Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

Osuđena direktorka Muzeja u Prokuplju, falsifikovala ostavku bivšeg direktora

Ljiljana Krasić, direktorka Narodnog muzeja "Toplice" u Prokuplju, osuđena je prvostepenom presudom Osnovnog suda u tom gradu na 8 meseci zatvora, s tim da se kazna neće izvršiti ako za godinu dana ne ponovi krivično delo. Ona je nepravosnažno osuđena jer je falsifikovala potpis ostavke tadašnjeg v. d. direktora Muzeja koju je sama sačinila i ostavku predala Skupštini koja je trebala na osnovu toga da ga smeni, a na njegovo mesto imenuje nju za v. d. direktorku Muzeja.

(6) detaljnije
leoni

Kontrola nakon žalbi investitora pokazala - većina bolovanja u Nišu ispravna

Većina bolovanja vođena je prema svim standardima, a uočene su manje nepravilnosti koje se odnose na vođenje medicinske dokumentacije - pokazala je provera rada lekara niškog Doma zdravlja i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, a koje je rađena po nalogu Ministarstva zdravlja nakon što su se tadašnjoj premijerki na veći broj bolovanja požalili iz firmi Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric. Lekari koji su imali propuste biće opomenuti i dodatno edukovani.

(29) detaljnije
gradska uprava

Iste čak i slovne greške - da li je Gradska uprava Pirot "štelovala" tender za firmu poznatog biznismena

Gradska uprava u Pirotu platiće više od 30.000 evra novo vozilo marke "Suzuki" i parama građana kupiće ga od beogradske firme "Euro Sumar", čiji je većinski vlasnik poznati biznismen Branislav Grujić. Zahtevi koje je Gradska uprava imala u vezi sa vozilom pisani su kao da je u planu bio baš "suzuki jimny", pa je prekopirana i slovna greška sa sajta izabrane firme.

(5) detaljnije
58707853-2339098813012815-7517914564554391552-n

Milioni od niškog "Parking servisa" beogradskoj firmi čiji je direktor hapšen zbog nameštanja tendera

Boje za obeležavanje puteva, od kojih neke i nisu propisane pravilnikom, niški JKP "Parking servis " kupiće za više od 10,6 miliona dinara od beogradske "Tehnohemije", firme čiji je generalni direktor hapšen zbog nameštanja tendera baš u Nišu. Firma koja je ponudila znatno nižu cenu odbijena je jer njena "koverta nije stigla blagovremeno". "Tehnohemija" je povezana i sa vlašću i Grad Beograd u njoj ima akcije od skoro 60 miliona dinara.

(12) detaljnije
  • vranjska-banja-risort

    Završetak hotela u Vranjskoj Banji za koje dobija državnu subvenciju "Milenijum" odložio za 2026. godinu

    Nakon kupovine celokupnog jezgra Vranjske Banje, kompanija “Milenijum tim” je najavila da će izgraditi dva luksuzna hotela do 2023. godine, a za to im je odobrena i bespovratna državna pomoć od 10,1 miliona evra. Radovi kasne, a “Milenijum” je od ukupno najavljenih 65 miliona evra do sada uložio oko 20 miliona, dok je od države dobio podsticaj od oko 1,6 miliona , kao i odobrenje da se rok za završetak investicije po treći put pomeri, ovog puta za 2026. godinu.

    (1) detaljnije
  • automobil Vlade

    Državni službenici se voze po jugu Srbije autom Vlade sa isteklom registracijom

    Državni službenici koji su tokom prethodne nedelje boravili u Prokuplju, dovezli su se sa dva Vladina automobila marke “volkswagen arteon" beogradskih tablica od kojih je jedan bio sa isteklom registracijom. Iz Vlade nema odgovora na postavljena pitanja, ali nezvanično saznajemo da su u pitanju osobe iz protokola predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

    (14) detaljnije
  • Screenshot 2024-03-12 at 15.17.07

    Imali 40 miliona za "Kulište" u Niškoj Banji, vratili ih, terme reciklirao Vučić

    Iako je Grad Niš dobio 40 miliona dinara na račun za projekat "Kulište" u Niškoj Banji, taj isti novac je i vraćen u budžet jer banjska i niška vlast nije izgradila terme. Ipak, te iste terme kao obećanje reciklirao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojoj prezentaciji "Skok u budućnost" i "skokovito" je sve prebacio do 2027.

    (16) detaljnije
  • Gradska kuća

    Niški funkcioneri i korupcija - protiv koga su sve podnete prijave

    Načelnica niške uprave, doskorašnji vršilac dužnosti načelnika niške uprave, direktori kulturnih institucija i javnih preduzeća, zaposleni u sudovima, članovi gradskog veća i odbornici, kao i bivši gradonačelnik Grada Niša prijavljeni su Agenciji za sprečavanje korupcije. U periodu od 2019. do januara 2024. godine Agencija je primila više od dvadeset podnesaka u kojima se ukazuje sumnja u korupciju u organima javne vlasti u Nišu.

    (7) detaljnije
  • bolnica

    Milionska odšteta pacijentu zbog greške lekara u Prokuplju, blokiran račun Bolnice

    Zbog potkožne izrasline koju mu je lekar uklonio bez provere nalaza, nakon čega su, usled komplikacija pacijentu kasnije odstranjeni prsti i cela desna šaka, pravosnažnom presudom Višeg suda, Opšta bolnica je u obavezi da mu isplati 3,4 miliona dinara odštete sa zateznom kamatom, kao i da se pacijentu do njegove 65. godine isplaćuje mesečna naknada od 22.497 dinara počev od 1. jula 2019, ali i da Bolnica za sudske troškove plati 607.704 dinara.

    (14) detaljnije
  • dom zdravlja žitorađa

    Novi rendgen u Žitorađi ni nakon 3 godine ne radi, ispaštaju pacijenti

    Dom zdravlja u Žitorađi već nekoliko godina ima potpuno novi rendgen koji nikada nije stavljen u funkciju, pa zbog toga pacijenti sa teritorije te opštine zdravstvene usluge moraju da traže u prokupačkoj Bolnici, udaljenoj dvadeseatak kilometara. Direktor te ustanove Aleksandar Stanković kaže da je uređaj postavljen i da duže od godinu dana čekaju licencu Ministarstva zdravlja kako bi rendgen počeo sa radom.

    (3) detaljnije
  • Dragana Sotirovski i Miroslav Ćosić

    Sotirovski ima tim bivših novinara, ali iz budžeta Niša plaća "spoljnog saradnika" za promociju

    I pored brojnih članova u timu gradonačelnice Dragane Sotirovski, među kojima ima i bivših novinara, a za koje kaže da treba da prate njen tempo i "budu budni 24 sata dnevno", za usluge promocije gradonačelnice i izradu informatora, iz budžeta Grada će biti plaćeno 480.000 dinara na račun višegodišnjeg novinara, sada penzionera i voditelja Belamija Miroslava Ćosića. Iz kabineta gradonačelnice tvrde da je njegov zadatak da za 80.000 mesečno radi na informatoru, a da to nema veze sa njegovim angažovanjem u emisiji Peta noć ili uređivanjem naslovne strane Narodnih novina gde je juče izašlo i javno priznanje za ideju Dragane Sotirovski.

    (23) detaljnije
  • sud niš

    272 ukradena pištolja u Nišu - slučaj uznemirio javnost, Tužilaštvo odbilo odgovore

    Gde je "stigla" istraga, da li je osumnjičeni policajac još u bekstvu, da li su pronađeni nestali pištolji - pitanja su koja i dalje muče građane Niša i javnost posle otkrića da su iz policijske stanice u Durlanu ukradena 272 pištolja. Ipak, iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu smatraju da ne postoji opravdani interes javnosti da zna odgovore na ova pitanja, pa su odbili odgovor Južnim vestima, tako i građanima. Pozvali su se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama da informacije ne bi dali.

    (13) detaljnije
  • policijska stanica pantelej

    Ne 63, već 272 pištolja nestala iz policijske stanice u Nišu: osumnjičeni policajac u bekstvu

    Policajac iz Niša nalazi se u bekstvu, nakon što je osumnjičen da je iz policijske stanice Pantelej u kojoj je do tada radio otuđio 272 pištolja koja su građani, naredbom MUP-a, predali u maju prošle godine nakon ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i Mladenovcu. Južne vesti saznaju iz dokumenata u koje su imale uvid, da je u više navrata iznosio oružje iz policijske stanice, za koje se pretpostavlja da se i dalje nalazi u Nišu.

    (24) detaljnije
  • Blace

    Blačka firma osnovana pre 20 dana dobila posao čišćenja ulica, ugovor vredan 2,75 miliona dinara

    Firma iz Blaca koja je otvorena pre 20 dana, samo nekoliko dana nakon raspisivanja Javnog poziva Javno komunalnog preduzeća u tom gradu za usluge čišćenja javnih površina, dobila je posao vredan 2.751.302 dinara. Od dve pristigle ponude, firma Interactive consulting doo sa sedištem u Blacu, čiji je vlasnik Vladimir Mitrović dobila je posao kao povoljniji ponuđač i to za samo par desetina hiljada dinara od beogradske firme Alijansa 20-21 doo čija je ponuda bila 2.788.795 dinara.

    (6) detaljnije
  • Bazen sa Hisara

    Prokuplje traži koncesionara za bazen i teniske terene uz godišnju naknadu od 500.000 dinara

    Uz naknadu koja ne može biti manja od 500.000 dinara godišnje, Grad Prokuplje će koncesiono izdati na 35 do 40 godina površinu od 1,9 hektara na kojoj se nalaze gradski bazen, teniski tereni, ugostiteljski objekat, sportska hala, kao i prostor gde je ranije bila stočna pijaca. Od koncesionara se traži da finansira rekonstrukciju, izgradnju, upravlja i održava taj prostor i stavi ga u funkciju za posetioce.

    (6) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: