Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

Direktor niškog "Parking servisa" slupao službeni auto

Pošto se na raskrsnici u MIN-ovom naselju nije zaustavio kod znaka “stop”, prvi čovek niškog "Parking servisa" Marko Janković se službenom “škodom oktaviom” sudario sa “tojota” džipom. Nezgoda koja se dogodila novembra 2013, tek sada je dospela u javnost, a iako se sve odigralo u 20:35, u "Parking servisu" tvrde da je tada Janković bio na “redovnim poslovnim aktivnostima”.

(17) detaljnije
Miloš Sekulić

Miloš Sekulić "opomenut" zbog duplih funkcija

Zbog toga što je istovremeno bio odbornik u Skupštini Grada Niša i predsednik Upravnog odbora Doma srednjoškolaca, Agencija za borbu protiv korupcije je funkcionera SNS Miloša Sekulića "upozorila" da se "ubuduće u svemu pridržava Zakona". Postupak je vođen po prijavi koju je navodno podnela Sekulićeva "koleginica" iz SNS.

(28) detaljnije
radna knjizica

Partijsko-rodbinska zapošljavanja u niškom Birou rada i Biblioteci

Dok je gradska odbornica PUPS-a i supruga direktora niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Matić dobila posao za stalno u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, ćerka direktorke Biblioteke dobila je posao upravo u niškoj filijali NSZ-a. Inače, direktor filijale Boban Matić, njegova supruga, kao i direktorka Biblioteke Sonja Šuković su stranačke kolege iz PUPS-a. Stručnjaci ocenjuju da se radi o “partijsko-rodbinskom transferu za radna mesta”.

(19) detaljnije
ugovori

SNS kadar ostaje da radi u niškom Birou rada

Iako su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje prvobitno rekli da će funkcioneri Srpske napredne stranke, koji su u poslednjih nekoliko meseci dobili poslove u niškoj filijali NSZ, raditi “najduže 6 meseci”, njima su ipak produženi ugovori za još pola godine. Iz centrale NZS tvrde da je to odluka direktora niške filijale, a on izbegava odgovor.

(24) detaljnije
 • Fabrika "Olimpias group"

  Radnici "Benetona" u slučaju nužde moraju prvo da traže ključ od toaleta

  Zaposleni u fabrici "Olimpias" u Nišu, koja radi za italijanski "Beneton", žalile su se na to da ne mogu da koriste toalete kada god imaju potrebu, jer su zaključani pa mogu da idu samo tokom pauze. Iako je i inspekcija zaista zatekla zaključane taolete, poslodavac na ovaj način, objašnjavaju, nije prekršio zakon.

  (18) detaljnije
 • Gradski autobus

  Direkcija za javni prevoz krije podatke o “ekološkom autobusu”

  Ni nakon mesec i po dana otkako su novinari Južnih vesti od Direkcije za javni prevoz Niš tražili podatke o autobusu na gas koji je kupljen od kragujevačke firme za 9.5 miliona dinara, iz ovog javnog preduzeća nema odgovora.

  (6) detaljnije
 • suđenje

  Obustavljeno suđenje majci direktora niškog Vodovoda zbog njenog zdravstvenog stanja

  Nakon što je komisija iz Beograda utvrdila da “zbog psihičkog stanja” Vera Andrejević, okrivljena da je uzimala pare od ljudi kako bi ih njen sin direktor JKP “Naisus” zaposlio u ovom preduzeću, nije u stanju da prati tok procesa koji se vodi protiv nje, suđenje je prekinuto do daljnjeg. U Osnovnom sudu Niš dodaju da će se suđenje nastaviti za godinu dana, ukoliko se njeno zdravstveno stanje popravi.

