Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije
header NUNS

Južne vesti i NUNS istražuju

Projekat „Veća transparetnost lokalnih samouprava – PRAVO GRAĐANA, OBAVEZA DRŽAVE“ ima za cilj poboljšanje profesonalnog izveštavanja o radu lokalnih samouprava i načinu korišćenja budžetskih sredstava.

Traje godinu dana a sprovodi ga Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Bosne i Hercegovine i medijima: „Čačanske novine“ iz Čačka, „Kikindske“ iz Kikinde, „Grad“ iz Kruševca te „Južne vesti“ iz Niša. Projekat je podržan je od Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao deo programa “Podrška civilnom društvu“.

Kao rezultat saradnje sa NUNS – om i lokalnim organizacijama civilnog društva mediji posle šestomesečnog istraživanja objavljuju tekstove u specijalnim dodacima i na svojim portalima koji građanima daju uvid u funkcionisanje javne administracije. Teme su izabrane uz pomod građana u akciji „Imam pravo da znam kako trošite moj novac“. Akcija je u Nišu sprovedena 28. i 29. oktobra 2011. godine u Obrenovidevoj ulici.

Rezultati glasanja pokazali su da građane Niša najviše zanimaju javne nabavke u lokalnoj administraciji, rekonstrukcija sportske hale „Čair“, budžetsko finansiranje sportskih klubova, kao i stalno, ponovno asfaltiranje ulica.

Pored dodataka i tekstova objavljenih na portalima u lokalnim medijima, NUNS de u dnevnom listu „Danas“ publikovati Specijalizovani dosije koji će dati pregled projekta i odabranih tekstova, kao i spisak sugestija koje mogu poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa medijima i građanima.



Za izdavača: Južne vesti

Urednik: Miranda Patručić / Centar za istraživačko novinarstvo Sarejevo

Redakcija: Jelena Cvetković, Ljubica Stojanović, Dušan Raković, Predrag Blagojević i članovi tima Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a.

Dokumenti za preuzimanje

  1. O projektu (preuzmi) - 198.96 KB
Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: