Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:05, 21. 10. 2020.

| Kultura

20 godina časopisa "Arhitekt" niškog Društva arhitekata - više od 1.000 tekstova i 250 autora

Autor:T.T.Izvor:Južne vesti
DAN
Svečani skup i dodela zahvalnica će biti odložena; foto: dan.org.rs

Ove godine časopis Društva arhitekata Niš (DAN) "Arhitekt", koji se bavi temama arhitekture u Srbiji i svetu, obeležava jubilej od dvadeset godina. Iz DAN-a kažu da će svečani skup sa izložbom i dodelom zahvalnica povodom dvadesetogodišnjice biti odložen zbog epidemiološke situacije.

"Arhitekt" je počeo da izlazi 2000. godine, ali se prve dve godine zvao "Informarh". Osnivači časopisa navode da su politički i ekonomski faktori dvehiljadite godine polako gasili Društvo arhitekata, te da je časopis trebalo da oživi njihov rad.

Među prvim zadacima, koji su na Skupštini apostrofirani, a koje je i novoizabrani Upravni odbor sebi postavio, bilo je izdavanje glasila Društva. Početni koraci bili su mukotrpni - trebalo je rešiti finansiranje, koncepciju, naziv, periodičnost, dizajn, distribuciju... I krenulo se – od nule – navode iz DAN-a.

Nakon 20 godina, 69-70 broj časopisa podseća na jubilej. Iako je najpre namena časopisa, kažu osnivači, bila da obaveštava o radu Društva, kroz godine u rubrikama su se našle i kritika, tribine, izložbe, konkursi, intervjui i druge teme posvećene arhitekturi. Pored tema sa juga Srbije, pokriva i teme arhitekture iz ostalih delova zemlje, ali i sveta, te, ističu, posvećuje pažnju i studentima.

Od broja 9 ustaljuje se rubrika "Sa Fakulteta", koja redovno prati arhitektonska dešavanja na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, sa akcentom na studentske aktivnosti. Ovde se objavljuju obaveštenja o izložbama, značajnim predavanjima, internim studentskim konkursima, uspesima studenata na javnim konkursima... - kažu osnivači.

Od samog početka dizajn "Arhitekt-a", kažu, ostao je isti, što ga čini prepoznatljivim svih 20 godina.

Međutim, ovaj dvadesetogodišnji jubilej zbog epidemiološke situacije, kažu iz DAN-a, nije moguće obeležiti svečanim skupom, sa izložbom i dodelom zahvalnica.

Kvalitetu časopisa do sada je doprinelo oko 250 autora, a objavljeno je oko 1.150 tekstova. Među dobitnicima zahvalnica su, navode, autori tekstova, saradnici na dizajnu, pripremi i štampi kao i sponzori.

Inače, "Arhitekt" je dobitnik više pohvala, a bio je izlagan i na Salonu arhitekture u Beogradu. Savez inženjera i tehničar Srbije je 2007. godine časopisu dodelio povelju kao najboljoj inženjersko- tehničkoj publikaciji Srbije u 2006. godini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    18:48 // 22. 10. 2020.

    Bravo!
    Malo je ovakvih intelektualnih izdanja/publikacija u Nisu/iz Nisa.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: