Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

Gasi se saobraćajni sektor niške Direkcije za javni prevoz?

Nakon što je utvrđeno da je veliki broj gradskih autobusa neispravan, od kojih je jedan zbog otkazivanja kočnica sleteo s puta, kako kažu zaposleni u Direkciji za javni prevoz, najverovatnije će se ugasiti sektor saobraćaja u ovom preduzeću. Dok rukovodstvo Direkcije ćuti, u Kabinetu gradonačelnika razmatraju “pitanje reorganizacije”.

(26) detaljnije
škoda superb

Opština Gadžin Han namestila tender za “škodu superb”

Pisanje "Južnih vesti" da je tender Opštine Gadžin Han naštelovan tako da na njemu može da pobedi samo "Auto Čačak" sa “škodom superb” potvrđeno je nakon okončanja ove javne nabavke. Gadžin Han će, kako piše u odluci o dodeli ugovora, parama građana platiti skupocenu “škodu” 3,1 milion dinara, a kao jedini ponuđač javio se upravo "Auto Čačak".

(11) detaljnije
skoda-superb-foto-JV

Tender u Opštini Gadžin Han naštelovan za luksuznu “škodu”

Iako je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, Gadžin Han bi, prema tenderskoj dokumentaciji skoro u potpunosti prepisanoj iz kataloga "Auto Čačka", trebalo da podnovi vozni park luksuznom “škodom superb” koju će građani platiti više od 3 miliona dinara. Zamenik predsednika Opštine Gadžin Han tvrdi da tender nije namešten, ali ne zna da objasni zašto je tražio baš određene karakteristike vozila.

(17) detaljnije
autobus saobraćajka

Autobus koji je sleteo s puta vožen sa neispravnim kočnicama, Tužilaštvo traži krivca

Dugo pre saobraćajne nezgode, prema nalazu sudskog veštaka, autobus Direkcije za javni prevoz, kojem su otkazale kočnice, pa je sleteo u dvorište nekadašnje kasarne “Bubanjski heroji”, bio je pokvaren duže vreme. Zbog toga je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu naložilo policiji da među službenicima i rukovodstvom Direkcije pronađe odgovorne.

(15) detaljnije
 • dokumenta, papiri

  Poverenik naložio Poreskoj upravi da objavi podatke o kontroli niških medija

  Nakon što je Poreska uprava odbila da novinarima "Južnih vesti" dostavi podatke o poreskim kontrolama niških medija, Poverenik za informacije od javnog značaja je naložio da to učine u “najhitnijem roku”.

  (1) detaljnije
 • vlasotince

  Odbornik iz Vlasotinca bio u sukobu interesa zbog preduzeća za prevoz putnika

  Zbog toga što je odbornik Skupštine opštine Vlasotince Dragan Nikolić (SDS), u isto vreme obavljao i poslove direktora privrednog društva “Sigma trans”, ali i učestvovao u radu sednice Skupštine na kojoj je doneta odluka da se ovom preduzeću dodeli ugovor za prevoz učenika i radnika dveju osnovnih škola, a o sukobu interesa nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, ona je donela pravonažno rešenje kojim se Nikolić upozorava da je povredio zakon.

  detaljnije
 • autobus

  Niški autobusi pokvareni, a rezervni delovi kupljeni još pre 2 meseca

  Iako je parama građana krajem januara plaćeno skoro 6 miliona dinara za rezervne delove za autobuse niške Direkcije za javni prevoz , ovo javno preduće prevozilo je putnike neispravnim autobusima, utvrđeno je na vanrednim tehničkim pregledima. Kako su pokvareni autobusi prošli redovne tehničke preglede i ko će odgovarati za to što su građani ostali bez "kružne" linije, zasad ostaje nepoznato, jer niko iz Direkcije nije odgovarao novinarima.

