Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

“Oko sokolovo” u Nišu naplatilo 450.000 evra u 2023. od parkiranja, a od prekršaja tajna

Otkako je stiglo u Niš, građani pitaju koliko Oko sokolovo "zarađuje". Više od 53,7 miliona dinara (oko 450.000 evra) ove godine naplatio je samo JKP Parking servis dnevne karte onima koji nisu platili parking mesto, primenom tog sistema. Najproduktivniji mesec bio je mart sa iznosom od oko 10 miliona dinara, a 14. jula naplaćeno je 266.600 dinara. Koliko su kazni zbog prekršaja utvrđenih Okom sokolovim naplatili - iz Komunalne milicije tvrde da ne znaju. Ne znaju ni iz Uprave za finansije, pošto kažu da to sve ide na račun kazni za prekršaje u budžetu.

(40) detaljnije
sanitet

Heroin, marihuana i kriminalna grupa: U pritvoru Perišićev šurak, vozač u Kliničkom

Vozač saniteta zaposlen u Univerzitetskom kliničkom centru Niš jedan je od četvorice uhapšenih kao deo kriminalne grupe za koju se sumnja da je u Beogradu prodavala heroin, a u Prokuplju imala laboratoriju za proizvodnju marihuane, potvrđeno je Južnim vestima iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i iz UKC-a Niš. D. S. je u pritvoru, a kako saznajemo, reč je o bratu supruge direktora UKC Niš Zorana Perišića.

(31) detaljnije
Novi magnet u KC Niš 2017; foto: KC Nis

Novi magnet u KC Niš se za 6 godina kvario 6 puta, najmanje 156.000 evra potrošeno za popravke

Iako su zvanično nadležni odgovorili da je magnetna rezonanca, kupljena za novi Klinički centar u Nišu 2017. godine, za nepunih 6 godina rada bila u kvaru četiri puta, ovaj aparat nije radio u još dva puta, jednom dok je još bio u garanciji, dok su sve ostale popravke platili građani novcem Ministarstva zdravlja, a za to je potrošeno najmanje 156.000 evra.

(8) detaljnije
Specijalna bolnica Sokobanja

Ministarka je razrešila dužnosti direktorke bolnice, ona se kao penzionerka zaposlila u istoj ustanovi

Manje od mesec i po dana nakon što je ministarka zdravlja, nakon prijave nepotizma i tuče lekara, razrešila dužnosti v. d. direktorke Specijalne bolnice u Sokobanji Vesnu Milanović posle 8 godina na toj funkciji - ona se kao penzionerka, sa tada nepunih 67 godina, zaposlila u Laboratoriji u istoj bolnici.

(14) detaljnije
 • Miting SNS, Beograd, maj 2023

  Vučićev miting i niški javni sektor: po papirima "samo" 782 bilo odsutno s posla tog dana

  Na dan "kontramitinga" naprednjaka, najmanje 782 radnika niških javnih preduzeća, ustanova i opština nije bilo na svojim radnim mestama iz različitih razloga. Najviše odsutnih bilo je u najvećim niškim preduzećima, Mediani i Vodovodu , a samo dvojica od 14 direktora su tog dana bili na poslu. Među njima nije direktorka "Pčelice", koja je ranije isticala da ni ona, a ni njeni zaposleni, neće ići na miting, ali je ipak bila u jednom od autobusa. Skoro svi predsednici opština bili su tog 26. maja na odmoru, a trojica i na okupljanju za "put nade".

  (8) detaljnije
 • Kamere-JKP-Mediana-foto-Grad-Nis

  Tek nakon istraživanja "Južnih vesti" i 2 meseca od opomene niška "Mediana" prestala nezakonito da snima građane

  Nedozvoljeno snimanje građana i automobila na ulici niško javno preduzeće "Mediana" praktikovalo je više meseci, tako što su postavili 170 kamera na svojim vozilima, uz opravdanje da time žele da zaštite imovinu i zaposlene, kao i poboljšaju kvalitet svojih usluga, utvrdio je Poverenik. Ipak, iako su ih nadležni još marta opomenuli da time krše zakon, iz odgovora koje su dostavili Povereniku zaključak je da su video-nadzor deaktivirali tek kada su novinari Južnih vesti to počeli da istražuju, a problem još nije potpuno rešen.

