika i situaciju na terenu. Međutim, novinari Južnih vesti su primetili da kamere ne snimaju samo kontejnere i radnike, već i građane na ulici i tablice na automobilima. Na to su ukazali Povereniku koji je opomenuo ovo javno preduzeće i naložio da prestanu sa snimanjem i obradom podataka o ličnosti, jer time krše zakon.

    (22) detaljnije
  • poklon

    Niški funkcioneri godinama ne prijavljuju poklone - trend ili prikrivanje

    Svarovski i porcelanske figure, zlatnici, statue, flaša viskija, knjige i umetnička dela, samo su neki od poklona koje su dobili javni funkcioneri u Srbiji i prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije. Među njima već godinama nema funkcionera iz Niša, pa su mnoge institucije, ustanove i preduzeća u registru Agencije “praznih ruku”. Izveštaji pokazuju trend slabog odziva organa javne vlasti za prijavljivanje poklona, a analitičari ističu da je moguće da oni ne poštuju zakonsku obavezu.

    (6) detaljnije
  • trg kralja milana 3 foto todorović

    Ko pobeđuje na tenderima u Nišu - naprednjačke i "ministarske" firme dobile milione evra

    "Auto Čačak", "Tončev gradnja", "Telekom", "Vodogradnja" iz Pukovca - samo su neke od omiljenih firmi na tenderima Grada Niša i javnih preduzeća. Optužbe da nadležni nameštaju javne nabavke dolaze iz redova opozicije, ali i od firmi koje su odbijane, iako su nudile i po nekoliko puta niže cene od onih koje su na kraju izabrane. Zbog malverzacija sa tenderima poslednjih godina u Nišu bilo je i hapšenja, kao i opomena revizora. Od Poštanske štedionice, u kojoj kao zastupnik Regionalog centra radi suprug Dragane Sotirovski, Grad Niš je za decu svojih zaposlenih kupio novogodišnje poklone krajem 2022.

    (38) detaljnije
  • Gradonačelnica; foto: FB Dragana Sotirovski

    Ko sve (ne)radi u Kabinetu gradonačelnice Niša - spisak i ugovori naspram "stanja na terenu"

    U timu kojim se često hvali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, odnosno njenom Kabinetu koji je i sama formirala nakon preuzimanja dužnosti, trenutno su zvanično "zaposlene" samo njene dve pomoćnice. Imala je i vozača i šeficu Kabineta, ali su im ugovori nedavno istekli. To su podaci dobijeni zvaničnim putem, a iako nadležni nisu dostavili spisak zaposlenih, na osnovu ugovora i rešenja koja jesu - zaključak je da u Kabinetu nema portparola, sekretara, pravnika i ekonomista, a ti poslovi postoje u sistematizaciji. Takođe nije poznato ni gde radi još najmanje 10 najbližih saradnika gradonačelnice, koje novinari svakodnevno viđaju na terenu.

    (36) detaljnije
  • Gradska kuća

    Preko hiljadu tužbi protiv Grada Niša, višemilionski iznos preti budžetu

    U sudovima je više od hiljadu nerešenih predmeta u kojima je Grad Niš tužena strana, a neki sežu još iz 2015. godine. Vrednost sporova je oko 260 miliona dinara i najviše je onih za naknadu štete. Stručnjaci su podeljenog mišljenja - jedni ukazuju da je reč o velikoj cifri koja bi ugrozila budžet svih građana, kao i da su nadležni mogli da preduprede taj problem efikasnijim radom svih službi, dok drugi smatraju da to nije mnogo para za treći grad u Srbiji. U nastavku saznajte ko je sve i zbog čega tužio Grad Niš.

    (15) detaljnije
  • Fabrika pumpi "Jastrebac"

    Ko je kupio "Jastrebac" - ni posle godinu dana od prodaje ne zna se šta će biti sa zgradama i 14 hektara

    Niška fabrika pumpi Jastrebac osnovana je pre 30 godina, 26. marta 1997. godine, nakon dugogodišnjeg grcanja u dugovima i nekoliko neuspešnih prodaja. Pripala je 2022. godine leskovačkoj firmi za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada Brioni Lux, nenovčanim ulogom od 95.663.259,50 dinara. Iako još uvek nije poznato šta će biti na prostoru Jastrepca , Brioni Lux u Leskovcu su poznati po kupovini fabrika u stečaju i saradnji sa građevinskom firmom Bagdala Digital, koja je u vlasništvu porodice Dejana Jankovića, venčanog kuma gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića.

    (19) detaljnije
  • zgrada policije

    Disciplinovanje policajaca ili zastrašivanje - veliki broj disciplinskih postupaka u Policijskoj upravi Prokuplje

    Za prethodne dve godine u prokupačkoj Policijskoj upravi koja, osim tog grada pokriva i opštine Kuršumliju, Blace i Žitorađu, pokrenuto je ukupno 127 disciplinskih postupaka protiv 139 zaposlenih. U policiji navode da je u 2021. godini rešeno 60 postupaka koji su pokrenuti u 33 slučaja zbog teške i 27 zbog lake disciplinske prijave. Da li se radi o disciplinovanju, kao što tvrde pojedini zaposleni ili su u pitanju opravdani postupci, tek taj novac plaćaju građani Srbije iz budžeta i to u 2021. godini ukupno 254.250, dok je prošle godine isplaćeno čak 1.120.750 dinara.

    (9) detaljnije
  • kafana jelo

    Vlast u Žitorađi za kafane u ovoj godini izdvojila oko 23.000 evra

    Za potrebe reprezentacije u Opštini Žitorađa u ovoj godini lokalni funkcioneri i njihovi gosti koristiće dve kafane u Žitorađi i Nišu, što će građane preko gradskog budžeta koštati ukupno 2,7 miliona dinara ili oko 23.000 evra. O trošku poreskih obveznika kafanske usluge “na potpis” koristiće predsednik Opštine, predsednik Skupštine, ali i zaposleni u Opštinskoj upravi.

    (34) detaljnije
  • radnici hammeum

    Radnici prokupačkog "Hammeuma" tuže firmu, traže da se vrate na posao i poništi likvidacija

    Od 105 radnika koji su dobili otkaz uz otpremninu usled likvidacije prokupačkog JKP Hammeuma, preko 50-ak je pokrenulo radni spor i tuži poslodavca sa zahtevom da se vrate na posao. U međuvremenu je tim advokata pred Ustavnim sudom podneo zahtev za proveru zakonitosti odluka koje su prethodile postupku likvidacije tog javnog preduzeća i traže poništenje.

    (8) detaljnije
  • muzej prokuplje

    Novi konkurs za izbor direktora Muzeja u Prokuplju - stari znanci ponovo u trci

    Nakon što je sredinom godine “propao” konkurs za izbor direktora prokupačkog Muzeja kada je tačka za imenovanje skinuta neposredno pred početak sednice Skupštine Prokuplja, jer se pojavila sumnja da je tadašnji kandidat Ljiljana Krasić falsifikovala potpis na ostavci aktuelnog v. d. direktora te ustanove Dragana Popovića, 15. septembra raspisan je novi konkurs, a jedina dva prijavljena kandidata su upravo Krasić i Popović.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: