Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

Aerodrom kažnjen sa još 180.000 dinara, ali i dalje krije dokumentaciju

Zbog odbijanja direktora Vladice Đurđanovića da Južnim vestima dostavi spisak radnih mesta i propisanu školsku spremu potrebnu za rad na niškom aerodromu, Poverenik za informacije od javnog značaja je najpre to javno preduzeće kaznio sa 20.000, a sada i dodatno, još 180.000 dinara.

detaljnije
galerija nkc

Knjižara i galerija NKC-a i dalje bez struje, nadležni bez rešenja

Već godinu i po dana knjižara i galerija Niškog kulturnog centra rade samo dok ima sunčeve svetlosti, jer su zbog nelegalnog priključka isključene sa mreže. I dok u NKC-u  tvrde da je dug izmiren i da Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove treba da potpiše ugovor za "Elektrodistribucijom" za novi priključak, u Sekretarijatu kažu da NKC dug nije platio.

detaljnije
direktorka skc

Vlada Srbije ćuti o imenovanju direktorke SKC-a

Iako je Draganu Petković na mesto v. d. direktora Studentskog kulturnig centra u Nišu postavila Vlada Srbije, iz ove institucije novinarima Južnih vesti još nije stigao odgovor na pitanje po kojim kriterijumima je imenovana kada ne ispunjava uslove za tu funkciju.

detaljnije
Bina

Javni funkcioner nabacivao posao porodičnoj firmi - odgovor

Nakon objavljivanja teksta "Javni funkcioner nabacivao posao porodičnoj firmi", koji je na portalu Južnih vesti objavljen 10. januara 2017. godine, stigao je odgovor koji u celosti objavljujemo, bez ikakvih izmena.

detaljnije
 • perisic i radovanovic

  Radovanović krije podatke o Perišiću

  I pored brojnih obećanja, v. d. direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović odbija da objavi informaciju o radnom angažmanu doskorašnjeg gradonačelnika Zorana Perišića, koji je skoro godinu dana radio bez neophodne licence.

  detaljnije
 • javne nabavke

  Sporni milionski tenderi za proslavu Nove godine u Nišu

  Dok u Upravi za javne nabavke tvrde kako su tenderi Niškog kulturnog centra za organizaciju dočeka Nove godine sporni jer nisu ispoštovane sve zakonske procedure, uključujući i vreme za podnošenje ponuda, u pravnoj službi NKC-a kažu kako su “po nalogu direktorke morali tako da postupe”.

  detaljnije
 • bina

  Javni funkcioner nabacivao posao porodičnoj firmi

  Funkciju urednika programa aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost, Ivan Matejević je koristio da u ime Centra angažuje bendove koje je zastupala PR agencija čiji je on rukovodilac, a vlasnik njegova ćerka. Tako je ova agencija je na tenderima 2014. pobedila čak 7 puta u 6 meseci.

  detaljnije
 • pare

  Zloupotrebljeno skoro pola prošlogodišnjeg budžeta Bele Palanke

  Od 490 miliona dinara, koliko je lokalna vlast potrošila u 2015. godini, čak 187 miliona je utrošeno "nenamenski", otkrili državni revizori. Najveći deo zloupotreba zabeležen kod javnih nabavki i isplati plata i raznih dodataka. Opozicija traži smenu predsednika Opštine.

  detaljnije
 • Ivan Vuković

  Nastavak slučaja "Vuković": Ponovo oborena presuda, Vuković ne može biti direktor

  Posle gotovo četvorogodišnjeg suđenja, uskoro bi trebalo da bude rešena dilema da li je aktuelni upravnik niškog Narodnog pozorišta Ivan Vuković mogao da bude izabran na tu funkciju. Vrhovni kasacioni sud je poništio presudu niškog Apelacionog suda i naložio novo suđenje, uz zaključak koji Vukovića praktično eliminiše iz trke.

  detaljnije
 • Dragan Dobrašinović

  Zbog afere sa gradskim prevozom, krivične prijave protiv tužilaca

  Smatrajući da su Tužilaštvo za organizovani kriminal i Više tužilaštvo u Nišu odustajanjem od istrage protiv tadašnjeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića i njegovog saradnika Nenada Stankovića za nameštanje tendera za gradski prevoz zapravo želeli da ih zaštite, građanski nadzornik tog tendera traži istragu protiv tužilaca.

  detaljnije
 • Aerodrom Niš

  Aerodrom kažnjen, ali i dalje odbija da objavi sistematizaciju

  Zbog odbijanja direktora Vladice Đurđanovića da Južnim vestima dostavi spisak radnih mesta i propisanu školsku spremu potrebnu za rad na niškom aerodromu, Poverenik za informacije od javnog značaja je kaznio to javno preduzeće sa 20.000 dinara, uz pretnju da izrekne još jednu kaznu - od 180.000 dinara.

  detaljnije
 • pisanje

  Direktorka niškog SKC-a ne ispunjava uslove za tu funkciju?

  Iako po zakonu direktor Studentskog kulturnog centra mora da ima najmanje 5 godina radnog angažmana u obrazovanju ili kulturi, v. d. direktorki Dragani Petković to nedostaje u radnoj biografiji. Dok se ona pravda "održanim edukacijama i objavljenim naučnim radovima", po mišljenju stručnjaka to nije radni angažman.

  detaljnije
 • Medijski konkurs poništen

  Po tužbi Južnih vesti poništen i "medijski konkurs" u Nišu

  Zbog brojnih nepravilnosti u prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje javnog interesa u Nišu, koje su utvrđene po tužbama "Južnih vesti" i radija "Banker", Upravni sud je poništio odluku gradskih vlasti i naložio da ponove proceduru.

  detaljnije
 • toponica

  Spletke, nemar, optužbe i smene u niškoj Dnevnoj bolnici za mentalno zdravlje

  Iako su se ljudi predstavljeni kao pacijenti Dnevne psihijatrijske bolnice, koja je pod upravom "Gornje Toponice", žalili na fizičke napade doskorošanje direktorke Albine Vlastalice, u Zdravstvenoj inspekciji kažu da je upravo ona prijavila nepravilnosti u radu ove ustanove. Tada je utvrđeno da pacijenti nisu dolazili na lečenje, niti im je vođena istorija bolesti.

  detaljnije
 • opstina aleksinac

  "Mere štednje" na aleksinački način - preduzeće povećalo plate, Opština aminovala

  Iako je zbog privremenih mera štednje zabranjeno povećavanje plata u javnim preduzećima, rukovodstvo JKP “Komunalne usluge” iz Aleksinca donelo je odluku da se radnici svakog meseca stimulišu sa po 20%. Na tu odluku saglasnost je dalo Opštinsko veće u Aleksincu, a predsednik te Opštine Nenad Stanković tvrdi da zakon nije prekršen.

  detaljnije