  (14) detaljnije
 • licitacija 6

  SNS rođaci, advokati, građevinske firme - ko je sve kupio gradsku imovinu na licitaciji u Nišu

  Na licitaciji za gradske stanove, garaže i zgrade u Nišu, najviše je izlicitirao Zoran Ždraljević, inače suvlasnik hotela "Exclusive palace" u Nišu i rođak SNS omladinca Nikole Ždraljevića, koji je preko stranke zaposlen u "Tržnici". Među pobednicima nadmetanja je i advokatica Tanja Savić, poznata po tome što je u timu sa niškim advokatom Milanom Petrovićem branila ukrajinskog obaveštajca u Nišu. Najviše je platila firma "Đokić gradnja" - 163.000 evra stan u centru grada.

  (4) detaljnije
 • Gradska kuća

  Ko stoji iza medija kojima je Grad Niš podelio pare građana na konkursu

  Osim toga što su na gradskom konkursu u Nišu mediji Vidosava Vitka Radomirovića dobili ukupno 33,7 miliona dinara, 2,5 miliona dobiće i agencija Jelene Lješnjak, njegove poslovne partnerke, koja u "Timok AD"-u sa njim deli direktorsku poziciju. 800.000 dinara dobiće i "Internet group", iza kojeg stoji prorežimski portal "Telegraf". Više od pola miliona namenjeno je "Forum artistikum"-u, čiji će projekat, prema pisanoj izjavi do koje su "Južne vesti" došle, realizovati naprednjak i radnik Gradske uprave Nikola Panić, koji sa svojim medijem ne može da učestvuje zbog sukoba interesa.

  (10) detaljnije
 • beli vrh matejevac

  "Južne vesti" saznaju: Na pašnjacima u Matejevcu investitor želi da gradi solarnu elektranu

  Na pašnjacima u niškim selima Jasenovik i Matejevac, koje su odbornici nedavno oduzeli meštanima, postoji namera investitora da proizvodi i koristi energiju sunca, odnosno da izgradi solarnu elektranu - informacije su Ministarstva poljoprivrede koje su dostavili Južnim vestima . Zahtev za izdavanje informacija o lokaciji za matejevački Beli vrh stigao je i do Gradske uprave Niša, a novinari su došli do dokumenta u kome se vidi da elektranu na sunčevu energiju želi da gradi firma Heliosun iz Beograda, koja je prema podacima sa APR-a osnovana pre manje od 4 meseca.

  (13) detaljnije
 • Jovica Krstić fotografiše gradonačelnicu; foto: JV-Ljubica Jocić

  Na terenu uz Sotirovski, a "na papiru" rade druge poslove u gradskim upravama

  U Kabinetu gradonačelnice Niša ima posla za 16 ljudi, ali prema dostavljenim podacima tu i dalje zvanično radi njih četvoro - dve pomoćnice, kao i vozač i šefica kojima su produženi ugovori. Drugi koje novinari viđaju na terenu i uz Draganu Sotirovski zapravo su zaposleni u gradskim upravama i trebalo bi da se bave pravnim i ekonomskim poslovima. Zvanično, poslove portparola niko ne obavlja, a jedan od onih koji najavljuje njene konferencije za medije je "na papiru" iz Uprave nedavno prešao u sektor javnih nabavki u Niškoj Banji, dok za drugog koji se predstavljao kao PR tvrde da njegov ugovor ni ne postoji.

