Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 8. 6. 2020.

| Kultura

12 godina od smrti Šabana Bajramovića, zasvirala truba kod spomenika na keju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
saban
Šaban sa nagradom koja nosi njegovo ime; foto: Nišvil

Pre 12 godina preminuo je Šaban Bajramović, a muzički svet je izgubio jedan prepoznatljiv vokal i energiju. Magazin "Time" ga je uvrstio među 10 najvećih bluz pevača na svetu, a na godišnjicu njegove smrti nisu ga zaboravile ni njegove “Crne bambe” čija truba se čula i danas na Nišavskom keju, kraj spomenika legendi.

Iz Nišvila, koji svake godine deo festivala posveti Bajramoviću kroz nagradu koja nosi njegovo ime i koncertima na keju, pišu da je Šaban bio jedna od najvećih legendi.

Prema mišljenu mnogih, Šaban je s pravom nosio titulu „Kralj romske muzike“, a njegovo izvođenje pesme „Đelem Đelem“ izabrano je za himnu Roma - piše u saopštenju.

Nišvil je u u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije šest meseci posle Bajramovićeve smrti, u beogradskom Sava Centru, organizovao koncert "Prijatelji Šabanu“ na kome su nastupali Misterija Bugarskih glasova, Yildiz Ibrahimova, Dado Topić, Sounds of South, Louis, Zoran Predin, Crne Mambe, Dixie pogon i kraljica romske muzike Esma Redžepova.

Šaban je nekoliko puta nastupao na Nišvilu, a Grand Prix koji se već godinama dodeljuje za fuziju džeza i drugim muzičkih stilova – još za njegovog života poneo je ime Šabana Bjaramovića.

Jedini zajednički nastup kralja i kraljice romske muzike Šabana Bajramovića i Esme Redžepove dogodio se upravo na “Nišvilu”. Deo stalne postavke muzeja u niškoj Tvrđavi je i spomen soba Šabana Bajramovića - kažu iz Nišvila.

Danas su kod spomenika ovom pevaču na Nišavskom keju bile i “Crne mambe” koje su kratkom numerom na trubi odale počast svom kolegi, prijatelju i bratu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    08:30 // 12. 6. 2020.

    To nije orkestar sa kojim je za života nastupao Šaban Bajramović. Ekipa je sastavljena od odličnih muzičara ali oni sa Šabanom osim što su Romi veze nemaju. Većina članova njegovog orkestra je na žalost pokojna. Čisto da se zna.

  • ђура

    16:00 // 8. 6. 2020.

    Назадњачка логика - Политичком примитивизму и простаклуку краја нема.

    Грађанин Ђура .

  • ђура

    15:15 // 8. 6. 2020.

    Светски а наш !

    • Назадњачка логика

      15:37 // 8. 6. 2020.

      Светски,а "ваш",зато сте му и скрнавили бисту у пар наврата.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: