Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

Na tenderu Direkcije mogu da učestvuju i prevoznici sa starim autobusima bez klime

Ograničenja za klimu, tip motora, visinu poda, pa čak i godište autobusa ne postoje u novom tenderu za prevoznika koji bi trebalo da preuzme 3 linije od Direkcije za javni prevoz. Razlog je, objašnjava direktor Direkcije, to što je tender morao da bude isti kao onaj iz 2014. godine kako bi se nastavio “kontinuitet iz ugovora o javnom-privatnom partnerstvu”. Ipak, tenderska dokumentacija jeste menjana i to tako da dopušta prevoznicima i sa lošijim autousima od sadašnjih da se pojave na niškim ulicama.

(24) detaljnije
goran cvetanovic

Gradonačelnik Leskovca - od vlasnika mesare, do imovine od pola miliona evra

Vila sa bazenom, roštiljem i boksom za pse, procenjena na oko 120.000 evra, poslovni prostori u centru grada, vikendica na Vlasinskom jezeru, koju je neko zapalio, šume i njive po jugu Srbije, samo je deo imovine gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i njegove bliže porodice, pokazalo je istraživanje KRIK-a i "Južnih vesti". Cvetanović je devedesetih držao mesaru "Mesko", a o njegovim tvrdnjama da je završavao svetske fakultete nema zvaničnih podataka.

(22) detaljnije
darko bulatović

Gradonačelnik Niša - rođen u Podgorici, 34 prekršaja, primanja 142.000 dinara

Prvi čovek Niša Darko Bulatović, prema registru neplaćenih kazni, dužan je za prekršaje skoro 70.000 dinara. Plata mu je 91.000 dinara, a prima i invalidsku penziju od 51.000 dinara. Prijavio je kao imovinu 1 stan, 2 automobila, a 2017. godine podigao je kredit od skoro 40.000 evra da bi ćerki kupio stan. Rođen je u Podgorici, gde mu živi brat.

(70) detaljnije
igor vucic

Igor Vučić mora da bira između dve fotelje - Vodovod ili “Želja”

Zbog toga što istovremeno obavlja funkciju v. d. direktora JKP "Naissus" i predsednika Rukomentnog kluba Železničar, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Igor Vučić u sukobu interesa, zbog čega, kako kažu, mora da se odrekne jedne fotelje. Na ovakvu odluku, Vučić je podneo žalbu.

(12) detaljnije
 • parking servis

  Niški "Parking servis" kupio boje koje ne sme da koristi na putevima

  Uprkos tome što je posebnim pravilnikom propisano da se ulice obeležavaju isključivo belom i žutom bojom, što je potvrdio i direktor niške Direkcije za izgradnju, "Parking servis" Niš je 2017. godine na tenderu vrednom preko 20 miliona dinara, pored tih, kupio i 5 tona plave i 3 tone crvene farbe za puteve. U "Parking servisu" nisu objasnili na kojim ulicama su koristili sporne farbe, niti imaju dokumentovano koliko je ostalo neiskorišćeno.

  (19) detaljnije
 • autobus

  Niški “ekološki” autobus ponovo u kvaru, u Direkciji kriju servisnu knjižicu

  Tek što je iz servisa izašao na niške ulice, autobus na metan Direkcije za javni prevoz Niša, kako kažu zaposleni u ovom preduzeću, opet se pokvario. Inače, u Direkciji, uprkos nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja, kriju servisnu knjižnicu ovog “problematičnog” autobusa, koji su građani platili 80.000 evra.

  (12) detaljnije
 • radna knjizica

  Ćerka predsednika Opštine Palilula dobila posao u "Tržnici", o kriterijumima ćute

  Iako nije poznato da li je bilo javnog konkursa za posao, Milica Manić Ždrale ćerka predsednika niške Opštine Palilula Aleksandra Ždrala, u Javnom komunalnom preduzeću "Tržnica" potpisala je početkom godine ugovor na određeno vreme. Međutim, na koji način je došla do posla, po kojim kriterijumima je baš ona izabrana i da li je na to uticala funkcija njenog oca, u "Tržnici" zasada ne odgovaraju.

  (25) detaljnije
 • 1 darko laketic foto arhiva JV

  Poslanik iz Prokuplja naplaćivao putne troškove, iako u Beogradu ima posao i 2 stana

  Iako poseduje 2 stana u Beogradu i radi kao jedan od pomoćnika direktora beogradske bolnice "Dragiša Mišović", narodni poslanik SNS Darko Laketić prijavljen je na adresi u Prokuplju, pa je za putne troškove i sopstveni prevoz samo u prošloj godini sa blagajne Skupštine podigao 608.383 dinara.

  (27) detaljnije
 • autobus

  Poverenik naložio Direkciji da dostavi podatke o “ekološkom” autobusu

  Nakon što je niška Direkcija za javni prevoz odbila da novinarima "Južnih vesti" dostavi sve podatke vezane za popravku i korišćenje autobusa na gas, Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je rukovodstvu ovog javnog preduzeća da to učini u najhitnijem roku. Pored toga, Direkciji je naloženo da novinarima dostavi i ugovore o radu zaposlenih u ovom preduzeću.

  (6) detaljnije
 • toplana

  Potvrđeno: Milošević i Radulović “za stalno” zaposleni u Toplani

  Premda je direktor niške "Gradske toplane" Predrag Milačić pre mesec dana tvrdio da gradski većnik Miloš Milošević nije tražio zaposlenje u ovom javnom preduzeću, sada je potvrdio ne samo njegovo zaposlenje, već i da je pored njega ugovor na neodređeno potpisao i gradski odbornik Srpske napredne stranke Uroš Radulović. Inače i sam Milošević je samo dan pre potpisivanja ugovora tvrdio da neće biti zaposlen u Toplani.

  (21) detaljnije
 • Klinički centar Niš

  Niški Klinički centar krije podatke o zaposlenima

  Ko sve radi, sa kakvim ugovorima i na kojim pozicijama u niškom Kliničkom centru zasad će ostati nepoznato, jer iz ove zdravstvene ustanove nisu odgovorili novinarima na zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. Pored toga, iz KC-a nisu dostavili ni ugovor o zaposlenju saradnika direktora Zorana Radovanovića, koji je na insistiranje Radovanovića do nedavno bio jedina veza između novinara i njega.

  (7) detaljnije
 • autobus

  Gasi se saobraćajni sektor niške Direkcije za javni prevoz?

  Nakon što je utvrđeno da je veliki broj gradskih autobusa neispravan, od kojih je jedan zbog otkazivanja kočnica sleteo s puta, kako kažu zaposleni u Direkciji za javni prevoz, najverovatnije će se ugasiti sektor saobraćaja u ovom preduzeću. Dok rukovodstvo Direkcije ćuti, u Kabinetu gradonačelnika razmatraju “pitanje reorganizacije”.

  (28) detaljnije
 • škoda superb

  Opština Gadžin Han namestila tender za “škodu superb”

  Pisanje "Južnih vesti" da je tender Opštine Gadžin Han naštelovan tako da na njemu može da pobedi samo "Auto Čačak" sa “škodom superb” potvrđeno je nakon okončanja ove javne nabavke. Gadžin Han će, kako piše u odluci o dodeli ugovora, parama građana platiti skupocenu “škodu” 3,1 milion dinara, a kao jedini ponuđač javio se upravo "Auto Čačak".

  (12) detaljnije
 • skoda-superb-foto-JV

  Tender u Opštini Gadžin Han naštelovan za luksuznu “škodu”

  Iako je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, Gadžin Han bi, prema tenderskoj dokumentaciji skoro u potpunosti prepisanoj iz kataloga "Auto Čačka", trebalo da podnovi vozni park luksuznom “škodom superb” koju će građani platiti više od 3 miliona dinara. Zamenik predsednika Opštine Gadžin Han tvrdi da tender nije namešten, ali ne zna da objasni zašto je tražio baš određene karakteristike vozila.

  (17) detaljnije
 • autobus saobraćajka

  Autobus koji je sleteo s puta vožen sa neispravnim kočnicama, Tužilaštvo traži krivca

  Dugo pre saobraćajne nezgode, prema nalazu sudskog veštaka, autobus Direkcije za javni prevoz, kojem su otkazale kočnice, pa je sleteo u dvorište nekadašnje kasarne “Bubanjski heroji”, bio je pokvaren duže vreme. Zbog toga je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu naložilo policiji da među službenicima i rukovodstvom Direkcije pronađe odgovorne.

  (15) detaljnije