  (14) detaljnije
 • primorska-zgrada-JV-A.S

  Milione uložio u nelegalizovani deo lokala, sada tuži vlasnika zgrade i inspektora

  Više od 7 miliona dinara je, kako kaže Nišlija Zoran Milosavljević, za svega nekoliko meseci uložio u opremanje picerije i plaćanje zakupa za objekat u Primorskoj ulici. Ispostavilo se da deo lokala u kojem je radio nije legalizovan, pa sada tuži vlasnika zgrade i građevinskog inspektora. Dok u inspekciji ne žele da komentarišu ovaj slučaj, direktor firme koja je gradila zgradu tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

  (1) detaljnije
 • Predsednica Sanja Stajić odbija da razgovara sa novinarima

  Predsednica Opštine Merošina sedela na dve stolice?

  Iako po zakonu predsednik Opštine mora na toj funkciji da bude u stalnom radnom odnosu, predsednica Opštine Merošina Sanja Stajić je, kako tvrdi odbornik SPS-a Marijan Stanković, u međuvremenu nekoliko puta bila angažovana u Domu zdravlja u Merošini, što je i potvrdio direktor ove zdravstvene ustanove. Stajićeva odbija da razgovara sa novinarima.

  (28) detaljnije
 • Dejan Tričković predsednik Skupštine Vranja

  Predsednik Skupštine Vranja bio u sukobu interesa zbog veterinarske stanice

  Veterinarska stanica “Vranje” čiji je suvlasnik Dejan Tričković (SNS), sklopila je u vreme dok je bio odbornik vranjskom Parlamentu, ugovore sa Gradom za veštačko osemnjavanje krava i zbrinjavanje pasa lutalica. Agencija za borbu protiv korupcije navodi da je Tričković bio u sukobu interesa, jer nije preneo upravljačka prava stanicom drugome, dok se aktuelni predsednik Skupštine pravda nepoznavanjem zakona.

  detaljnije
 • Gradska kuća

  Vlast u Nišu bi da sama sebe kontroliše

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović formirao je radnu grupu za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana. U njoj se nalaze novinari, građanski aktivisti, advokati, ali većinu čine zaposleni u Gradskoj upravi i najviši gradski funkcioneri - zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine grada, dok radnom grupom rukovodi sam gradonačelnik.

  (5) detaljnije
 • skola

  Direktor škole iz Bosilegrada zaposlio članove porodice “jer nije imao ko da radi”

  Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije predložila smenu Metodija Čipeva, direktora Osnovne škole iz Bosilegrada “Georgi Dimitrov”, jer je zaposlio svog sina, brata od tetke i zeta, on se žalio na tu odluku. Čipev kaže da je “morao da zaposli članove porodice zbog hitnosti posla i zato što nije imao ko to da radi”.

  detaljnije
 • Tihomir Perić

  Agencija za borbu protiv korupcije traži smenu opštinskog većnika u Panteleju

  Zato što Tihomir Perić, lider SRS u Nišu, nije na vreme od Agencije za borbu protiv korupcije tražio saglasnost da pored funkcije odbornika u Skupštini grada Niša bude i većnik u Opštini Pantelej, Agencija je zaključila da mu "po sili zakona" prestaje funkcija u Panteleju. Perić uložio žalbu.

  (6) detaljnije
 • agencija

  Agencija predložila smenu direktora škole iz Bosilegrada zbog nepotizma

  Zbog toga što je direktor Osnovne škole “Georgi Dimitrov” Metodi Čipev zaposlio svog sina, brata od tetke, ali i zeta u ovoj obrazovnoj ustanovi, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovu smenu.

  detaljnije
 • skoda-u-lucanima-foto-p-z

  Bulatović službenim autom direktno na utakmicu, nije išao u Beograd

  Iako su iz Gradske kuće prvobitno tvrdili da je gradonačelnik Niša Darko Bulatović službenim autom išao na službeni put za Beograd, a u povratku "samo usput" svratio u Lučane, gde je tada Radnički igrao utakmicu, putni nalozi pokazuju da je iz Niša išao direktno u Lučane, a da do Beograda nije ni stigao. Iz Gradske kuće sada imaju drugo objašnjenje.

  (14) detaljnije