  (27) detaljnije
 • izrovarena palilulska (1)

  Kiparski papiri i niška posla - dokazana tajna veza Karića i “naselja budućnosti”

  Prva zgrada za tajanstveni kompleks prvobitno najavljen kao “Tesla park”, sada nazvan “Beethoven's park”, uveliko niče u Nišu i mesecima predstavlja misteriju za javnost. I pored brojnih negiranja od strane gradonačelnice Niša i direktora “Tesla parka”, istraživanje Južnih vesti pokazuje da je kiparsku firmu koja stoji iza gradnje novog kompleksa, osnovala “Dana Holdings” - kompanija porodice Karić. Stvarni vlasnik "Tesla parka" je Nikola Lazarević, rođeni brat Karićevih zetova, dok je osoba zadužena za podnošenje dokumentacije bila advokatica Vera Čabarkapa, odbornica u Skupštini grada Beograda i potpredsednica Karićevog Pokreta snage Srbije - BK.

  (37) detaljnije
 • Klinički centar Niš KOSTA

  Oko 100 aktivnih tužbi protiv UKC Niš - bivši direktor odustao, ali ne i lekari

  Bivši direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović je pre 3 godine tužio ovu ustanovu dok je bio na njenom čelu, a potom su ga sledili i drugi zaposleni. Međutim, iste godine je od tužbe odustao, jer se nije pojavio na ročištu, navode iz Državnog pravobranilaštva, ali se njegove kolege nisu povukle, pa su tako trenutno aktivne 94 tužbe protiv UKC Niš. Advokat Zoran Mitić koji zastupa nekoliko lekara koji su tužili zbog neplaćenog rada kaže da sporovi, kako im i ime kaže, idu jako sporo, traju i više od 2 godine, a još nema ni prvostepene presude.

  (12) detaljnije
 • Kamere JKP Mediana; foto: Grad Niš

  Niška "Mediana" uvela sistem "Velikog brata" zbog smeća, a time nezakonito snimaju građane

  U JKP Mediana je prošle godine počeo sa radom "monitoring centar" koji, između ostalog, znači da postoje kamere na kamionima-smećarima i nadležni preko video-nadzora prate efikasnost radnika i situaciju na terenu. Međutim, novinari Južnih vesti su primetili da kamere ne snimaju samo kontejnere i radnike, već i građane na ulici i tablice na automobilima. Na to su ukazali Povereniku koji je opomenuo ovo javno preduzeće i naložio da prestanu sa snimanjem i obradom podataka o ličnosti, jer time krše zakon.

  (22) detaljnije
 • poklon

  Niški funkcioneri godinama ne prijavljuju poklone - trend ili prikrivanje

  Svarovski i porcelanske figure, zlatnici, statue, flaša viskija, knjige i umetnička dela, samo su neki od poklona koje su dobili javni funkcioneri u Srbiji i prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije. Među njima već godinama nema funkcionera iz Niša, pa su mnoge institucije, ustanove i preduzeća u registru Agencije “praznih ruku”. Izveštaji pokazuju trend slabog odziva organa javne vlasti za prijavljivanje poklona, a analitičari ističu da je moguće da oni ne poštuju zakonsku obavezu.

  (6) detaljnije
 • trg kralja milana 3 foto todorović

  Ko pobeđuje na tenderima u Nišu - naprednjačke i "ministarske" firme dobile milione evra

  "Auto Čačak", "Tončev gradnja", "Telekom", "Vodogradnja" iz Pukovca - samo su neke od omiljenih firmi na tenderima Grada Niša i javnih preduzeća. Optužbe da nadležni nameštaju javne nabavke dolaze iz redova opozicije, ali i od firmi koje su odbijane, iako su nudile i po nekoliko puta niže cene od onih koje su na kraju izabrane. Zbog malverzacija sa tenderima poslednjih godina u Nišu bilo je i hapšenja, kao i opomena revizora. Od Poštanske štedionice, u kojoj kao zastupnik Regionalog centra radi suprug Dragane Sotirovski, Grad Niš je za decu svojih zaposlenih kupio novogodišnje poklone krajem 2022.

  (38) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da se ne ljubimo...

Tika Spic Čitalac

Tekst: Gradonačelnica Niša krije da li je podnela ostavku

Pronađite nas na: