Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

  • simfonijski

    Agencija potvrdila - direktorka Niškog simfonijskog bila u sukobu interesa

    Dok iz Simfonijskog traže javno izvinjenje, Agencija za sprečavanje korupcije je utvrdila da je direktorka Tatjana Veličkovič Minčić bila u sukobu interesa kada je za premijerni koncert ustanove na čijem je čelu angažovala svog sina. Nije ih ni obavestila o tome, iako je bila u obavezi, pojašnjavaju za Južne vesti, pa će protiv nje pokrenuti postupak po službenoj dužnosti.

    (11) detaljnije
  • Novi Niš, novembar 2022, slika1; foto JV M.Zirojević

    Dok se Grad Niš i Ministarstvo odbrane prepiru čija je nadležnost "Novi Niš", stanari se smrzavaju

    Sadašnji i bivši pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i njihove porodice, koji su se još u martu uselili u "Novi Niš", zimu dočekuju bez grejanja. Razlog je to što Grad Niš i Ministarstvo odbrane ne mogu da se dogovore ko je nadležan za ovo naselje, što potvrđuju i njihovi odgovori Južnim vestima. Dok se građani smrzavaju, nadležni pregovaraju, tvrdi upravnik zgrada Jovica Petrović, a nada se pozitivnom ishodu, jer je problem stanara stigao i do novog ministra.

    (22) detaljnije
  • Dom zdravlja

    "Najveći projekat u istoriji Prokuplja" - košta kao 3 prokupačka budžeta, počinje druga faza

    Nakon skoro godinu dana od raspisivanja javnog poziva, potpisan je ugovor za izvođenje druge faze radova na rekonstrukciji i dogradnji medicinskog centra Doma zdravlja u Prokuplju i rekonstrukciji postojeće trafo-stanice u okviru medicinskog centra, čija je vrednost nešto manja od 3 godišnja budžeta Prokuplja i iznosi 5.853.253.581 dinara.

    (5) detaljnije
  • duško radović (1)

    Škole kao partijski plen, snimak iz Niša uzburkao Srbiju, ali ne i nadležne - svi i dalje ćute

    Da je neko ko ima ingerencije od strane partije, u jeku izbora direktora u OŠ “Dušan Radović”, rekao je aktuelni načelnik Nišavskog okruga Petar Babović u telefonskom razgovoru sa jednim članom školskog odbora, nakon čega je umesto imenovanja odabranog direktora, reagovala Republička prosvetna inspekcija i konkurs je poništen. U originalnom telefonskom razgovoru do kojeg su Južne vesti došle, čuje se da ugovaraju sastanak i da se obojica pozivaju na stranačke zadatke.

    (26) detaljnije
  • Dragana Mirkovic KOSTA

    Dva koncerta Dragane Mirković u Toplici, a razlika u ceni 450.000 dinara

    Pevačica Dragana Mirković u narednih desetak dana imaće 2 koncerta u opštinama Topličkog okruga - Kuršumliji i Blacu i samo od tog posla sa svojim bendom zaradiće ukupno preko 3,5 miliona dinara ili oko 30.000 evra. Iako se radi o koncertima u razmaku od samo nekoliko dana i na par desetina kilometara udaljenosti, građani Kuršumlije će dvosatni koncert platiti preko 450.000 dinara više ili skoro 4.000 evra u odnosu na koncert koji će biti održan u Blacu.

    (15) detaljnije
  • muzej

    Prokupačko tužilaštvo još uvek čeka izveštaj policije o navodnom falsifikovanju potpisa u Muzeju

    Prokupačko Osnovno javno tužilaštvo naložilo je policiji da prikupi potrebna obaveštenja u vezi krivične prijave koju su dobili protiv Lj. K. iz Prokuplja, a koja se odnosi na krivično delo falsifikovanja službene isprave. Za nju se sumnja da je falsifikovala potpis v.d. direktora Muzeja u Prokuplju i navodnu njegovu ostavku predala pisarnici Gradske uprave kako bi se tačka uvrstila u dnevni red Skupštine, a na kojoj je trebalo da on bude razrešen i odmah zatim ona izabrana za v.d. ove ustanove.

    (5) detaljnije
  • Gadzin Han opstina foto Nikola Mitic

    Opština Gadžin Han svojim zaposlenima isplatila novčanu pomoć koja nije predviđena zakonom

    Iako je Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu zabranjena isplata novčane pomoći u toj budžetskoj godini, 31. decembra Opština Gadžin Han isplatila je po 64.000 dinara za 30 zaposlenih i 2 postavljena lica u Opštinskoj upravi, odnosno 11 zaposlenih u Opštini, čime je po mišljenju advokata Marka Krstića, moguće da se radi o nenamenskom trošenju, kršenju odredaba zakona, čak i o nekom kažnjivim delu.

    (5) detaljnije
  • prokupački Muzej

    Muzej u Prokuplju i propala direktorska kombinacija: lažirana ostavka, posao preko veze, slučaj pred policijom

    Na sednici Skupštine od 22. marta Ljiljana Krasić, sada već bivša direktorka prokupačkog Muzeja podnela je ostavku iz ličnih razloga, a odmah je za novog v.d. direktora imenovan radnik Muzeja Dragan Popović. Dok je trajala Skupština, novi direktor je već potpisao svojoj prethodnici rešenje za stalno, a prema saznanjima Južnih vesti, ona je preko stranke trebala da zaposli Popovićevog sina, on podnese ostavku i da se ona vrati u fotelju. Ipak, njen deo dogovora nije ispoštovan, pa je Krasićeva lažirala njegovu ostavku za koju je on saznao i povukao je pre same sednice, a slučaj je završio pred policijom.

    (11) detaljnije
  • Naučno-tehnološki park Niš otvaranje jun 20202 foto Južne vesti Jovana Adamović

    Firma koja radi monitornig centar JKP "Mediana" dobila i projekat "Pametni Niš" - cena oko 70 miliona

    Merenje kvaliteta vazduha, nivoa reka i zauzetosti parkinga, sistemi su koje Niš dobija projektom "Smart & safe city" ili “Pametni i bezbedan grad”, a na tenderu je pobedila grupa beogradskih firmi “Macchina security” i “Sas monitornig”. Reč je o firmama na istoj adresi, a ova prva već radi monitornig sistem u “Mediani”. Za novi projekat biće plaćeni oko 70 miliona dinara, skoro u dinar identično sumi koju daje Ministarstvo za inovacije Nenada Popovića za ove namene.

    (7) detaljnije
  • 2

    Planom predviđeno 307 kioska u Nišu, arhitekta kaže mnogi nisu tu zbog potreba građana

    Poslednjih nedelja kiosci u Nišu postavljaju se na raznim mestima, u parkovima, kraj zelenih površina i šetališta, a svaka lokacija se brani ranije usvojenim planom koji predviđa postavljanje 307 ovakvih objekata. Arhitekta Ivan Hadži Redi smatra da postavljanje istih treba da ima svrhu zadovoljavanja potreba građana, a ne da se oni po svaku cenu postavljaju, jer pomenuti plan to dozvoljava.

    (35) detaljnije
  • 1640859811087

    Firmi koja je mesecima rekonstruisala niški most 3 milijarde za hitnu izgradnju fabrike vakcina

    To što je firma Termomont više od godinu dana kasnila sa rekonstrukcijom Tvrđavskog mosta u Nišu nije smetalo Ministarstvu odbrane da je izabere za posao označen kao hitan - fabriku Sinofarm vakcina u Beogradu, po hitnom postupku, gradiće upravo ta firma. Dok stručnjaci iz oblasti javnih nabavki osporavaju sam postupak, epidemiolozi pitaju čemu fabrika vakcine koje već ima u izobilju, a najavljena studija o njenoj efikasnosti stiže krajem sledeće godine.

    (12) detaljnije
  • medicinska sestra

    Za godinu dana do diplome medicinske sestre, pa pravac kovid blok

    Ne žele da rade sa pacijentima, ne znaju da izvade krv, problemi sa rasporedom - primedbe su pacijenata i lekara na neke od onih koji su sa drugih zanimanja prekvalifikovali u medicinske sestre. Prekvalifikacija je moguća za svega godinu dana, a broj privatnih škola koje to rade u poslednjih godina značajno je porastao. Mnogi novozaposleni u Domu zdravlja i UKC Niš su upravo prekvalifikacijom došli do diplome i posla.

    (19) detaljnije
  • napredak

    Posle SNS akademije Vučićeva Fondacija pokrenula i časopis, urednik je profesor iz Niša

    SNS od prošle godine objavljuje naučni časopis Napredak, čiji je urednik profesor sa niškog Departmana za novinarstvo Zoran Jevtović. Dok on tvrdi da u tome što vladajuća stranka ima časopis nema ničeg spornog, stručnjaci tumače da je reč o nameri naprednjaka da pridobiju intelektualce, ali i da šire propagandu.

    (27) detaljnije
  • sotirovski policajac

    Visoki oficir Nikola Sotirovski, suprug gradonačelnice Niša napredovao u policijskoj NVO

    Nikola Sotirovski, suprug gradonačelnice Niša koji je ranije radio na pravnim poslovima u niškom Gerontološkom centru, zatim na šefovskom mestu u niškoj Elektrodistribuciji, a od nedavno na direktorskom u Poštanskoj štedionici, visoki je oficir policijske nevladine organizacije IPO, na čijem je sajtu predstavljen kao ekspert za bezbednost.

    (91) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: