Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

Portparolka i stranačka koleginica gradonačelnice Niša za 4 meseca na 3 radna mesta u javnom sektoru

Mesto portparola gradonačelnice Niša preuzela je nakon dolaska nove SNS-SPS garniture u Gradsku kuću pre nekoliko meseci, ali ekonomska tehničarka Anita Živković, iako se u Kabinetu gradonačelnice bavi medijima, formalno radi u JKP “Mediana”. Kako sama kaže ponosna je članica SNS i bot, a u Kabinet je upućena privremeno. Od 31. avgusta do kraja 2020. promenila je čak 3 radna mesta uz 4 ugovora o radu u javnom sektoru, a skoro sve vreme je na posao dolazila u Gradsku kuću.

(80) detaljnije
Milorad Kovačević

Pitali mesne zajednice o igračima i terenima u planinskim selima, pa ih tužili jer nisu odgovorili na zahtev

Nakon što je Košarkaški klub iz Blaca Zone boys poslao zahteve za pristup informacijama sa pitanjima o registrovanim klubovima, igračima i terenima u podjastrebačkim prokupačkim selima u kojima negde živi i jedva desetak ljudi, predsednici mesnih zajednica desetak sela mislili su da je reč o šali. Međutim, stigli su im sudski pozivi, jer je klub podneo tužbe koristeći "rupe" u zakonu i zaobilazeći Poverenika, pa sada ovim mesnim zajednicama prete kazne do 100.000 dinara jer nisu u roku odgovorili na tražene informacije od javnog značaja.

(11) detaljnije
IMG_20210222_113538

“Milenijum tim” kupio i zakupio više od 700 hektara kod Leskovca, kažu da vinogradi nisu za Vučića

Za oko 70 miliona dinara beogradska firma “Milenijum tim”, koja se pretežno bavi građevinom, kupila je oko 190 hektara vinograda kod Leskovca. U zakup su uzeli još 521 hektar državnog zemljišta i to na 30 godina. Dok iz opozicije i od građana dolaze sumnje da su komasacija, uknjiženje, pa i uslovi zakupa nameštani za njih, a oni to zapravo kupili za porodicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u “Milenijum timu” sve demantuju i nazivaju besmislicom.

(26) detaljnije
logo

Lažni sajt "Južnih vesti" - još jedan način za obračunavanje sa profesionalnim medijima

Početkom februara pojavio se sajt južnevesti.info koji je plagijat “Južnih vesti” - sa istim imenom i logoom, dizajnom i bojama koje takođe podsećaju na pravu verziju našeg medija. Sajt je registrovala firma čiji je vlasnik osnovao i gasio brojne kompanije, a osim vesti koje su neutralnog sadržaja, ovaj portal je objavio i tekstove kojima želi da diskredituje prave “Južne vesti”.

(27) detaljnije
 • farbalica-foto-jovana-adamovic

  Prva kupovina završena istragom i hapšenjem, niški "Parking servis" opet od iste firme kupuje boje

  I pored toga što se i dalje vodi istraga protiv firme Pamax zbog sumnje da je 2017. falsifikovala dokumentaciju i štelovala cene boja za puteve, zbog čega su hapšeni i radnici Parking servisa , ovo niško javno preduzeće opet je na tenderu za kupovinu boja koje se zvanično ne koriste izabralo istu firmu i za to će joj platiti 18 miliona dinara, bez PDV-a. Tvrde da je reč o maloj količini crvene, zelene, sive i crne boje koje su već koristili u Nišu i planiraju da njima opet farbaju, a ugovor sa istom firmom pravdaju najpovoljnijom cenom.

  (26) detaljnije
 • plakati

  Iza reklama kojima je oblepljen Niš - iz Komore ukazuju da neki advokati krše Zakon

  Niš je oblepljen plakatima na kojima piše da građani koji su uzimali kredit kod bilo koje banke mogu da povrate novac od troškova obrade kredita besplatno, pa se Nišlije rado odazivaju nepoznatim brojevima i broj tužbi protiv banaka narastao je toliko da su sudovi zatrpani. Da bi trebalo pogledati iza reklama ukazuju advokati, u čijoj je branši reklamiranje zabranjeno, a ovaj slučaj, kažu, pogodan za laku zaradu njihovih kolega. Advokati koji se reklamiraju preko posrednika krše Zakon i Kodeks, ukazuje predsednik novosadskog ogranka advokatske komore Vojvodine. Predsednik niške komore je zakazao sastanak, pa se više nije javio.

  (30) detaljnije
 • Narodni muzej Leskovac Marko Mitić

  Ogroman broj tužbi zaposlenih protiv leskovačkog Muzeja, direktorka bi da se piše o lepim temama

  Za nešto više od 11 godina, samo pred Osnovnim sudom u Leskovcu podneto je čak 77 tužbi radnika protiv Narodnog muzeja u tom gradu. Trenutno su u postupku 4 slučaja u kojima se zaposleni spore sa tom kulturnom institucijom na čijem je čelu od 2016. godine Mira Ninošević. O tužbama i stanju u kolektivu ona nije želela da govori za Južne vesti, a novinarima je poručila da pišu o nagradama, projektima i lepim stvarima u kojima učestvuje leskovački Narodni muzej.

  (8) detaljnije
 • žubor

  "Planinka" hotel u Kuršumlijskoj banji platila manje od subvencija i realne cene, Savet predlaže raskid ugovora

  Da bi trebalo obustaviti započete procese privatizacija svih specijalnih bolnica, pa i Kuršumlijske banje gde ocenjuju da je bilo više nedozvoljenih radnji u tom procesu, stav je Saveta za borbu protiv korupcije. Kuršumlijsko preduzeće A.D. Planinka, u čijem vlasništvu su Prolom i Lukovska banja, fabrika Prolom voda , kao i park prirode Đavolja varoš, krajem 2019. godine postaje vlasnik i banjskog kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj banji. Ukupna cena kompleksa Žubor je 1.415.836 evra, a ocena Saveta da je to duplo manje od realne, tržišne cene.