  (12) detaljnije
 • autobusi

  Nakon nezgode, u Nišu isključeno iz saobraćaja nekoliko gradskih autobusa

  Najmanje 3 autobusa "kružne" linije, kao i autobus koji je tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2016. “poklonio” Nišlijama, policija je, kažu zaposleni u Direkciji za javni prevoz, oterala na vanredni tehnički pregled, nakon čega su im skinute registracije i svi su isključeni iz saobraćaja, jer su neispravni. Čime će se sada prevoziti Nišlije ostaje nepoznato, jer direktor Direkcije nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

  (37) detaljnije
 • Gimnazija "Stevan Sremac"

  Maturanti "Sremca" ostali bez ekskurzije zbog problema sa tenderom

  Nakon što je Gimnazija “Stevan Sremac” raspisala tender za ekskurziju u Grčkoj, niška agencija Vip turs ga je čak dvaput osporila. Zbog toga je "Sremac" morao da plati oko 400.000 dinara Komisiji za zaštitu prava ponuđača, a učenici su ostali bez maturske ekskurzije. Dok u agenciji tvrde da je rukovodstvo škole pokušalo bez razloga da ih diskredituje, direktor Sremca kaže da su ranije imali loša iskustva sa njima i da su protiv njih čak pokrenuli i upravni spor.

  (17) detaljnije
 • vodovod

  Vodovod ponovo odbija da dostavi ugovore o radu

  Podaci o tome koliko je osoba poslednjih meseci zaposleno u JKP "Naissus", kao i koliki je uopšte ukupan broj onih koji rade u ovom javnom komunalnom preduzeću, zasad će ostati nepoznati javnosti, jer je rukovodstvo niškog Vodovoda odbilo da ih dostavi novinarima. Inače, ovakva praksa Vodovoda nije novost, jer su i u ranijem periodu novinarima dostavljali podatke tek nakon reakcije Poverenika za informacije od javnog značaja.

  (1) detaljnije
 • autobus

  Direkcija za javni prevoz krije servisnu knjižicu autobusa na gas i ugovore o radu

  Kroz kakve je sve popravke prošao pokvareni autobus na gas niške Direkcije za javni gradski prevoz, ali i ko se u ovom javnom preduzeću zapošljavao u poslednjih nekoliko meseci, zasad ostaje nepoznato, jer u Direkciji nisu odgovorili na zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

  (4) detaljnije
 • autobus

  Sporna popravka "ekološkog autobusa" niške Direkcije za javni prevoz

  Da bi se iz radionice vratio na niške ulice autobus na gas Direkcije za javni prevoz, direktor ovog preduzeća Saša Petronijević rekao je pojedinim medijima da se čeka na nekakv “deo iz Belgije”. Međutim, Direkcija nije raspisala tender za popravku autobusa, pa stručnjaci ocenjuju da je samim tim potencijalna kupovina rezervnog dela sporna, osim ako “Petronijević ne planira da delove plati iz svog džepa”.

  (19) detaljnije
 • vulinova škoda

  Za prevoz uzoraka, Higijenski kupio luksuznu limuzinu

  Iako niškom Institutu za javno zdravlje, popularnom Higijenskom, kako kaže v. d. direktora Miodrag Stojanović fale novi prozori i grejanje, on se ipak odlučio da 30.000 evra uloži u kupovinu “škode superb”. Najpopularnije vozilo srpskih funkcionera Institut je kupio jer je “bezbedno, pa je dobro za prevoz uzoraka u "Torlak" na analizu”.

  (34) detaljnije
 • radna knjizica

  Bez kazne za partijsko i porodično zapošljavanje u niškom Vodovodu

  Šestoro funkcionera Srpske napredne stranke i rođaka zaposlenih u JKP "Naissus", koji su bez saglasnosti Vlade Srbije, ali i van ikakvog konkursa potpisali nezakonite ugovore za stalno, a potom dali otkaze, nastavili su da rade u ovom preduzeću. Naime, kako kažu u Vodovodu, njihovi ugovori su samo sa neodređenog prevedeni na određeno, a zbog ovih nezakonitih radnji niko neće snositi odgovornost.

  (12) detaljnije
 • Milica Eric SNS Prokuplje foto lj.m.

  Funkcionerka SNS-a 2 godine primala punu platu i penziju

  Jedan od predmeta kojim će se baviti Posebno odeljenje za krivična dela sa koruptivnim elementima koje će početi sa radom 1. marta u Nišu, biće i predmet koji aktuelnu većnicu Milicu Erić tereti za zloupotrebu položaja, nakon što je skoro 2 godine istovremeno primala i platu kao zamenik predsednika Opštine, ali i punu starosnu penziju.

  (27) detaljnije