Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

Funkcioneri Panteleja vikendom službenim kolima u Sofiju

Predsednik Skupštine Opštine Pantelej Srđan Nešić je službenom “škodom superb”, prema putnom nalogu u koji su novinari Južnih vesti imali uvid, u nedelju 3. septembra, kada većina državnih ustanova ne radi, otišao do Sofije i nazad. Iako je to bilo pre samo mesec i po dana, Nešić kaže da se ne seća zašto je bio tamo.

(20) detaljnije
hala cair sada

Opština Pantelej dva puta dogovarala organizaciju sajma sa istom firmom, javni poziv radi reda?

Opština Pantelej je u junu, kako navode u odgovoru dostavljenom Južnim vestima, raspisala Javni poziv za firmu organizatora sajma kojoj je besplatno ustupljena hala “Čair”, iako je u martu sa tom firmom već bio potpisan ugovor za organizaciju sajma sa istom idejom, koji nije održan, već je pomeren za septembar.

(1) detaljnije
daljinski

Nišlije će plaćati 1.000 evra po satu za TV prenos gradske Skupštine

Nakon dve javne nabavke na kojima nije bilo ponuđača za direktan televizijski prenos sednica Skupštine Grada, na trećoj, na kojoj je Grad ponudio čak 4,5 miliona dinara za 4 sednice, pobedila je "Niška televizija". Predsednik Skupštine Rade Rajković kaže da će naredno zasedanje niške Skupštine biti zakazano za narednu nedelju.

(11) detaljnije
Gerontološki centar Niš

Ministarstvo krije razlog smene direktora Gerontološkog centra Niš

Umesto odgovora na pitanje zašto je smenjen direktor niškog Gerontološkog centra Dragan Miletić nakon samo 4 meseca od imenovanja, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponavljaju da je u njihovoj nadležnosti da postavljanju i razrešavaju dužnosti direktore.

(3) detaljnije
 • Zahtev

  Policija ćuti o dokumentima vezanim za slupana kola "Parking servisa" Niš

  Podatke u vezi sa anonimnom krivičnom prijavom iz 2015. protiv direktora niškog Parking servisa Marka Jankovića zbog sumnje da je parama građana platio popravku službene “škode oktavije”, koju je nepoštujući saobraćajna pravila, slupao 2013. godine, Policijska uprava Niš nije dostavila novinarima "Južnih vesti", uprkos zvaničnom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

  (5) detaljnije
 • kola

  MUP ćuti o tajnoj nabavci policijskih “škoda”

  Ni nakon više od mesec dana od kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo 710 policijskih “škoda”, nije poznato pod kojim uslovima su one kupljene i zašto baš od "Auto Čačka", a nije poznato ni koliko je vozila dobila niška policija. MUP nije dostavio ni ugovor o kupovini, ali ni prateću dokumentaciju vezanu za ovu nabavku, iako su novinari Južnih vesti te podatke tražili zvaničnim Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja.

  (17) detaljnije
 • ramstek-foto-fb-k2

  Opština Pantelej parama građana plaća kafane u Nišu, Beogradu i na auto-putu

  Svinjske kolenice sa renom, jagnjetina ispod sača, kare u skrami, ribić u kajmaku, bečka šnicla i ramstek na žaru samo su neki od specijaliteta koje će funkcioneri Opštine Pantelej i njihovi gosti jesti u 4 kafane od Niša do Beograda, sa kojima su potpisani ugovori ukupne vrednosti 1,1 milion dinara, a čije će račune platiti građani. Stručnjaci ocenjuju da ovakve javne nabavke pokazuju "niske pobude" funkcionera.

  (34) detaljnije
 • Sednica Skupštine Grada

  Novi tender za TV prenos sednica - više para za manje posla

  Nakon dva poništena tendera za direktan TV prenos sednica Skupštine Grada, na kojima se nije javila nijedna televizija, raspisan je novi, na kojem Grad nudi čak 4,5 miliona dinara za prenos 4 sednice. U odnosu na prethodni, poništen tender, na kojem je Grad bio spreman da ponudi 3.5 miliona dinara za 6 desetosatnih sednica, iznos koji se sada nudi je skoro duplo veći, a posla je manje.

  (8) detaljnije
 • hala cair sada

  Hala “Čair”, preko Opštine Pantelej, besplatno ustupljena privatnoj firmi za sticanje profita

  Iako se, za organizovanje sajmova i drugih manifestacija u niškoj hali “Čair”, uglavnom naplaćuje izdavanje ovog prostora, beogradska firma “Naš sajam” je za isti posao dobila halu potpuno besplatno. Da ne plate ni dinar zakup prostora koji su iznajmljivali učesnicima i od njih za to uzimali novac, omogućila im je Opština Pantelej, sa kojom su potpisali ugovor o saradnji.

  (9) detaljnije
 • vatrogasni kamion

  MUP mora da plati 20.000 dinara zbog skrivanja informacija

  S obzirom na to da se Ministarstvo unutrašnjih poslova oglušalo o nalog Poverenika za informacije od javnog značaja da novinarima Južnih vesti dostavi informacije vezane za vozila kojima raspolaže vatrogasno-spasilačka jedinica u Nišu, ova institucija moraće da plati kaznu od 20.000 dinara. Poverenik je dao novi rok MUP-u, koji, ako ne ispoštuju, moraju da plate 180.000 dinara.

  (6) detaljnije
 • škoda

  Pošta Srbije i dalje ćuti o slupanoj službenoj “škodi”

  I dok pojedini radnici niške Pošte tvrde da je direktor ovog preduzeća Miroslav Janojlić u trenutku kada je slupao službenu “škodu oktaviju” bio na godišnjem odmoru i da je kola vozio bez putnog naloga, u centrali Pošte već duže od mesec dana odbijaju da novinarima dostave putni nalog, kao i rešenja o korišćenju godišnjeg odmora.

  detaljnije
 • registri

  Iz Tužilaštva nestala dokumetacija o slupanoj "škodi" niškog "Parking servisa"

  Dokumenta u vezi sa anonimnom krivičnom prijavom iz 2015. protiv direktora niškog "Parking servisa" Marka Jankovića, zbog sumnje da je štetu za službenu “škodu oktaviu” koju je slupao 2013. platio parama građana, kako kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu, “ne nalaze se u arhivu”. Stručnjaci kažu da je nestanak predmeta iz arhive Tužilaštva sumnjiv i da je veoma opasno što se takve stvari dešavaju.

  (7) detaljnije
 • dejan jovanovic

  Odloženo suđenje Jovanoviću okrivljenom za falsifikovanje Vukovićeve biografije

  Zbog toga što se u sudnici nije pojavio direktor JKP Naisus i nekadašnji sekretar Srpske Napredne Stranke u Nišu Dejan Andrejević u svojstvu svedoka, odloženo je suđenje predsedniku Opštine Niška Banja i bivšem predsedniku Odbora za imenovanja Dejanu Jovanoviću, kome se stavlja na teret falsifikovanje biografije kandidata za v. d. direktora Narodnog pozorišta u Nišu Ivana Vukovića.

  (8) detaljnije
 • optužni predlog

  Uprava “Nišstana” pred sudom zbog spornog finansijskog izveštaja

  Zbog toga što je u finansijskom izveštaju “Nišstana” za 2015. upisalo poslovni objekat u centu Niša kao sopstvenu svojinu, iako pripada Gradu, ali i zbog toga što tada nisu evidentirali stan od 205 kvadrata u zgradi “Aleksandrija”, pokrenut je sudski proces protiv ovog preduzeća, kao i njegove uprave. Direktor Nišstana Nenad Hafner tvrdi da sporne stvari u finansijskom izveštaju nisu krivica okrivljenih.

  (2) detaljnije
 • sud

  Nova presuda za profesore DIF-a okrivljene zbog korupcije

  Umesto po 6 meseci zatvora, koliko je bilo predviđenom prvobitnom nepravosnažnom presudom, trojica profesora Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja koji su falsifikovali dokumentaciju i omogućili studentu da odbrani diplomski rad iako je on bio sve vreme u SAD, trebalo bi, prema novoj presudi Osnovnog suda da robijaju duplo duže. Međutim, u Osnovnom sudu objašnjavaju da je presuda nepravosnažna i da su okrivljeni podneli žalbe.

  (3) detaljnije