Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

I niški Narodni muzej kupio “škodu” na “štelovanom” tenderu

Narodni muzej u Nišu dopunio je svoj vozni park novom “škodom rapid” koju su građani platili nešto više od 13.000 evra, na tenderu pisanom tako da je mogao da se javi samo "Auto Čačak" i to - samo sa ovim kolima. Direktor Muzeja kaže da je specifikacija prepisana iz drugih javnih nabavki, da su im kola neophodna, ali i da je “škoda rapid” skroman auto, za razliku od “škoda superb” koje kupuju i slupavaju po Gradskoj upravi i niškim opštinama.

(15) detaljnije
policija

"Babićev auto" - laži o vlasništvu i moguća korupcija

Iako je posle jučerašnje nesreće kod Doljevca u kojoj je poginula žena i povređen direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić, iz ovog preduzeća rečeno da je u udesu učestvovalo vozilo "Koridora" čiji se vozač sumnjiči i da je izazvao tragediju, danas je iz nekoliko izvora potvrđeno da je "škodu superb" zapravo "Trace" kupio "Koridorima Srbije". Kupovina auta bila je uslov da se dobije posao na izgradnji deonice Koridora 10, što stručnjaci ocenjuju kao korupciju.

(23) detaljnije
rovče

Ministarstvo građevine tvrdi da su tereni u Rovčetu morali da budu srušeni

Dok su u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) objasnili da su sportski tereni u Rovčetu u niškoj Tvrđavi ozakonjeni juna 2018, kada je građevinska inspekcija i donela rešenje o rušenju od koga se odustalo, u Ministarstvu građevine tvrde da takva procedura nije po propisima. U Sekretarijatu za ozakonjenje i za inspekcijske poslove ne odgovaraju novinarima i još skrivaju sva rešenja vezana za rekonstrukciju Rovčeta.

(8) detaljnije
hala cair

Opština Pantelej ponovo privatnoj firmi ustupila halu za sticanje profita

Drugi sajam privrede i preduzetništva Ekspo Niš u organizaciji Opštine Pantelej realizovala je firma Naš Sajam, kojoj je hala Čair ustupljena potpuno besplatno, ali su oni učesnicima štandove iznajmljivali i zarađivali. Među učesnicima su i javna preduzeća, a u tome da se prostor javne ustanove besplatno ustupa privatnom preduzeću, koje na tome i dodatno zarađuje, u opštini ne vide ništa sporno.

(16) detaljnije
 • rovče

  Niška inspekcija odbija da dostavi informacije o terenima u Rovčetu

  Iako je potvrđeno da su tereni u Rovčetu u niškoj Tvrđavi građeni bez dozvole i da su inspektori naložili rušenje, sva dokumenta koja dokazuju kako se to dogodilo i ko je odgovoran u Sekretarijatu za inspekcijske poslove pri niškoj Gradskoj upravi odbili su da dostave novinarima. Objašnjenje - zahtev je “neosnovan”.

  (8) detaljnije
 • pravni fakultet

  Vlada Srbije za članove Saveta Pravnog fakulteta imenovala saradnike predsednika Medijane

  Bez jasnih kriterijuma, ali i bez informacija o predlagaču “o kojem se ne govori”, Vlada Srbije je za članove Saveta Pravnog fakulteta u Nišu, onih koji su u njenoj ingerenciji, imenovala bliske saradnike predsednika Opštine Medijana Nebojše Kocića, od koji su većina članovi SNS. Na Pravnom fakultetu negoduju zbog ovakve odluke, jer je, kako kažu, dosadašnja praksa bila da Vlada imenuje eminentne ličnosti iz lokalne zajednice.

  (49) detaljnije
 • igor vucic

  Direktor niškog Vodovoda službenim kolima išao na utakmice "Železničara" po Srbiji

  Od Pančeva do Šapca, direkor JKP "Naissus" Igor Vučić je službenim kolima ovog javnog preduzeća tokom 2018. godine odlazio na utakmice Rukometnog kluba Železničar, u kojem je obavljao funkciju predsednika kluba. Vučić potvrđuje da je išao na utakmice "Želje" službenim kolima, ali da je to bilo tada kada je u mestima održavanja utakmica imao i obaveze vezane za preduzeće kojim rukovodi.

  (41) detaljnije
 • aparati

  KC Niš bi mogao da plati milionsku kaznu zbog PP aparata koji nisu kontrolisani

  Dok zakon predviđa obaveznu kontrolu protivpožarnih (PP) aparata na svakih 6 meseci, nekoliko aparata koji se nalaze u novoj zgradi Kliničkog centra, poslednji put su kontrolisani pre više od godinu dana. Pored toga što je potencijalno opasno, jer bi u slučaju požara nekontrolisani aparati mogli da otkažu, za ovakav prekršaj propisane su kazne od 500.000 do 3 miliona dinara. U KC Niš nisu odgovorili na novinarska pitanja zašto kontrola nije odrađena na vreme.

  (12) detaljnije
 • Dom zdravlja Prokuplje; foto lj.m.

  Potpredsednik i sekretar Skupštine dobili posao u Domu zdravlja

  Od ukupno 19 kandidata koji su se javili na oglase za dva radna mesta, posao "za stalno" u Domu zdravlja Prokuplje dobili su zamenik predsednika prokupačke Skupštine Nikola Hadži Lazić i sekretar Saša Anđelković. Direktorka Doma zdravlja Slavica Momčilović odlučila je da zaposli baš ova dva lokalna funcionera iz SNS, ali ne objašnjava zašto su oni bili najbolji od svih prijavljenih.

  (16) detaljnije
 • Darko-Laketić.jpg

  "Južne vesti" Agenciji "pomogle" da Laketiću upiše prihode iz Ćuprije

  Iako prema prvobitnim izveštajima, u Agenciji za borbu protiv korupcije nisu bila evidentirana mesečna primanja od oko 50.000 dinara koje je narodni poslanik SNS iz Prokuplja Darko Laketić ostvarivao i ostvaruje u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, pre nekoliko meseci ona su upisana. U Agenciji kažu da je u pitanju bila greška i da je ispravljena nakon što je novinar "Južnih vesti" uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

  (5) detaljnije
 • rovče

  Rovče u niškoj Tvrđavi rekonstruisano bez dozvola

  Novoizgrađene tribine na terenima i postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže samo su neki od radova u Rovčetu koji su obavljeni bez dozvole za izgradnju ili rekonstrukciju. Dok u KLERP-u tvrde da im dozvola nije ni bila potrebna, u Sekretarijatu za izgradnju Niša kažu da su bez dozvole mogli samo da sređuju postojeće objekte.

  (12) detaljnije
 • škoda superb

  Službena “škoda” Medijane korišćena praznicima, vikendima i noću, u Opštini kriju naloge

  Dan državnosti Srbije, vikendi, Veliki petak, samo su neki od neradnih dana, kada je van Niša, vrlo često i noću, vožena službena “škoda superb” za koju zaposleni u Medijani tvrde da je koristi samo predsednik te Opštine Nebojša Kocić. Dok izvori iz Medijane tvrde da je putovao u selo Stajkovce, ali i na skupove Srpske napredne stranke, u Opštini kažu da “to nisu informacije od javnog značaja” i kriju putne naloge.

  (31) detaljnije
 • škoda superb

  Dok nove "škode" stoje na parkingu, gradonačelnik Niša se prevozi starom

  Iako su juna ove godine za 43.000 evra kupljene 3 "škode" da bi se zamenila stara vozila, ona skoro da se ne isteruju sa parkinga, a gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik niškog Parlamenta Rade Rajković se i dalje voze kolima starijim od 10 godina. Odgovor zbog čega se nove "škode" štede, dok prvi čovek Niša potencijalno rizikuje život u starim kolima, novinari nisu dobili ni od Bulatovića, niti od načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića.

  (13) detaljnije