  (20) detaljnije
 • Specijalna bolnica Vranjska Banja

  “Milenijum timu” 10 miliona evra za investicije u Vranjskoj Banji, Savet za borbu protiv korupcije ukazuje na malverzacije

  Za izgradnju Velnes centra sa 2 hotela i klinikom u Vranjskoj Banji Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je bespovratno oko 10 miliona evra beogradskoj firmi “Milenijum resort”, koja je, pored mnogih državnih projekata, kupila i zemljište i nezavršen hotel u Banji, zatim hotel “Železničar”, a na kraju i Specijalnu bolnicu i time postala vlasnik celog banjskog jezgra. Vladin Savet za borbu protiv korupcije ukazuje na indicije da se tokom privatizacije desilo organizovano krivično delo i unapred dogovorena kupovina ispod tržišne vrednosti.

  (6) detaljnije
 • protest

  Ustav garantuje, epidemija sužava slobodu kretanja i pravo na protest u vreme kovida

  Veći štrajkovi i protesti u Srbiji od 2012. godine i dolaska na vlast Srpske napredne stranke mogu se pobrojati na prste jedne ruke, a u doba epidemije bilo ih je više nego inače. Epidemije je nastavila da bukti, a protesti su zamrli. Na ulice povremeno izlaze oni koji kažu da su im poslovi ugroženi zbog kovida i traže pomoć države. Za razliku od Srbije, u susednoj Severnoj Makedoniji nije bilo mnogo protesta, osim opozicionih uoči izbora.

  (10) detaljnije
 • skola

  Školovanje tokom pandemije, koliko su deca naučila tek slede analize

  Prošlo je devet meseci otkako su učenici u Srbiji imali prvi čas van učionice, za osnovce se ova praksa nije nastavila u novoj školskoj godini, dok su stariji razredi i dalje na onlajn nastavi. Prvo polugođe je završeno, svi sagovornici se slažu da je ovakav metod najviše uticao na društveni život dece, a o kvalitetu nastave tek slede analize. U Severnoj Makedoniji najveći problem bio je nedostatak uređaja za praćenje onlajn nastave sa kojim se suočavalo 40 hiljada učenika. O tome kako se obrazovni sistem snašao u novoj situaciji, pišu novinari Južnih vesti i 360 stepeni.

  (10) detaljnije
 • 1 (21 of 49)

  Pacijenti u senci kovida - odlaganja operacija i sve duže liste čekanja

  Operaciju koja se ne odlaže, karcinom materice, Nišlijka je čekala 3 meseca i to u periodu kada je epidemija kovida po zvaničnim podacima jenjavala. I lekari tumače da je to bio zahvat koji nije smeo da čeka, a koliko je tačno ljudi od početka epidemije čekalo operacije i lečenje, u Srbiji nema zvaničnih podataka. U Makedoniji, prema podacima ministarstva zdravlja, više od stotinu hiljada pregleda je odloženo, a kakve su posledice malo ko se usuđuje da javno tumači. Novinari 360 stepeni i Južnih vesti istraživali su kako sistem fokusiran na borbu protiv kovida pomaže ostalim pacijentima.

  (13) detaljnije
 • Zatvor KPZ

  Dve smrti u niškom zatvoru ovog meseca, okolnosti pod istragom

  Osuđenik G. R. i prekršajac Ć. M. preminuli su tokom novembra, prvi u zdravstvenoj ustanovi gde su ga stražari odvezli nakon što se žalio na bolove, a drugi nakon povreda koje je zadobio u samom niškom Kazneno-popravnom zavodu. Ovo su potvrđene činjenice, ali šta je tačan uzrok smrti iz Udruženja "Novi početak" traže da nadležni utvrde, jer sumnjaju na ubistva. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tvrde da razloga za sumnju nema, da u samom zatvoru nije bilo torture, a da su o svemu obavešteni policija i tužilaštvo.

  (10) detaljnije
 • VAK_0590

  Niš ima najzagađeniji vazduh i ustanove koje greju na ugalj čiji kvalitet niko ne kontroliše

  Dišemo ono što ložimo, ali da niko ne kontroliše kvalitet uglja i mešavina koje se prodaju kao ugalj, a zagađuju vazduh - prvi je javnost upozorio direktor "Petnice" Vigor Majić. Veći potrošači uglja nepoznatog kvaliteta u Nišu, gradu sa često najzagađenijim vazduhom, jesu i dve javne ustanove, Univerzitet i Medicinski fakultet. Međutim, ni oni od koga ugalj kupuju ne znaju šta tačno prodaju, jer ih propisi na to ne obavezuju, a da li država kontroliše one od kojih dolazi - rudnike, iz ministarstva ne odgovaraju.

  (64) detaljnije
 • Kovid zona DZ Nis; foto: Dom zdravlja Nis

  Više pacijenata posle kovid ambulante završilo na Očnoj, Nišlijka zbog UV lampe privremeno izgubila vid

  Tokom noći je više pacijenata odlazilo sa bolom i crvenilom na Očnu kliniku u Nišu, potvrđuju lekari, kao i pacijenti koji kažu da su opekotine dobili od UV lampe za dezinfekciju vazduha u niškom Domu zdravlja. Lampe su na više lokacija, najviše u prostorijama gde dolaze oni koji sumnjaju da imaju kovid, a iz Doma zdravlja i pored svedočenja lekara i pacijenata tvrde da ih uključuju samo kada u prostoriji nema ljudi.

  (20) detaljnije