Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:25, 22. 9. 2020.

| Kultura

3 filma sa ovogodišnjeg LIFFE festivala po preporuci organizatora

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
LKC
Leskovački festival dostupan i drugoj publici; foto: B.S.

Premijere 2 srpska i projekcije 13 filmova u takmičarskom delu trinaestog Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu biće održane u Narodnom pozorištu, Leskovačkom kulturnom centru i na onlajn platformi, navodi se na sajtu festivala. Sa ovogodišnjeg repertoara organizatori preporučuju filmove “Sumrak u bečkom haustoru”, “S one strane” i “Moj jutarnji smeh”.

Odluka nove austrijske vlade da poveća poreze, a socijalna davanja smanji i uvede nove poreze taksistima stavlja u centar radnje filma “Sumrak u bečkom haustoru” trojicu gastarbajtera sa Balkana, od kojih dvojica žive od taksiranja.

Nameti su veliki, te je mnogim taksistima budućnost ugrožena. Sa tim problemom se suočavaju pisac Darko Markov i dvojica taksista Milenko i Goran. Njih trojicu na različite načine povezuje vračara Vladica iz istočne Srbije. Iza raskošnih bečkih fasada krije se svet autsajdera i očajnika o kojima Markov pravi predstavu - navode organizatori LIFFE-a.

Projekcija ovog filma u režiji Mladena Đorđevića, u kojem su uloge su poverene Darku Markovu, Milenku Radosavljeviću, Goranu Pavloviću i Vladici Milosavljeviću je u ponedeljak 28. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac.

Hrvatsko-srpski film “S one strane” je hrabra i potpuno nova, drugačija analiza ratnih i posleratnih događaja nakon devedesettih, ali i višeslojni prikaz političke prošlosti i sadašnjosti, kažu organizatori.

Bežeći od događaja koji su im gotovo uništili živote, pre 20 godina Vesna se s decom preselila u Zagreb, a zaplet filma počinje neočekivanim pozivom, otkrivaju organizatori.

Nakon jednog neočekivanog poziva, na površinu će isplivati tajna koju je sve te godinepokušavala da sakrije. Ovome treba dodati i nasleđe ratnih sukoba i hrvatsko-srpskih ratnih i drugih neslaganja s kraja prethodnog veka, a sve to posmatrano prevashodno na planu intimnog - kažu iz LIFFE-a.

U rediteljskoj stolici našao se Zrinko Ogresta, uloge su poverene Kseniji Marinković, Lazaru Ristovskom i Tihani Lazović, a publika LIFFE festivala će moći da ga isprati na onlajn pltaform u utorak, 29. septembra u 17 sati.

Jedna od poslednjih uloga Nebojše Glogovca bila je u filmu “Moj jutarnji smeh” koji će na festivalu imati dve projekcije - u nedelju, 27. septembra u 21 sat u Bioskopu LKC-a i u utorak, 29. septembra u 21 sat na onlajn platformi.

Film „Moj jutarnji smeh“ je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu, i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom - kažu organizatori.

Marko Đorđević je režiser filma, a pored Glogovca, u filmu su i Filip Đurić, Jasna Đuričić, Ivana Vuković i drugi.

Dodatne informacije o programu su na Fejsbuk stranici LIFFE festivala.

Podsetimo, ovogodišnji LIFFE festival trajaće od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn, a kako kažu organizatori, na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: